Inflació
Economia 13/09/2022

Les Balears lideren l'augment dels preus a l'Estat, mentre baixen a quasi totes les comunitats

L'Arxipèlag registra increments en comparació amb el mes de juliol i amb l'any passat

ARA Balears
2 min
Mercat de l'Olivar de Palma

PalmaEls preus continuen augmentant a les Illes Balears i, a diferència de la resta de l'Estat, mantenen una tendència a l'alça. Aquests dimarts l'Institut Nacional d'Estadística ha publicat les dades de l'IPC i l'Arxipèlag és la comunitat autònoma espanyola on s'ha registrat el major increment en comparació amb el mes passat (+0,4%) i l'única que ha crescut juntament amb les Illes Canàries (+0,1%). Per contra, 13 regions han registrat descensos i el País Valencià i Extremadura no han registrat canvis.

D'aquesta manera, l'increment en la taxa interanual registrat a les Illes Balears durant el mes d'agost és del 10,7%, en aquest cas, l'increment dels preus a l'Arxipèlag en un any és el novè més elevat del territori espanyol. A més, durant els primers vuit mesos d'aquests 2022 l'increment de l'Índex de Preus de Consum registrat a la Comunitat Autònoma s'eleva fins al 6,5%.

En aquest sentit, els increments intermensuals i interanuals registrats a l'Arxipèlag durant el mes d'agost són superiors tant a la mitjana estatal com a les dades que es recolliren a l'Arxipèlag el mes de juliol d'enguany.

L'INE ha destacat que aquest increment és provocat, principalment, per l'augment dels preus relacionat amb els habitatges (+22,9%), les begudes no alcohòliques (+13,2%), el sector dels serveis (+12,1%) i el transport (+11,4%).

Pel que fa al conjunt de l'Estat, la inflació s'ha disparat el mes d'agost al 10,5 %, una dècima més de la taxa que va avançar l'Institut Nacional d'Estadística (INE) el 30 d'agost, i tres dècimes menys que la registrada el mes de juliol, amb el preu dels aliments disparat.

El grup que més pressiona en el descens és el transport, amb una taxa de l'11,5%, quatre punts i mig inferior menys que el mes anterior, a causa de l'abaratiment dels carburants i els lubricants, davant l'augment registrat l'agost del 2021. Per contra, a l'agost van pujar els preus de l'electricitat i els aliments; aquests últims van registrar una pujada interanual del 13,8%, una taxa tres dècimes superior a la del juliol i la més alta mai registrada.

stats