Economia 19/02/2021

Armengol torna de Madrid amb promeses i declaracions d’intencions

La presidenta del Govern aconsegueix una visita de la ministra d’Afers Exteriors, “la seguretat” d’una arribada massiva de vacunes a final de març i el propòsit d’estudiar ajudes per a les empreses de les Balears

3 min
La presidenta del Govern, Francina Armengol, divendres al Senat.

La presidenta del Govern, Francina Armengol, ha tornat a les Balears després de dos dies de reunions a Madrid sense cap mesura concreta per part del govern espanyol i amb la maleta plena de promeses i declaracions d’intencions. L’agenda de dijous i divendres va estar ben carregada i va incloure reunions d’Armengol i el conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, amb la ministra d’Afers Exteriors, Arancha González Laya; la ministra d’Afers Econòmics, Nadia Calviño, i la ministra d’Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto.  

De moment, no hi ha resultats palpables. Un dels anuncis va ser que Calviño visitarà “les properes setmanes” les Balears, sense una data fixada en el calendari, per reunir-se amb els sectors econòmics afectats per les restriccions i treballar en ajudes per a les empreses illenques –el comunicat del Govern parlava de “mesures de solvència i liquiditat”. Armengol ha destacat “la sensibilitat” de l’executiu de Sánchez “per entendre la situació econòmica difícil” de les Balears i el “compromís” estatal per fer feina de manera conjunta en la recerca de solucions. 

D’altra banda, arran de la reunió amb González Laya, la presidenta va anunciar “el compromís i la seguretat del govern espanyol” perquè a final de març arribin a les Illes vacunes de manera massiva. Sobre la petició per prioritzar comunitats turístiques com les Balears quan la vacunació sigui massiva, no se n’ha sentit res. És més, el secretari d’Estat per a la Unió Europea va deixar clar en la seva visita a Mallorca que l’Estat no preveu prioritzar els territoris turístics, i la delegada del govern espanyol, Aina Calvo, diu que s’han de “posar per davant les persones i no l’activitat econòmica” i que prioritzar comunitats que depenen del turisme “no té sentit si no tenim incidència sobre els països emissors”.

A més, la presidenta i el conseller han defensat la implantació d’un passaport de vacunació, tant amb la ministra d’Afers Exteriors com amb la de Turisme. “Balears s’ha ofert per ser una de les destinacions on es pugui provar el passaport de vacunació”, va manifestar Negueruela després de la reunió amb Reyes Maroto, i destacà l’experiència que s’havia adquirit amb el pla pilot el juny de l’any passat.

Negueruela també va destacar “la certesa” que li va donar l’executiu estatal sobre la reactivació dels viatges de l’Imserso a partir de setembre, malgrat que encara no hi ha cap seguretat sobre quan es podrà iniciar la temporada turística –Armengol ja va dir que “és impossible indicar una data”. “Això ens dona garanties per al que hauria de ser el final de la nostra temporada”, va afegir el conseller.

Una altra iniciativa que es va mencionar durant l’estada de la cap de l’Executiu a Madrid va ser que el Ministeri d’Afers Exteriors treballa per “aconseguir un estatut d’insularitat propi dins la Unió Europea”, encara que no es va indicar en què consisteix aquesta feina ni quan serà realitat.

Una proposta que Armengol va posar sobre la taula va ser la possibilitat d’utilitzar la partida del descompte de resident que l’Estat no va gastar durant el 2020 a causa de la pandèmia per impulsar el turisme. La presidenta ho va plantejar divendres, quan va participar en la ponència sobre insularitat en el Senat, i va indicar que ho demanaria a la ministra de Turisme, encara que aquesta decisió depèn més dels ministeris de Foment i Hisenda.

Insistir en el REB

En l’apartat del finançament, la presidenta es va mostrar especialment reivindicativa al Senat. A més de tornar a demanar la reforma del sistema de finançament, la presidenta va recordar que el Règim Especial de les Balears (REB) no s’ha complert en els pressupostos del govern espanyol del 2021, els quals havien d’incloure per primera vegada el factor d’insularitat –la dotació econòmica per col·locar les Balears a la mitjana d’inversions estatals. Però també va reclamar que “s’acceleri” la tramitació de la part fiscal del REB, inclosa en un avantprojecte de llei que fa gairebé dos anys que és dins un calaix del Ministeri d’Hisenda de Maria Jesús Montero.

Aquesta actitud contrasta amb el vot en contra del PSIB a presentar un recurs d’inconstitucionalitat contra els pressupostos de l’Estat precisament per l’incompliment del factor d’insularitat, com reclamen El Pi, MÉS per Mallorca, Més per Menorca, el PP i Ciutadans.

stats