Economia 04/04/2022

Les Balears lideren la caiguda anual de l'atur amb un 40,36% menys que l'any passat

En comparació amb el mes de febrer, també ha davallat un 5,74%

ARA Balears
4 min
Una dona desinfectant un taula del restaurant.

PalmaLes Balears lideren la caiguda anual de l'atur amb un 40,36% menys que l'any passat, és a dir, 33.498 aturats de diferència. Així, en total a les Illes el mes de març hi havia 49.490 persones sense feina. Respecte del mes de febrer, l'atur a les Illes també ha baixat en 3.014 persones, amb una davallada d'un 5,74%, segons les dades que han presentat el conseller de Model Econòmic, Iago Negueruela, i el director general de Treball, Llorenç Pou.

A més, el nombre total de contractes registrats ha arribat a 38.781, una xifra que suposa un augment d'un 103,47% respecte del març del 2021 i d'un 45,19% respecte del mes anterior d'enguany. La majoria d'aturats són dones (28.737).

Més contractes indefinits que temporals

Per primera vegada a la història de les Illes Balears hi ha hagut més creació de contractes indefinits que no de temporals. Han estat el 55,5% del total, una xifra que ha provocat que el conseller Negueruela digués que "és una de les millors notícies que puc transmetre com a conseller de Treball". Notablement content, Negueruela ha volgut posar l'accent en tota la feina que han fet la Direcció General i la Conselleria els darrers set anys de govern per aconseguir aquesta fita.

"Aquestes dades demostren que amb política es pot canviar la vida de la gent", ha assegurat el conseller després d'haver vist com entre el 2019 i l'actualitat s'han incrementat més d'un 35% els contractes indefinits. També ha volgut fer referència que "és a les Balears on més s'està transformant el mercat laboral". Alhora, ha comentat que, en només un mes, la taxa de temporalitat a les Illes ha baixat del 28,8% al 26,6%.

La contractació indefinida ha registrat 21.537 contractes, mentre que s'han signat 17.244 ocupacions temporals. Del total de contractes, 31.522 s'han signat en el sector dels serveis, 5.364 en la construcció, 1.554 en la indústria i 341 en l'agricultura. Pel que fa a la contractació d'estrangers, s'han signat 11.562 contractes, la qual cosa suposa un increment anual d'un 115,82% (6.206 contractes més) i un 52,27% més que el febrer (3.969 més). La majoria de contractes, 7.672, els varen signar persones procedents de països extracomunitaris.

Pel que fa a Espanya, les xifres són similars, ja que la reducció del nombre de desocupats va ser d'un 0,09%, concretament 2.921 persones. Això deixa el total d'aturats a l'Estat en 3.108.763. Ara bé, el Ministeri destaca també que durant el març el nombre d'afiliats a la Seguretat Social va pujar en 24.000 persones a escala estatal, la qual cosa situa el total en el màxim històric: 19.958.479 afiliats.

Les Illes, la regió que guanya més afiliats

A més de ser la comunitat on ha baixat més el nombre d'aturats, les Illes també són la comunitat que en termes percentuals ha sumat més afiliats a la Seguretat Social el març respecte del 2021, amb 47.822 (+11,40%), fins a arribar als 467.320 cotitzadors. És la dada més elevada de tot l'Estat, seguida de la de les Canàries, amb un 8%, i amb la mitjana espanyola d'un 4,8%. Segons les mateixes dades, entre febrer i març, la Seguretat Social va guanyar 24.506 afiliats, un 5,53% més que el febrer. És una dada "històrica" per a les Balears, ja que mai s'havien observat aquests nivells en un mes de març.

Alhora, el director general de Treball, Llorenç Pou, ha remarcat que aquesta dada fa cinc mesos consecutius que puja, a més de fer valer "la normalitat dins la incertesa" que hi ha en el mercat laboral illenc. Les dades presentades en comparació a l'Estat demostren que un de cada sis llocs de feina creats al març a Espanya ha estat a les Balears.

Els fixos discontinus també continuen essent cridats a bon ritme. Durant el març van ser 18.292 que ja van ser cridats per anar a fer feina i així ja són 30.395 els que estan en actiu. Una dada que ja és superior a la del 2019, quan n'hi va haver 29.413, però inferior a la del 2018, quan van ser 31.343. Això, segons el director general, fa "albirar una temporada turística molt bona".

Pel que fa als ERTO, cal dir que hi ha hagut una baixada de 1.167 persones que hi estaven adherides. Les Balears han passat de 5.566 persones en ERTO el febrer a 4.399 el març. Així mateix, el percentatge de treballadors encara significa un 0,9%, per sobre de la mitjana, que és del 0,5%. Finalment, pel que fa a les prestacions també hi ha hagut una disminució molt marcada, de 78.000 demandants el febrer a 28.161 el març.

CCOO demana un pacte de rendes per incrementar sous i controlar preus

Comissions Obreres (CCOO) ha valorat positivament les dades de l'atur perquè “continua l'augment de la contractació indefinida” i amb aquest tipus de contracte es dona “estabilitat” perquè els treballadors “puguin tenir un projecte de futur”.

No obstant això, critica l'augment de l'Índex de Preu del Consum (IPC) i demana un pacte de rendes, tant per incrementar els salaris com per controlar els preus de l'energia i dels aliments. D'aquesta manera, "totes les persones podran cobrir com a mínim les necessitats bàsiques amb els seus ingressos", apunta el sindicat en una nota.

Considera que l'increment en l'IPC provoca "una major pèrdua de poder adquisitiu dels salaris i de les pensions". Per això, afegeix, "és necessari un major control de preus que permeti a les persones, i especialment les més vulnerables, dur una vida digna, sense haver de renunciar a qüestions tan bàsiques com són una bona alimentació o encendre la calefacció si fa fred".

PIMEM i CAEB celebren els resultats

Des de la patronal de la Petita i Mitjana Empresa de Mallorca (PIMEM) han qualificat les dades de l'atur com a "molt bones a pesar de les noves dificultats i incerteses que ha duit la guerra d'Ucraïna". En aquest sentit, el president de PIMEM, Jordi Mora, ha explicat que "a pesar de tenir aquests inputs negatius, l'economia balear creix i genera feina".

Mora ha posat el focus en la fortalesa que han demostrat les empreses illenques, que han creat 3.000 nous llocs de treball. Alhora, ha recordat que "es varen prendre decisions complicades en el seu moment que ara estan començant a donar els efectes positius que cercàvem".

Per la part de Confederació d'Associacions Empresarials de les Balears (CAEB), la presidenta, Carmen Planas, ha anat pel mateix camí. Ha catalogat les dades de "molt positives" i ha destacat que "ja tenim més gent fent feina a les Illes que abans de la pandèmia". A més, també ha fet esment al tema de la contractació indefinida, dient que "les Illes s'estan adaptant ràpidament a la reforma laboral".

stats