Creixement econòmic
Economia 04/10/2022

Les Balears, la comunitat on més creix el PIB

Amb una pujada del 13,8%, les Illes són l'autonomia on més ha augmentat el Producte Interior Brut el segon trimestre del 2022

2 min
En el segon trimestre del 2022, el PIB de l'economia balear ha crescut un 18,4% interanual.

Palma"El millor setembre de la història". Així ha valorat el mes de setembre el conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, aquest matí en una roda de premsa en què ha analitzat les darreres dades d'afiliació, de turisme i conjuntura econòmica. Entre aquestes, destaca el creixement del PIB de les Balears, que durant el segon trimestre del 2022 ha estat d'un 13,8%, la pujada més elevada en comparació amb la resta de comunitats, segons el balanç de l'Airef (Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal d'Espanya). A més, el BBVA Research preveu que l'increment del PIB sigui del 3,5% el 2023, una xifra que també és la més alta de totes les autonomies.

Per altra banda, la Direcció General de Model Econòmic i Ocupació calcula que el creixement del PIB de l'Arxipèlag ha estat del 18,4% el segon trimestre del 2022. Així, l'economia balear manté un ritme de creixement tres vegades superior a la mitjana de l'estat, que és del 6,3%, i quadruplica la de la Unió Europea, que és del 4,2%. D'aquesta manera, es mantenen les previsions del Govern d'assolir el nivell del PIB d'abans de la pandèmia a final del 2022. En la mateixa línia, Model Econòmic espera que el PIB balear creixi un 3,9% el 2023, gairebé el doble que al conjunt espanyol, on s'espera que sigui del 2,1%.

Xifres per illes i sectors

Pel que fa a les dades per illes, el conseller ha explicat que totes han experimentat un creixement durant el segon trimestre respecte de períodes anteriors. També es dona el fet que el creixement de cada illa és –de manera independent– superior al de qualsevol comunitat espanyola. Així i tot, Menorca i les Pitiüses tornen a ser les que més creixen en el segon trimestre de l'any i les que tenen una major previsió per al conjunt del 2022.

Quant als sectors econòmics, Negueruela ha destacat que tots presenten valors positius aquest segon trimestre. No obstant això, l'agropesquer és el que menys ha patit els efectes econòmics de la pandèmia i el que té les previsions més elevades per al conjunt del 2022, amb set trimestres consecutius de creixement de dos dígits. Per altra banda, el sector de la construcció és el sector no agrícola que creix en menor mesura respecte dels altres sectors, si bé el primer que ja supera el nivell VAB prepandèmia, amb un 2,5% superior al nivell del 2020.

Preguntat per una possible davallada de l'activitat econòmica aquesta tardor i hivern, el conseller ha animat a "situar les dades en el dia d'avui" i ha insistit que aquest ha estat "el millor setembre de la nostra història". A més, ha avançat que "aquest octubre també serà probablement un dels millors". Pel que fa a l'augment dels preus i la previsió que es mantinguin, Negueruela ha declarat que "sempre que veim una pujada dels preus, els empresaris intenten mantenir-ho, de manera encertada". Per al conseller, això tindrà efectes positius en els treballadors, atès que, segons ells, repercuteix "en els seus sous".

stats