Energia

Algèria amenaça Espanya amb tallar-li el gas si el revèn al Marroc

El govern de Sánchez respon que només permetrà al Marroc utilitzar plantes de regasificació peninsulars

ARA
1 min
La ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, ahir.

BarcelonaEl govern d'Algèria ha amenaçat l'espanyol amb trencar el contracte de subministrament de gas si l'executiu de Pedro Sánchez utilitza el Gasoducte del Magreb-Europa (GME) per fer-li arribar gas algerià al Marroc. El ministeri d'Energia d'Algèria ha avisat aquest dimecres al vespre en un comunicat difós per l'agència estatal de notícies que ha tingut coneixement a través d'un correu electrònic tramès per la vicepresidenta per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, que Espanya reobrirà el gasoducte marroquí en sentit invers en les pròximes hores, és a dir, per fer arribar gas al Marroc.

 "Qualsevol transport de gas natural algerià lliurat a Espanya, el destí del qual no sigui el previst als contractes, serà considerat com a incompliment dels compromisos contractuals i, en conseqüència, podria donar lloc a l'incompliment del contracte que vincula Sonatrach amb els seus clients espanyols", ha avisat el govern algerià.

La resposta espanyola

Immediatament, el govern espanyol ha matisat que no revendrà gas algerià al Marroc i que només deixarà passar pel gasoducte gas que compri el Marroc a tercers països. Fonts del ministeri per a la Transició Ecològica han explicat que el Marroc havia demanat ajuda per garantir la seva seguretat energètica, ja que Algèria no li ven gas. Així, el Marroc podrà adquirir gas natural liquat als mercats internacionals, desembarcar-lo en alguna planta de regasificació de la península Ibèrica i utilitzar el Gasoducte Magreb-Europa per fer-lo arribar al seu territori.

 "En cap cas el gas adquirit per Marroc tindrà procedència algeriana", asseguren fonts del ministeri. L'activació d'aquest mecanisme s'ha parlat amb Algèria durant els últims mesos i aquest dimecres ha sigut comunicada al ministeri d'Energia algerià.

stats