Economia 30/06/2020

42.275 autònoms de les Illes Balears reben prestació extraordinària

La Seguretat Social ha abonat aquest dimarts 28 milions d'euros als treballadors de l'Arxipèlag

Ara Balears
3 min
S’està generalitzant la conversió del dret del treball en dret mercantili.

PalmaLa Seguretat Social ha abonat aquest dimarts 28 milions d'euros als 42.275 treballadors autònoms de les Illes Balears beneficiaris de la prestació extraordinària el mes de juny. La prestació extraordinària va ser aprovada el mes de març passat per als treballadors autònoms que es varen veure obligats a tancar per l'estat d'alarma i per als qui, tot i que pogueren continuar amb la seva activitat, varen tenir una caiguda de la facturació d'un 75% respecte de la mitjana dels sis mesos anteriors a la sol·licitud.

Cal recordar que la quantitat rebuda per cada un dels autònoms de l'Arxipèlag suposa una prestació equivalent al 70% de la base reguladora (un mínim de 661 euros al mes), a més de l'exoneració total de les cotitzacions socials.

Durant els tres mesos i mig que ha estat vigent aquesta prestació, la Seguretat Social ha abonat al voltant de 86 milions d'euros en prestacions extraordinàries a les Illes Balears i cada beneficiari ha percebut de mitjana 723,59 euros al mes, una ajuda compatible amb l'activitat i que se suma a l'exoneració temporal de les cotitzacions socials, que de mitjana ha suposat 313,21 euros més cada mes.

A més, la Tresoreria General de la Seguretat Social ja ha retornat la part corresponent de la quota dels mesos de març i abril a tots els autònoms als quals es va concedir la prestació després d'haver passat l'ordre de cobrament.

La prestació ha cobert, així, 42.275 treballadors autònoms de les Illes Balears en aquest temps, la qual cosa suposa un 46,49% dels que estaven d'alta de mitjana al maig, amb una certa heterogeneïtat per sectors. Pel que fa als sectors amb més beneficiaris protegits, en termes absoluts, han estat el comerç, els serveis de menjars i begudes i les activitats de construcció especialitzada.

Noves ajudes

La prestació extraordinària –que es pot sol·licitar fins a final de juliol– deixa d'estar en vigor aquest dimarts, 30 de juny, però el Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions ha consensuat amb les principals associacions de treballadors autònoms noves ajudes que substitueixen la prestació extraordinària i que s'aplicaran a partir de l'1 de juliol.

Entre les noves mesures destaca la reducció de les cotitzacions socials durant els pròxims tres mesos per als autònoms que han percebut la prestació, la compatibilitat de l'activitat amb l'accés a la prestació ordinària per cessament d'activitat i una prestació especial per als treballadors de temporada.

Així, els beneficiaris de la prestació extraordinària no hauran de pagar les cotitzacions socials del mes de juliol i tindran una exoneració del 50% a l'agost i del 25% al setembre, que suposarà un estalvi mínim de més de 500 euros per autònom durant els pròxims tres mesos.

Aquells que encara vegin la seva activitat molt afectada pels efectes de la pandèmia podran accedir a la prestació per cessament d'activitat ordinari si la seva facturació en el tercer trimestre és un 75% més baixa que la del mateix període de l'any passat, sempre que els seus rendiments nets en el període no superin la quantia equivalent a 1,75 vegades l'SMI del trimestre. Aquesta possibilitat, que serà compatible amb l'activitat, suposa un benefici econòmic mínim de 930 euros al mes per treballador, ja que suposa una prestació econòmica equivalent al 70% de la base mínima de cotització que correspongui.

Per accedir a aquesta prestació ordinària compatible amb l'activitat, no és necessari esperar que acabi el trimestre. Els treballadors autònoms que estimin que poden ser beneficiaris de la prestació poden sol·licitar-la en qualsevol moment. Posteriorment, es farà una verificació del compliment.

stats