Economia 01/07/2021

Armengol: "Les Balears són i continuaran sent una destinació segura"

La presidenta del Govern treu pit davant la polèmica del macrobrot el dia que s'ha presentat el certificat digital covid-19 amb la presència de la ministra de Turisme, Reyes Maroto

3 min
La presidenta Francina Armengol ha dit que vol evitar polemitzar sobre la decisió jurídica del macrobrot

PalmaFrancina Armengol ha continuat reiterant el fet que les Balears són una destinació segura tot i la polèmica que segueix envoltant l'Illa, amb relació a les diferents conseqüències del macrobrot. La presidenta ha volgut destacar que hi ha hagut problemes, però que "ja estan solucionats." Segons ha explicat, després de l'obligació de deixar partir els joves confinats a l'hotel Bellver, el Govern va actuar ràpidament i va oferir diferents opcions per dur a terme el retorn a les seves comunitats autònomes d'origen.

"Vàrem anar habitació per habitació de l'hotel per explicar les diferents opcions que hi havia", ha destacat la presidenta, que ha dit que per primer tenien la possibilitat de quedar a acabar la quarantena a l'hotel pont, l'opció que més han recomanat per seguretat sanitària. Per altra banda, l'habilitació de la tornada amb un vaixell bombolla, que ha sortit aquest matí cap al port de València i que, des d'allà cada comunitat autònoma s'encarregàs de recollir-los per no infectar ningú. Finalment, la tercera opció és que, segons ha indicat la jutgessa, poden partir de l'hotel sota la seva responsabilitat si són majors d'edat o amb l'autorització paterna si són menors.

Malgrat el macrobrot que s'ha originat aquesta setmana passada a Mallorca, Francina Armengol ha dit amb un no rotund que no tem pel col·lapse dels hospitals i centres sanitaris de les Illes. Ha reconegut que la variant Delta es contagia d'una forma més ràpida i virulenta i està afectat a la població d'entre 16 i 29 anys, que no està vacunada. Però alhora, també ha explicat que ja hi ha 17.000 persones vacunades dins aquesta franja i 41.000 sol·licituds per fer-ho. "El més important és poder atendre bé a la persona que tingui necessitats sanitàries", ha defensat la presidenta i, segons ha dit, no hi ha por al respecte.

Acceptar però no compartir

Armengol ha volgut tornar a evidenciar que sempre acceptaran les decisions que vinguin tant de Fiscalia com del Tribunal Constitucional, però això no vol dir que les hagin de compartir. De fet, ha confirmat que es prepara un recurs de la interlocutòria judicial emesa ahir. Alhora, ha defensat el model que s'ha seguit durant els 15 mesos de pandèmia i ha dit que, quan hi ha un contacte estret, el perill de donar positiu hi és fins passat una sèrie de dies després del contacte. De fet, aquest matí hi ha hagut dos joves que havien de partirr cap a València amb el vaixell bombolla que han donat positiu a les proves d'antígens voluntàries que s'han fet i no han pogut viatjar. En aquest sentit, la ministra de Turisme, Reyes Maroto, ha tancat files al costat de la presidenta del Govern: "Com ha dit la presidenta, acceptam la sentència, però des de l'Estat sempre estarem al costat del Govern de les Illes". Ha reiterat que la mesura de posar-se en quarantena per contacte estret és necessària i s'ha de seguir duent a terme: "Sabem com ens contagiam i com evitar contagis", ha destacat. Per concloure la polèmica, ha llançat el missatge que aquest incident s'ha de relativitzar perquè la majoria dels viatgers que arriben de tot el món ho fan d'una forma segura demostrant-ho amb el certificat covid-19 que avui ja s'ha posat en marxa.

Se celebra l'arribada del certificat digital covid-19

La ministra de Turisme Reyes Maroto, ha titllat el dia d'avui com a molt important amb motiu de l'arribada efectiva del certificat digital covid-19. "Fa mesos que treballem molt perquè sigui una realitat", ha explicat la ministra, que ha reconegut que no ha estat tasca fàcil coordinar a tots els països de la Unió Europea al voltant del certificat. "És un certificat gratuït, fàcil d'emetre i que garanteix la seguretat de la mobilitat i el turisme", deia Maroto, tenint en compte que substituirà quarantenes i mesures més severes. Cal recordar, que aquest certificat es pot obtenir si es té la doble pauta de vacunació, si es presenta una PCR negativa o si s'ha passat la malaltia vírica. La ministra ha explicat que ja s'han emès tres milions de certificats. Finalment, Reyes Maroto ha volgut seguir encoratjant a la població a vacunar-se, dient que avui dia ja hi ha 17 milions de vacunats amb pauta completa i a la setmana del 19 de juliol s'espera que ja n'hi hagi 25.

stats