Economia 18/02/2021

L'afiliació d'estrangers a la Seguretat Social baixa un 5,8% en un any a les Balears

El mes de gener hi havia 69.895 persones afiliades, un 2,4% menys que el mes de desembre

ARA BALEARS
1 min
Un home treballant en la construcció d'un edifici.

PalmaEl mes de gener a les Balears hi havia afiliades a la Seguretat Social 69.895 persones estrangeres, un 2,4% menys que el mes de desembre i un 5,8% menys que fa un any, segons les dades que ha publicat aquest dijous el Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions.

Així, les Illes són una de les comunitats que han perdut més afiliats el darrer any, juntament amb les Canàries, on han descendit un 15,14%, i Ceuta i Melilla, que registren un descens d'un 39,96% i un 24,83%, respectivament.

La major part dels treballadors estrangers afiliats a les Illes correspon al règim general, però també hi consten 20.674 autònoms i 129 afiliacions en el règim de la mar. A més, la majoria de treballadors estrangers, 38.598, venen de països de fora de la Unió Europea, sobretot del Marroc, el Regne Unit i Colòmbia. Per la seva part, els treballadors que sí que són de la UE i que venen a les Balears són, majoritàriament, alemanys i italians.

Per sectors, un 22% dels treballadors estrangers que estan en el règim general fa feina en la construcció, un 15,2% a l'hostaleria i un 12,3% al comerç. A més, un 10,91% fa feina en activitats administratives i serveis auxiliars. Aquests també són els principals sectors entre els autònoms.

A escala estatal, la Seguretat Social va registrar el mes passat 2.044.669 treballadors estrangers afiliats, un 1,63% menys que el mes de desembre. En el conjunt del sistema estatal, aquests treballadors representen un 10,86% del total d'afiliats. Segons expliquen en el comunicat, el gener és un mes de descensos, però aquest any hi ha hagut quatre comunitats (Castella - la Manxa, Galícia, Andalusia i Astúries) que han registrat un augment d'aquests afiliats.

stats