Crisi
Economia 26/10/2022

Armengol adverteix que l'hivern serà "complicat" per a les Balears

La Fundació Impulsa preveu un escenari econòmic de desacceleració

2 min
Una treballadora d'un local de la plaça d'Espanya.

PalmaLa presidenta del Govern, Francina Armengol, ha advertit que l'economia de les Balears tindrà "un hivern més complicat" a causa de l'estacionalitat turística, encara que també ha indicat que l'escenari tornarà a ser bo. Així ho ha manifestat aquest dimecres durant el berenar empresarial que ha organitzat la Fundació Impulsa. "Som molt conscients que som una economia molt lligada al sector dels serveis, i per això tindrem un hivern que pot ser més complicat", ha dit, a més de remarcar l'escut social i les mesures que ha impulsat el Govern. "Ho feim gràcies al pressupost més gran de la història de les Illes", ha continuat, i també ha subratllat "l'estabilitat econòmica" de l'Arxipèlag.

D'altra banda, el director tècnic d'Impulsa, Antoni Riera, ha previst que l'escenari econòmic serà "complex i amb cert aire clarament recessiu", encara que ha considerat que el punt de partida "no és del tot dolent". Com a factors a favor de l'economia illenca, Riera ha apuntat la moderació salarial, la capacitat que tenen les Illes per captar fluxos turístics internacionals i la solvència de les empreses de tots els sectors productius. "La recuperació dels fluxos turístics internacionals durant l'última temporada, així com de l'ocupació, juntament amb els esforços que han fet les empreses per mantenir el seu equilibri financer, s'erigeixen, en aquests moments, en aliats per fer front als riscos baixistes que emanen de l'escenari global", ha comentat Riera.

Per la seva banda, el director de planificació estratègica i estudis i economista en cap de CaixaBank, Enric Fernández, ha recordat que la zona euro ja ha registrat creixements negatius durant el tercer trimestre de l'any, mentre que els de l'estat espanyol han estat "propers al zero o positius". La inflació, les pujades dels tipus d'interès i la crisi energètica són els factors que eleven els riscos a la baixa a hores d'ara, encara que Fernández ha remarcat que l'escenari econòmic actual és "incert". "La qüestió rellevant és quan tornarà la inflació a nivells normals i fins a quin punt els bancs centrals hauran d'augmentar els tipus d'interès per aconseguir-ho", ha explicat.

stats