PLACES TURÍSTIQUES
Economia 04/08/2018

Airbnb incrementa 10.500 places des de l’any passat

Terraferida i i DinsAirbnb denuncien el creixement durant la moratòria al lloguer turístic

María José Ribas
2 min
Airbnb incrementa 10.500 places des de l’any passat

PalmaTerraferida i DinsAirbnb denuncien que, just un any després d’iniciar la moratòria per a noves places de lloguer turístic, la plataforma Airbnb ha augmentat amb més de 10.500 places l’oferta, amb un total de 135.291 a les Illes Balears. Les entitats consideren que els grans comercialitzadors, sota identitats falses, manegen el 66% dels lloguers que es fan a l’Arxipèlag.

En la recerca de dades que es presentà ahir, s’havia fet la comparativa dels dos darrers anys. A la foto fixa detecten que a totes les Illes les places han augmentat de manera exponencial, excepte a Eivissa, on han davallat. Formentera, per la seva banda, ha experimentat una crescuda del 20%.

El creixement continuat de places fluctuants, tant per via legal com il·legal, a més d’una legislació requereix mesures de control. Cada inspector abasta unes 30.000 places turístiques i, per ara -asseguren- no es preveu apujar el nombre d’agents reguladors, que estan desbordats sobre el control de places.

L’economia familiar, argument en què es basen les comercialitzadores, “és real només en part, ja que hi ha nous capitals d’inversió que es fan càrrec d’aquestes places”, assenyalen. En la recerca han detectat que, d’entre els deu primers comercialitzadors, tres estan instal·lats a Alemanya, un als Emirats Àrabs, dos són mallorquins i la resta no es varen poder localitzar, per la qual cosa pensen que poden estar en paradisos fiscals.

Entre els majors comercialitzadors, s’hi troben noms falsos, com ara Franz Garcias, que gestiona més de 5.000 places. De mitjana, cada perfil comercialitza unes 40 places; uns 246 comercialitzadors en tenen el 60%.

Terraferida denuncia que l’increment es produeix durant una moratòria de places i alerta que Airbnb és només un dels gestors. “Altres portals de reserva, com ara Homeaway, són més difícils de mesurar”, afirma.

“Durant els primers anys de legislatura, les administracions es varen negar a fer una anàlisi de paràmetres mesurables”, critiquen, i assenyalen que, tot i crear eines de control, “és molt difícil fer-les complir”. El poder d’actuació de l’administració és cada pic més insignificant davant multinacionals que paguen els seus impostos a altres països. La sanció màxima que se’ls pot aplicar és de 300.000 euros i, amb les xifres que mouen, els resulta una despesa mínima. Terraferida demana més inspeccions.

stats