L'Airef adverteix que la nova onada de contagis posa en risc la recuperació del turisme i pot endarrerir la sortida de la crisi

Manté la previsió de creixement en el 6,6% per al 2021 i augmenta el dèficit una dècima, fins al 7,9%

3 min
Dos turistes a la Rambla de Barcelona aquest mes de juny.

Madrid/BarcelonaLa nova onada de covid-19 que ha posat en alerta i ha deixat en vermell Espanya en el mapa europeu de contagis del coronavirus pot frenar l'arribada de turistes i retardar la recuperació econòmica. L'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (Airef) adverteix dels perills per a l'economia de l'augment dels contagis en plena temporada turística. "La incidència del coronavirus a Espanya és superior a la dels països de l'entorn, fet que llasta les expectatives d'evolució futura dels fluxos de turistes", apunta l'Airef en l'informe publicat aquest dijous.

El supervisor fiscal ja havia avisat mesos enrere que el turisme no es recuperaria del tot fins al 2022, però l'avanç de la vacunació i una tornada progressiva a la normalitat havien fet augmentar les expectatives i el sector confiava en salvar parcialment l'estiu. L'Airef assegura ara que la nova onada "posa en risc" l'arribada del turisme internacional, "un dels pilars sobre els quals es fonamenta l'economia espanyola". Segons fonts de l'organisme presidit per Cristina Herrero, la situació "fa témer una recuperació econòmica més lenta". Tot i això, assegura que encara no disposa de prou dades per calcular l'impacte de la nova onada de contagis sobre el turisme i el creixement econòmic.

Cada vegada hi ha més països que recomanen no desplaçar-se a Espanya o que endureixen els controls pels viatgers que procedeixen de l'Estat, un fet que es pot traduir en anul·lacions de viatges de turistes estrangers en els propers dies. França ha anunciat aquest dijous imposarà a les persones no vacunades que viatgin al país des d'Espanya un test covid negatiu 24 hores abans i no 72 hores com fins ara. També aquest dijous, Holanda ha tret de la seva llista de regions segures les Illes Balears i les Canàries i recomana no viatjar-hi per l'alta incidència de covid. El mateix ha fet el Regne Unid amb les Balears: si fa unes setmanes va incloure les Illes a la llista de destinacions segures, ara ha fet marxa enrere. Els ciutadans no vacunats que viatgin a Mallorca, Menorca o Eivissa hauran de fer quarentena a la seva tornada al Regne Unit.

Lleuger augment del dèficit

En el seu nou informe de previsions macroeconòmiques, l'Airef no fa revisions destacades dels principals indicadors per la gran incertesa que hi ha en aquests moments i perquè hi ha indicadors contradictoris. Mentre l'economia sembla recuperar-se més ràpidament del previst inicialment en aquest segon semestre de l'any, el ritme de contagis pot frenar la bona evolució de l'activitat econòmica. A més, l'autoritat fiscal també apunta a la possibilitat que l'impacte dels fons europeus per a aquest any sigui inferior a l'estimat inicialment, però explica que no disposa de prou informació. Davant d'aquestes incerteses, l'organisme prefereix esperar a la tardor per revisar la seva estimació.

L'Airef manté, per tant, la previsió de creixement de l'economia per a aquest any en el 6,6% del PIB i només eleva una dècima, fins al 7,9%, la previsió de dèficit públic. Tot i l'augment d'una dècima, la previsió es manté per sota de la del govern espanyol, que calcula un dèficit del 8,4% per al 2021. L'augment del dèficit previst s'explica per l'impacte de la baixada de l'IVA de l'electricitat aprovada recentment pel govern espanyol per fer front a la pujada del preu de la llum, i per una absorció més baixa del previst inicialment dels fons REACT-EU per part de les comunitats autònomes.

Aquests dos factors s'han vist compensats en bona mesura per la recaptació més elevada del previst en el primer semestre de l'any –gràcies, entre altres factors, als 1.100 milions d'euros d'ingressos a través de l'impost de societats per la fusió de CaixaBank i Bankia– i perquè l'executiu ha traslladat al 2022 la compensació de la revalorització de les pensions per sota de la inflació real (uns 700 milions d'euros). Per a les Balears, manté la seva previsió de dèficit per aquest any en el 0,2% del PIB.

Consolidació fiscal

L'Airef ha tornat a demanar al govern espanyol –com ja ha fet també el Banc d'Espanya– que dissenyi un full de ruta per a la consolidació fiscal a mitjà termini i ha advertit que l'elevat deute públic, del 112,4% del PIB, situa l'economia espanyola i la sostenibilitat de les comunitats autònomes en una posició de "vulnerabilitat". Fonts de l'organisme han revelat que l'executiu de Pedro Sánchez s'ha negat a escoltar la seva recomanació.

stats