Tribunals
Economia 26/01/2024

L'Associació d'Usuaris Financers espera que els bancs comencin a tornar les despeses per clàusules abusives, després de la decisió del TJUE

La sentència declara que el termini per reclamar aquestes despeses no començarà a córrer abans que un consumidor conegui el caràcter abusiu d'una clàusula contractual

ARA Balears
2 min
Un anunci d'hipoteca en una entitat bancària

PalmaL'Associació d'Usuaris Financers a Espanya espera que la banca "es posi en marxa" per tornar les despeses cobrades per clàusules abusives als seus clients, després de la nova sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea, que declara que el termini per reclamar aquestes despeses no començarà a córrer abans que un consumidor conegui el caràcter abusiu d'una clàusula contractual.

Segons ha recollit Europa Press, el tribunal ha assenyalat que el termini de prescripció de deu anys només pot aplicar-se si el consumidor va poder conèixer els seus drets abans que el termini en qüestió començàs o expiràs. "És a dir, per molta jurisprudència que existeixi, el consumidor coneix l'abusivitat de la seva clàusula quan obté la sentència ferma. És aquest fet, i no altres, el que fa córrer els terminis, que tampoc poden computar a partir del pagament de les factures, com defensen les Audiències Provincials de Barcelona i de les Balears", explica l'associació.

En aquest sentit, la presidenta de l'Asufin, Patricia Suárez, ha expressat la seva satisfacció per la sentència, que "corregeix el Tribunal Suprem, les audiències provincials i fins i tot els mateixos bancs, en establir que el consumidor no tenia per què conèixer la jurisprudència per reclamar". Així, ha assenyalat que és "una gran notícia" per tots els afectats que "ara sí, que podran exercir els seus drets amb tranquil·litat", i que esperen que "els bancs es posin en marxa per tornar les quantitats als seus clients", ja que continuen saturant els tribunals "de manera innecessària".

Asufin també ha remarcat la reflexió que fa el TJUE al voltant de la responsabilitat de les entitats en assenyalar que quan existeix una jurisprudència nacional consolidada en la qual s'ha reconegut el caràcter abusiu de determinades clàusules tipus "cal esperar que les entitats bancàries les coneguin i actuïn en conseqüència", el que implica que el banc "hauria d'estar abonant les despeses als seus clients des de fa anys".

En referència amb això, el despatx d'advocats mallorquí Futur Legal també ha celebrat la sentència, destacant que "reforça la protecció dels consumidors en l'àmbit de les despeses hipotecàries, establint paràmetres clars sobre els terminis de prescripció i ressaltant la necessitat que els consumidors tinguin accés a informació adequada per exercir els seus drets de manera efectiva".

stats