Amancio Ortega cau del 'top 10' dels multimilionaris de la llista Forbes

El fundador d'Inditex baixa de la sisena a l'onzena posició del rànquing, encapçalat per Bezos i Musk

ARA
2 min
L’empresari Amancio Ortega, impulsor de l’imperi Inditex.

BarcelonaL'empresari espanyol Amancio Ortega ha retrocedit del sisè a l'onzè lloc a la llista de les persones més riques del món que elabora anualment la revista Forbes, tot i que el seu patrimoni ha augmentat de 55.100 a 77.000 milions de dòlars l'últim any. El fundador del grup de moda Inditex va arribar a situar-se el 2017 com la quarta fortuna més gran del planeta, amb 71.300 milions, però va retrocedir a la sisena posició un any després, on s'havia mantingut fins ara.

Ortega ha estat desplaçat a la llista Forbes, entre d'altres, per l'empresari indi Mukesh Ambani (84.500 milions de dòlars); l'expresident de la matriu de Google, Alphabet, Sergey Brin (89.000 milions), i l'exdirector executiu del cercador, Larry Page (91.500 milions).

El podi dels més rics del món continua encapçalat pel fundador d'Amazon, Jeff Bezos, amb una fortuna de 177.000 milions, seguit del màxim responsable de Tesla, Elon Musk (151.000 milions). No obstant, el sud-africà ha multiplicat el seu patrimoni per sis durant l'any de la pandèmia gràcies al creixement de la firma de cotxes elèctrics a la borsa i el valor de les seves inversions en bitcoins.

Més fortunes en l'any de la pandèmia

Malgrat l'efecte devastador del covid-19 en l'economia mundial, el famós llistat anual va sumar nous multimilionaris amb una fortuna superior als 1.000 milions de dòlars el 2020: la publicació recull 2.755 fortunes, 600 més que en l'anterior edició. El grup de multimilionaris enumerat per la revista té un patrimoni conjunt de 13,1 bilions de dòlars, fet que suposa cinc bilions més que l'any passat. De fet, un 86% d'ells han millorat el seu estatus financer.

"Un nou milmilionari va consolidar-se cada 17 hores de mitjana l'últim any. Tots junts, els més rics de món són 5 bilions de dòlars més rics que fa un any", assenyala la publicació. La primera dona de la llista Forbes no apareix fins a la posició número 17 i es tracta d'Alice Walton, l'hereva del fundador de Walmart, Sam Walton.

Tot i haver perdut posicions, Amancio Ortega encara és la segona fortuna d'Europa per darrere del francès Bernard Arnault, president del gegant del luxe LVMH, que amb 150.000 milions de dòlars ocupa la posició número tres del rànquing. En total, i com l'any passat, la llista Forbes va incloure 29 espanyols entre les principals fortunes del món. La filla d'Amancio Ortega, Sandra Ortega Mera, repeteix com la segona espanyola més rica, amb una fortuna estimada en 7.300 milions de dòlars, 400 milions més que l'any passat, i se situa a la llista de Forbes en el lloc 344.

Després de l'hereva d'Ortega venen el president de la cadena de supermercats Mercadona, Juan Roig (4.200 milions); el president de Ferrovial, Rafael del Pino (3.900 milions); el president d'Airtel, Juan Abelló (2.900 milions), i l'empresària Alicia Koplowitz (2.800 milions).

stats