Economia 11/03/2021

L'atac a la web del SEPE no afectarà el pagament de les prestacions

A les persones amb cita prèvia se les atén per telèfon o se'ls dona una nova hora per d'aquí una setmana

2 min
Una oficina de treball del SOC.

"Per causes alienes al SEPE la pàgina web i la seu electrònica no estan operatives. Estem treballant per restaurar el seu servei tan aviat com sigui possible". Aquest és part del missatge que ja porta més de 24 hores a la pàgina web del Servei Estatal Públic d'Ocupació després que dimarts patís un atac informàtic.

El director de l'organisme, Gerardo Gutiérrez, en una entrevista a la Cope, ha assegurat que l'atac no afectarà al pagament de les nòmines de prestacions ni les dades personals i, per tant, es cobraran amb normalitat. "És una situació que ens complica la vida diària, però seguirem sent la institució d'escut social", ha manifestat.

L' atac, però, sí que està interferint en l'atenció al públic. A les persones amb cita prèvia se les està atenent per telèfon i a les que van a les oficines se'ls torna a donar dia i hora per d'aquí una setmana. Mentre duri aquesta situació, ha deixat clar l'organisme, no es comptaran els terminis de còmput vigents en la tramitació de diferents prestacions o subsidis.

El SEPE ha estat treballant tota la nit i tot aquest dia per restablir el servei. "Possiblement no es trigarà gaire a obrir la web, sobretot a efectes informatius per començar a donar informació", ha avançat Gutiérrez. Ara bé, també ha deixat clar que cal ser "especialment curosos" amb l'aixecament de les comunicacions en l'àmbit de la gestió.

Els sindicats van assegurar ahir que el virus informàtic amb què s'ha atac la web del SEPE, conegut com ransomware, ha afectat tant els ordinadors de l'organisme com els portàtils de la plantilla que està fent teletreball. El ransomware és un programa que té la capacitat de xifrar arxius i bloquejar ordinadors per obtenir diners a canvi de tornar el funcionament normal al sistema.

A Catalunya el SEPE comparteix oficines amb el SOC. Per protegir els sistemes, el SOC va tallar ahir "ràpidament" les línies de comunicació informàtica amb el servei quan es va produir l'atac, segons ha explicat aquest dimecres el conseller de Treball, Chakir el Homrani. D'altra banda, el departament ha donat indicacions perquè totes les gestions que s'han de fer des del SOC i després passar al SEPE es continuïn realitzant d'aquesta manera. Un cop el SEPE recuperi la normalitat, aquests processos s'introduiran de manera informàtica.

Vaga per al 29 i 30 de març

I enmig d'aquest nou terratrèmol, la Federació d'Atenció a la Ciutadania d'USO (FAC-USO) ha convocat una vaga al SEPE els dies 29 i 30 de març que afectarà els tres torns de funcionaris que hi ha entre les 7.00 i les 22.00 hores. El sindicat protesta per "les greus deficiències" del servei, que han denunciat en diverses ocasions. "L' octubre del 2020 vam fer la primera petició formal a la direcció general del SEPE per les greus deficiències del servei. Deficències per als treballadors i, per extensió, per a totes les persones que estan patint ERTOs i altres prestacions provocades per la pandèmia. No en vam rebre resposta, com tampoc a la nostra sol·licitud del gener al ministeri de Treball", ha lamentat el secretari general de FAC-USO, Luis Deleito.

stats