La llei agrària farà inviable el sector primari, segons diverses associacions de pagesos

Asaja i dues entitats menorquines critiquen durament els canvis que introduirà la nova normativa

La nova llei agrària que es tramita al Parlament farà inviables moltes explotacions del sector primari, segons Asaja   Baleares , l'Associació d'Empresaris d'Explotacions Agràries de Menorca i l'Associació Agrícola i Ramadera de Menorca.

"Hem de manifestar el nostre més profund desacord amb gran part del text, que lesiona greument i sense motiu els drets dels agricultors, i que afecta de forma molt important la viabilitat de l'activitat agrària a les Illes Balears", indiquen les associacions en un comunicat de premsa.

Aquestes entitats consideren que un agricultor de les Illes Balears ha de tenir els mateixos drets i poder desenvolupar les mateixes activitats que qualsevol agricultor de la Unió Europea, la qual cosa creuen que no es compleix amb la nova normativa.

Segons aquest col·lectiu, els pagesos no  només  compleixen la tasca de produir  aliments  sans i de qualitat,  sinó  que realitzen altres funcions, com la prestació de serveis ambientals i socials. Per això consideren que  mereixen un  tractament  especial.

Es queixen, sobretot, que la nova llei "limita incomprensiblement la realització d'activitats complementàries que estan plenament avalades per la normativa europea i l'estatal" i que "obliga a sol·licitar la declaració d'interès general per a la realització de nombroses activitats agràries, amb el temps i la despesa que això suposa".

També  demanen que es regulin activitats com el sacrifici d'animals per a l'autoconsum a les explotacions agrícoles i la venda directa de "petites quantitats" de carn i de llet crua.

EDICIÓ PAPER 07/12/2019

Consultar aquesta edició en PDF