Augmenten les denúncies i sancions contra els xàrters nàutics pirates

En només quatre mesos s'ha actuat contra 68 embarcacions, mentre que l'any passat es va tancar només amb 25 multes

El conseller de Territori, Energia i Mobilitat, Marc Pons, ha informat aquest divendres que enguany ja s'han presentat a les Balears 68 denúncies per presumptes irregularitats en l'activitat d'empreses de xàrter nàutic.  Pons ha explicat que algunes d'aquestes denúncies acabaran amb l'obertura d'expedients sancionadors i unes altres "potser no", informa Efe.

El 2018 es varen obrir, en total, 25 expedients. El 2017 se'n varen obrir 8; el 2016, 20, i el 2015, 3, ha indicat Pons en una roda de premsa.  El conseller s'ha reunit aquest divendres amb representants del sector nàutic i, després de la trobada, ha assegurat: "Estam al costat del sector del xàrter i contra l'intrusisme i la pirateria". 

"Amb la manca d'un reglament a escala estatal, fa ja uns anys que a les Balears treim un decret i continuam treballant en això", ha recordat.  Segons Pons, a les Balears hi ha un registre d'empreses legals que es dediquen al xàrter marítim. "Aquesta llista cada any va augmentant i tenim molt bona sintonia amb el sector", ha apuntat.

El president de la comissió xàrter de l'Associació Patronal d'Empreses Marítimes ( APEAM) , José María Jiménez, s'ha felicitat pel fet que "l'Administració autonòmica ens escolti i ens faci cas", i ha afegit: "Ja no surt gratis tenir un vaixell i convertir-lo en un xàrter il·legal".

Jiménez ha indicat que actualment hi ha 2.860 xàrters nàutics legals que ofereixen els seus serveis a les Illes Balears i ha calculat que només a Mallorca n'hi ha "uns 280 d'il·legals".  "A poc a poc anam reduint el nombre d'il·legals; l'any passat eren un 40% i enguany, abans de començar la temporada d'estiu, són prop d'un 25%", ha precisat.  Jiménez ha indicat que actualment s'imposen més sancions a causa de l'increment dels mitjans dels què disposa la Conselleria, inclosos els informàtics.

EDICIÓ PAPER 18/01/2020

Consultar aquesta edició en PDF