Economia 26/12/2018

Balears ingressa més de 21 milions d'euros en ajudes europees corresponents al període 2007-2013

L’Arxipèlag se situa entre les regions més complidores

Ara Balears
2 min

PalmaLa Direcció General de Fons Europeus ha ingressat enguany més de 21 milions d'euros de la Comissió Europea, el saldo pendent de l'ajuda prevista en els programes Feder i el Fons Social Europeu corresponents al període 2007-2013, que han servit per culminar inversions tan importants com la construcció del complex científic tècnic del Parc Bit, la promoció del teixit productiu balear i el desenvolupament de programes de qualificació professional inicial dirigits a joves en greu risc d'abandonament escolar.

Amb això, segons el Govern, s’assoleixen els objectius financers fixats en aquests programes i es minimitza la possible pèrdua de finançament advertida a l'inici de la legislatura, a l'agost de 2015, en justificar imports superiors als exigits; en concret, 1,5 milions més en el cas del Feder i 0,4 milions en el FSE.

La vicepresidenta del Govern i consellera d'Innovació, Recerca i Turisme, Bel Busquets, assegura que “gràcies a la feina ingent del director general Félix Pablo Pindado, per una banda, hem aconseguit justificar i evitar la pèrdua de fons per a les nostres illes i, per l’altra, s’ha gestionat de manera eficient el programa operatiu que s’allargarà fins al 2020”.

Balears, entre les regions més complidores en l'actual període 2014-2020

Els nous programes per al període 2014-2020 també s'estan executant segons el director general de Fons Europeus, Félix Pablo. Els imports certificats han permès situar Balears entre les regions que han complit abans els nivells necessaris d'inversió el 2018, tant en Feder com en FSE i en el programa d'ocupació juvenil. En total, la inversió declarada per la Direcció General de Fons Europeus ascendeix a més de 65 milions d'euros.

Això ha estat possible gràcies a l'execució de projectes com l'electrificació ferroviària, les obres de millora de les depuradores de Ferreries i Binissalem, els projectes d'administració electrònica en l'àmbit de la sanitat, el finançament dels cicles de formació professional de grau mitjà i les actuacions per a la millora de l'ocupabilitat del programa Joves Qualificats.

Cal afegir que els 22,4 milions d'euros procedents del Feder que el Govern ha destinat a aquest programa han donat lloc a 105,6 milions en forma de préstecs per a un total de 1.200 petites i mitjanes empreses.

Justificació de despesa

La despesa ja certificada en el cas del Programa Feder ascendeix a 31,2 milions €, 6,5 milions per damunt del mínim que marca el risc de pèrdua de finançament.

En el cas del Fons Social Europeus, s’han declarat, aproximadament, 10 milions €, que han assegurat el compliment de la regla N+3 per a enguany i per a l’any que ve. A més a més, està previst justificar 4 milions d’euros més abans del mes de febrer de 2019.

Pel que fa al Programa de Garantia Juvenil, el volum de despesa justificada és de 22,7 milions €, la qual cosa situa les Balears entre les quatre primeres comunitats d’Espanya amb més nivell d’execució en relació amb la seva assignació financera.

stats