Economia 14/09/2020

Ascome preveu superar el 30% de tancaments de negocis pel covid-19 els pròxims mesos

La majoria ha reduït el 50% de la facturació respecte de l'estiu passat

Ivan Martin
2 min
Els comerciants de Menorca afronten un hivern on els tancaments estaran a l'ordre del dia.

MaóLa situació del comerç a Menorca s'ha vist agreujada després d'una temporada turística marcada pel covid-19. Les perspectives de futur de l'activitat han empitjorat i des de l'Associació de Comerciants de Menorca (Ascome) adverteixen que les xifres de tancament seran majors a la previsió inicial que havia establert la Confederació Espanyola de Comerç (CEC), que preveia un 30% abans de finalitzar l'any. "Molts comerços depenen del turisme, especialment els ubicats a les urbanitzacions turístiques", explica el president d'Ascome, Vicente Cajuso, i anuncia dades que posen contra les cordes la viabilitat de les empreses: "La majoria han reduït un 50% la facturació".

A la caiguda de les vendes propiciada per la caiguda del turisme cal sumar-hi la contenció en la despesa dels residents: "Hi ha molta por de la ciutadania respecte de les conseqüències de la desastrosa temporada, i sobretot pensant en l'hivern, perquè tothom és conscient que hi haurà problemes de liquiditat per afrontar una nova crisi econòmica". El president d'Ascome relata un panorama desolador a les grans ciutats: "Passejar per Maó és desesperant, cada dia hi ha més cartells que anuncien liquidació per tancament, uns per jubilació i altres perquè el covid-19 els ha acabat d'ensorrar. Els que sortim d'aquesta ho farem més forts".

D'altra banda, la pandèmia està generant estratègies alternatives a la patronal, amb l'objectiu d'intentar no perdre iniciatives que significaven una rellevant font d'ingressos per al teixit comercial. Una d'aquestes és la fira d'estocs, que podria fer-se de manera virtual, segons ha assegurat a l'ARA Balears Vicente Cajuso: "Possibilitaria mantenir els ingressos que l'edició física, però cal analitzar si és factible des del punt de vista tecnològic. El nostre referent és el portal de compres digital Xuroa, que manté les seves vendes i estam satisfets de com ha evolucionat".

stats