Economia 02/04/2020

L'atur registra una pujada històrica a les Illes a causa de la crisi del coronavirus

Març va finalitzar amb 62.769 persones aturades, un 15% més que el mateix més de l'any passat

Maria Llull/ Ara Balears
3 min
L'atur registra una pujada històrica a les Illes a causa de la crisi sanitària del coronavirus

PalmaL'atur ha registrat a les Balears una pujada històrica el mes de març a causa de la crisi del coronavirus. El mes passat hi va haver un total de 62.769 persones aturades, una xifra que implica un increment interanual d'un 15%, segons ha informat aquest dijous la Conselleria de Model Econòmic, Turisme i Treball. En comparació amb el febrer, l'atur ha sumat a les Illes 5.204 persones, un 9,04% més.

"Vàrem assumir la decisió d'aturar l'economia i ho hem fet", ha destacat el conseller Iago Negueruela en roda de premsa, encara que també ha reconegut que les dades de març són un reflex "parcial" de la situació perquè l'estat d'alarma es va decretar a mitjan mes. "Serà al llarg de l'abril quan es vegi la magnitud de la situació", ha dit. A més, aquesta dada tampoc no inclou els ERTO ni els fixos discontinus que no han estat cridats. Sobre aquests darrers, Negueruela ha insistit que cal cridar-los per fer feina i incorporar-los als ERTO perquè no quedin sense cobertura.

Gairebé 10.000 ERTO registrats

Negueruela també ha actualitzat les xifres dels ERTO que s'han registrat fins ara a la Direcció General de Treball: 9.977. El nombre estimat de treballadors afectats és de 87.700. De moment, ja s'han resolt 1.000 ERTO, encara que les previsions són que a partir de la setmana que ve, els quasi 60 funcionaris que hi treballen en puguin resoldre prop de 400 o 500 diaris.

Sobre el reinici de l'activitat una vegada acabi l'estat d'alarma sanitària, el conseller ha reconegut que "el turisme tardarà a recuperar-se". "Els mercats emissors tindran dificultats per sortir-ne i els primers sectors que reobriran seran els darrers que varen tancar. A més, es treballarà en entorns de no aglomeració", ha explicat.

Reducció d'afiliats a la Seguretat Social

D'altra banda, el director general de Model Econòmic i Ocupació, Llorenç Pou, ha assenyalat que, amb una mitjana de 451.696 afiliats a la Seguretat Social, es pot parlar d'una reducció d'un 3,1% respecte de les dades estimades pel Govern sense l'impacte del coronavirus a les Balears. L'afiliació és de 15.000 persones menys que allò que hauria estat habitual un mes de març normal. En canvi, a l'Estat l'impacte és menor i hi ha un 2,1% menys d'afiliats que normalment. "Aquestes xifres demostren que l'impacte del coronavirus serà superior a les Illes Balears que a la resta d'Espanya", ha assenyalat Pou, qui també ha destacat que parlam d'un "impacte parcial" i que l'abast de la crisi serà molt superior el mes d'abril. L'hoteleria encapçala la caiguda de l'afiliació per sectors, amb una reducció d'un 9,2%, seguida de la construcció, amb una pèrdua d'afiliats d'un 3,2%.

Pou ha considerat que, a hores d'ara, la xifra de demandants d'ocupació és un indicador més fiable que la d'aturats, perquè és en aquest apartat on s'inclouen els treballadors afectats per ERTO que ja s'hagin tramitat. El nombre de persones inscrites en el SOIB com a demandants d'ocupació el passat març va ser de 123.320, mentre que el març del 2019 va ser de 105.000. La variació interanual del 16% també reflecteix que les Balears pateixen un major impacte de la crisi que Espanya. "Som el segon territori amb major increment, per darrere d'Andalusia", ha indicat el director general.

Més dones que homes

A les Balears, 28.034 persones en situació de desocupació són homes i 34.735, dones, i per branques d'activitat, la xifra més gran d'aturats es troba en el sector dels serveis, 50.731. El segueixen construcció, amb 6.133; indústria, amb 2.462, i agricultura, amb 693. Els estrangers que es troben en situació de desocupació són 15.268, un 25,9% més que el mateix mes de l'any passat, amb 3.143 aturats més. En relació amb el mes de febrer, l'augment és d'un 13%, amb 1.760 aturats més.

La caiguda interanual de la contractació ha estat d'un 37,9% a les Illes: s'han produït 14.463 contractacions menys que el mateix mes de l'any passar. En relació amb el febrer, s'han signat 7.600 contractes menys, que representen un descens d'un 24,3%.

La contractació indefinida també ha caigut fins a un 27,7% interanual, amb 2.006 contractes indefinits menys que el març del 2019, i la contractació temporal s'ha desplomat un 40,3%, amb 12.437 contractes temporals menys que el març del 2019.

stats