Pensions
Economia 24/03/2023

L'Autoritat Fiscal apunta que la reforma de les pensions és insuficient per cobrir la despesa futura

La presidenta de l'Airef preveu que s'haurà d'activar el mecanisme d'ajust automàtic que ja recull la llei

3 min
La presidenta d' AIReF , Cristina Herrero

MADRIDQui serà l'encarregada –cada tres anys a partir del 2025– d'analitzar si la reforma de les pensions del govern espanyol es comporta en termes fiscals tal com s'ha previst, ja anticipa que la norma té llacunes. L'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (Airef) apunta que la reforma aprovada en consell de ministres fa tot just una setmana serà insuficient per cobrir la despesa que suposaran les pensions.

Així ho conclou, en una opinió publicada aquest divendres, l'organisme que dirigeix Cristina Herrero. El text destaca que la reforma augmentarà el dèficit de la Seguretat Social en 1,1 punts del producte interior brut (PIB, l'indicador que mesura la mida d'una economia) l'any 2050, quan està previst que el sistema estigui més tensat per la jubilació de la generació del baby boom. "[La reforma] empitjora la sostenibilitat", assegura l'Airef de forma contundent.

Anem a pams. Tant l'Airef com el govern espanyol coincideixen en el fet que la despesa de la Seguretat Social per pagar les pensions els pròxims anys augmentarà. La revalorització de les pensions amb la inflació (aquest 2023, per exemple, creixeran un 8,4% per compensar l'alça del cost de la vida) és un dels motius que hi ha al darrere d'aquest increment, però també hi ha la jubilació, durant les pròximes tres dècades, de la generació més nombrosa o la nova opció de combinar durant uns anys el període de còmput d'anys actual (25 anys), amb l'ampliació a 29 anys escollint-ne els 27 millors.

Ara bé, mentre que el govern espanyol calcula que la despesa tocarà sostre als voltants del 2047 i ho farà escalant fins a gairebé el 13% del PIB (uns 3 punts percentuals més que en l'actualitat), l'Airef calcula que la despesa de la Seguretat Social escalarà fins al 14,8% del PIB i el 16,3% si s'hi inclouen les pensions no contributives i de classes passives.

Pocs ingressos

Per cobrir aquesta despesa entren en joc els ingressos i aquí és on tampoc concorden les estimacions del govern espanyol amb les que fa l'Airef en un escenari central. L'Autoritat Fiscal apunta que seran insuficients les mesures per reforçar els ingressos, la pedra filosofal de la reforma del ministre de la Seguretat Social, José Luis Escirvá, mentre que el govern sosté que sí que permetran cobrir la despesa. En concret, l'Airef estima que totes sumades es traduiran en un increment dels ingressos de només 1,3 punts, 0,9 dels quals surten del mecanisme d'equitat intergeneracional (MEI), l'increment de la base màxima de cotització i la quota de solidaritat a les rendes més altes.

Per tot això, l'Airef anticipa que s'haurà d'activar el mecanisme d'ajust automàtic que, de fet, ja preveu la reforma del govern. Aquest mecanisme implica revisar les mesures desplegades vinculades amb la despesa, però també amb els ingressos, com ara l'increment de les cotitzacions, i retocar-les en cas de desviació de les previsions elaborades.

Defensa del govern espanyol

"En horitzons tan llargs les desviacions són controlables. Les recomanacions són importants, totes són raonables i sensates", ha expressat Escrivá al conèixer l'opinió de l'Airef. El ministre, però, ha apuntat que l'escenari central de l'Autoritat Fiscal "està superat" perquè és previ a la reforma laboral.

Al seu torn, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha mostrat "màxim respecte" a les valoracions de l'Airef, però ha defensat que la reforma i els números "són sòlids". "Hem treballat molt rigorosament i això ens ha permès un acord que garanteix la sostenibilitat del sistema", ha dit Sánchez després del Consell Europeu des de Brussel·les. Sánchez ha recordat que la reforma té "l'aval" de les institucions comunitàries europees i ha aprofitat per criticar el paper del líder del Partit Popular, Alberto Nuñez Feijoo, que aquest dijous va tornar a carregar contra la norma precisament davant l'executiu comunitari. "El PP no va contra el govern, va contra el país i és una deslleialtat", ha dit Sánchez en relació amb l'actitud de Feijóo.

stats