Moda

Aquestes són les deu peces de roba que més es roben

Un 80% dels furts els cometen delinqüents habituals o bandes especialitzades

2 min
La botiga del Barça al Camp Nou ahir, amb les samarretes de Messi encara penjades.

BarcelonaVuit de cada deu furts que es produeixen en botigues de roba els cometen delinqüents habituals o bandes especialitzades en aquest tipus de delictes. El seu objectiu: tornar a revendre les peces. És per això que normalment les peces robades acostumen a ser de marques conegudes, d'un preu i una qualitat mitjana-alta i d'una demanda important.

Segons dades de l’associació de fabricants i distribuïdors (Aecoc), aquest tipus de robatoris provoquen unes pèrdues de 1.800 milions d'euros a l'any a petits comerços, supermercats i grans superfícies, o el que és el mateix, suposen un 1% de les vendes anuals a Espanya. La majoria de robatoris es produeixen als emprovadors perquè no hi pot haver càmeres i és més fàcil per als delinqüents manipular-hi les alarmes i amagar les peces de roba.

¿Però quins són els productes que més es van robar en les botigues de roba durant el 2021? L’empresa STC Nedap Chromium, especialitzada en elements de seguretat per combatre aquest tipus de furts, n'ha elaborat un rànquing. Com a curiositat, ja no és a la llista una de les peces que fa vint anys estaven entre les més desitjades pels delinqüents: les corbates.

1. Samarretes

És la peça de roba més comuna a les botigues. En aquesta categoria s'inclou des de samarretes bàsiques de cotó fins a les esportives de clubs de la lliga espanyola. En aquest sentit, destaca un repunt de les samarretes d'equips de futbol femenins.

2. Dessuadora

Els motius són similars als de les samarretes, però les dessuadores tenen un preu més elevat; a més, és una peça que es roba durant tot l'any.

3. Jaquetes

La majoria de furts es produeixen durant els mesos d'hivern. Tenen un preu molt elevat i, per tant, es poden revendre bé. Les més desitjades pels lladres són les de pell, perquè també són les més cares.

4. Texans

Com passa amb les jaquetes, tenen molta sortida en el mercat de revenda perquè és una peça versàtil, internacional, que s'utilitza en totes edats.

5. Roba interior i banyadors

Alguns d'aquests articles són molt cars, sobretot els que es venen en botigues especialitzades. Al tractar-se de peces que es poden regalar, a vegades es roben per la vergonya de comprar-los.

6. Roba infantil

A banda de roba, també es furten petits complements com joguines, tèxtils i fins i tot xumets.

7. Bosses de mà i motxilles

Són complements que poden tenir preus molt alts i fins i tot alguns són indicadors d'un cert estatus social. Com que es tracta, precisament, d'un objecte desitjat, als delinqüents també els és més fàcil de revendre.

8. Ulleres de sol

És un producte fàcil de robar perquè és petit i es pot guardar amb facilitat en una butxaca.

9. Calçat

El més desitjat pels lladres és el calçat esportiu, ja que actualment s'utilitza en tots els àmbits, no només per fer exercici. Tot i així, tampoc s'escapa dels furts el calçat més tradicional. A diferència de les samarretes, es roba durant tot l'any.

10. Complements

Acostumen a ser despeses addicionals per als clients. Entre aquests complements hi ha bufandes, que lògicament es roben a l'hivern, o cinturons, mocadors o foulards.

stats