Economia 02/06/2021

L'Estat anuncia 230 milions perquè les Illes potenciïn polítiques de transició energètica

El Parc Nacional de Cabrera, a més, rebrà 19,3 milions per tasques de gestió i projectes

2 min
Un parc fotovoltaic d'Enel Green Power

PalmaL'Estat destinarà a les Balears 230 milions d'euros procedents d'un capítol del Pla de recuperació i resiliència específic per desenvolupar polítiques de transició energètica. Encara no s'han concretat els projectes que es finançaran amb aquests doblers, però el Govern i l'executiu espanyol ho acordaran més endavant, segons ha explicat aquest dimecres el vicepresident del Govern i conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, Juan Pedro Yllanes, acompanyat de la ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera.

Les administracions públiques presentaran els projectes que es pagaran amb aquesta partida, però Yllanes ha apuntat que estaran pendents de les iniciatives que es proposin des del sector privat per col·laborar-hi. Un altre gran acord anunciat és que el Parc Nacional de Cabrera rebrà 19,3 milions d'euros entre el 2021 i el 2026 per gestionar l'espai protegit, finançar investigacions i vigilar la zona. D'aquesta partida, 9,6 milions corresponen a una ajuda extraordinària per gestionar l'ampliació i que s'hauran de gastar entre enguany i el 2024, segons ha explicat el conseller de Medi Ambient, Miquel Mir. Aquests doblers addicionals són fruit de les negociacions entre la Conselleria i el Ministeri, després que el Tribunal Suprem tombàs les intencions de l’Estat de fer-se càrrec de l’àrea ampliada i donàs la raó al Govern balear.

El vicepresident del Govern, Juan Pedro Yllanes; la presidenta balear, Francina Armengol; la ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera; el conseller de Medi Ambient, Miquel Mir; i la delegada del govern espanyol a les Balears, Aina Calvo.

El vicepresident també ha explicat que els 230 milions formen part del pla Illes 100 per 10 renovables, que servirà per fer projectes relacionats amb un turisme sostenible i fomentar l'ús correcte de l'energia durant la dessalinització, per exemple. Les Canàries rebran 470 milions del mateix pla, i Yllanes ha assenyalat que tindran més doblers perquè es reparteixen en funció de la població, que és el doble que la balear. "Estam agraïts pel teu compromís", ha dit el vicepresident a la ministra de Transició Ecològica i Repte Demogràfic, Teresa Ribera, que era a la roda de premsa al Consolat de Mar, on s'ha anunciat la partida milionària. "Tant el Ministeri com la Conselleria aposten per desenvolupar la transició energètica en un territori fràgil com són les Illes", ha dit Yllanes. En aquesta línia, la presidenta del Govern, Francina Armengol, ha assenyalat que la "lleialtat institucional" dona fruits, i ha dit que la ministra Ribera "sempre ha ajudat les Balears" perquè se situïn a l'avantguarda de la lluita contra el canvi climàtic.

El portaveu de Més per Menorca, Josep Castells, ha criticat al Parlament que "no sabem quan" es rebran aquests 230 milions anunciats per la ministra Teresa Ribera. També ha lamentat que es destinaran a projectes de sostenibilitat turística, i creu que això és negatiu perquè "aposta per continuar amb el mateix model". "Pensàvem que els fons europeus eren per fer un canvi", ha afegit.

stats