Avís als hipotecats: l'Euríbor torna a terreny positiu per primer cop des del 2016

L'expectativa que el BCE apugi el preu del diner impulsa l'indicador que encareix els préstecs

ARA
2 min
Les noves hipoteques creixen un 32% al febrer

BarcelonaL'Euríbor a dotze mesos ha marcat aquest dimarts un valor positiu en la taxa diària per primera vegada des que va entrar en terreny negatiu el febrer del 2016. Aquest repunt arriba davant l'expectativa d'una pròxima pujada dels tipus d'interès per part del Banc Central Europeu (BCE), en un escenari marcat per la guerra a Ucraïna i la inflació. L'Euríbor és l'índex amb el qual es troben referenciades la gran majoria de les hipoteques espanyoles, i ha pujat en la taxa diària al 0,005%. D'aquesta manera, la mitjana del mes d'abril se situa al -0,057%, enfront del -0,502% amb què va tancar l'any passat.

L'índex va entrar en negatiu el febrer del 2016 per primera vegada a la història davant la política ultraexpansiva del BCE per apuntalar la recuperació a la zona euro, i acumula més de sis anys instal·lat per sota del 0%. Després del mínim històric del -0,518% que va marcar en la taxa diària el 20 de desembre del 2021, l'Euríbor a dotze mesos va començar a pujar, impulsat pel canvi de discurs de la presidenta del BCE, Christine Lagarde. La dirigent s'ha mostrat decidida a elevar els tipus d'interès per l'escalada de la inflació a Europa i la crisi energètica derivada de la guerra entre Rússia i Ucraïna.

En aquesta línia, l'Associació Hipotecària Espanyola (AHE) coincideix al seu últim butlletí trimestral en el fet que la pujada de l'Euríbor des de principis d'any respon a l'expectativa d'una pròxima pujada de tipus d'interès. Al febrer la presidenta del BCE va obrir a aplicar la mesura aquest any, mentre que a la reunió de política monetària del març l'organisme va decidir accelerar la desescalada de les compres d'actius per aturar-les del tot al juliol, encara que a causa de la incertesa del xoc produït per la guerra va canviar l'orientació a futur de la pujada de tipus. Fins aleshores, l'organisme havia dit que els tipus pujarien "poc després" que finalitzessin les compres d'actius.

Al març, però, va variar aquesta previsió indicant que qualsevol ajustament en el preu dels diners es produirà "en algun moment" després que finalitzin les compres netes d'actius. Així mateix, deia que qualsevol canvi en els tipus d'interès serà gradual. Les actes de la reunió van revelar recentment que diversos membres del consell de govern del BCE ja van apostar per iniciar la tònica de pujada de tipus d'interès durant els mesos d'estiu per frenar l'alça dels preus.

Els analistes esperen que l'Euríbor acabi el 2022 en valors positius, fet que encarirà les quotes dels contractes hipotecaris vinculats al tipus variable als quals els toqui revisió. En l'últim informe d'estratègia trimestral, el departament d'anàlisi de Bankinter espera que aquest indicador estigui al voltant del 0,40% el desembre del 2022 i que se situï al voltant del 0,80% el 2023, mentre que CaixaBank Research pronostica que l'índex pujarà aquest any fins al 0,13% i que cotitzarà sobre el 0,85% el que ve. En aquest escenari, els experts esperen que les entitats financeres encareixin les hipoteques a tipus fix i millorin la seva oferta de préstecs hipotecaris a tipus variable.

stats