Política 19/02/2021

Armengol demana que el descompte de resident que no s'ha gastat pel covid sigui per impulsar el turisme a les Balears

La presidenta del Govern reclama que l'executiu espanyol "acceleri" la tramitació del règim fiscal del REB

2 min
La presidenta del Govern durant la seva intervenció en la ponència sobre insularitat del Senat

La presidenta del Govern, Francina Armengol, ha anunciat que demanarà a la ministra de Turisme, Reyes Maroto, que el descompte de resident que no es va gastar a causa de la pandèmia de coronavirus sigui per impulsar el turisme a les Balears i les Canàries, els dos territoris on s'aplica. Armengol ha plantejat aquesta qüestió a la ponència sobre insularitat del Senat. "Reclamam que l'Estat destini els fons no utilitzats de la indemnització de viatge dels residents a estimular el turisme estatal a les Illes, i que faciliti que els viatgers de tot l'Estat puguin contribuir a reactivar el turisme balear enguany, quan la seguretat sanitària ho permeti", ha dit durant la seva intervenció –el Parlament va aprovar l'abril del 2020 una PNL de MÉS per reclamar al govern espanyol que es pogués utilitzar el descompte de resident que no s'havia gastat, però no es va incloure cap mesura semblant en els pressupostos estatals del 2021.

Una de les principals reivindicacions de la presidenta al Senat ha estat "l'aplicació íntegra" del Règim Especial de les Balears (REB), tant pel que fa a la dotació del factor d'insularitat que s'hauria d'haver inclòs en els pressupostos de l'Estat d'enguany com al desenvolupament de la part fiscal, que resta en un calaix com a avantprojecte de llei des de fa dos anys. "Aquest element continua estant a l'espera d'una tramitació que no pot esperar més", ha dit. Per això, ha reclamat a l'executiu de Sánchez que "n'acceleri el procés". "És absolutament necessari que el govern espanyol acceleri la tramitació del règim fiscal", ha subratllat, a més de recordar que les Balears són l'economia de l'Estat més colpejada per la pandèmia. La cap de l'Executiu ha indicat que l'aprovació del règim fiscal suposaria unes deduccions per a les empreses de les Balears de 270 milions d'euros a l'any, i que això garantiria que poguessin competir en igualtat de condicions respecte de les empreses peninsulars.

De fet, la presidenta ha considerat també que la situació del turisme s'ha de tractar "com un problema d'Estat" i ha reclamat ajudes directes per a les empreses de les Illes. A més, ha reclamat que els fons europeus es reparteixin "proporcionalment" a la caiguda del PIB dels territoris –el Govern la va xifrar en un 25,4% el 2020.

D'altra banda, Armengol també ha recordat que encara cal una reforma del sistema de finançament. "Cal fer justícia a un territori que ha estat infrafinançat, i que per això té un deute públic més gran", ha continuat. A més, ha subratllat que la inversió de l'Estat que han rebut les Balears "és menor que la d'altres comunitats".

Vicenç Vidal critica la compareixença de la presidenta

El senador autonòmic de MÉS, Vicenç Vidal, ha valorat després la compareixença d'Armengol a la ponència sobre insularitat i li ha reclamat "coherència més enllà de les queixes", a més de suport al recurs d'inconstitucionalitat contra els pressupostos de l'Estat precisament per no incloure el factor d'insularitat. Segons Vidal, Armengol ha de plantar-se davant del govern de Sánchez i exigir el desenvolupament del REB i que els fons europeus siguin coherents amb la caiguda del PIB de les Balears.

stats