Les administracions indemnitzaran amb 20 dies per any treballat els interins que perdin la plaça

El govern, les comunitats i els sindicats tanquen un acord per convertir en fixes 300.000 places ocupades per treballadors temporals

2 min
El ministre Miquel Iceta, durant l'entrevista a Catalunya Ràdio

MadridEl govern espanyol, les comunitats autònomes i els sindicats han tancat aquest dilluns un acord sobre el pla de xoc per reduir la temporalitat a les administracions públiques. El ministeri presidit pel Miquel Iceta s’ha compromès amb Brussel·les a reduir en un termini de tres anys fins a un màxim del 8% l’elevat volum d’interins que hi ha als ajuntaments, les diputacions o els governs autonòmics, inclosos l’educació i la sanitat. Les administracions tindran l'obligació de convertir en fixes unes 300.000 places a través d'oposicions. Després de setmanes de negociacions, l'executiu de Pedro Sánchez ha aconseguit un acord que "inclou reivindicacions fonamentals amb prou garanties", segons subratlla Comissions Obreres (CCOO).

"S’ha acabat això d’encadenar contractes i interinitats indefinides sine die. No és bo per a l'administració ni és just per a les persones", ha resumit el ministre d'Administracions Públiques, Miquel Iceta. Segons l'acord, signat aquest dilluns, cap persona podrà ocupar amb caràcter interí una plaça estructural de l’administració durant més de tres anys. Amb el pla de xoc, es posa fi a un problema endèmic que va créixer especialment des de la crisi financera del 2008 i els posteriors anys d'importants ajustos del dèficit públic. Moltes administracions no han convocat oposicions durant anys.

La principal preocupació dels sindicats era el perill que corre el personal interí que fa dècades que treballa amb contractes temporals de quedar-se sense feina si no aprova l’oposició. Finalment, el govern ha acceptat una de les principals demandes dels sindicats: els treballadors interins que perdin la plaça rebran una indemnització de 20 dies per any treballat fins a un màxim de 12 mensualitats i quedaran inclosos en la borsa de treball d'interins específica o es podran integrar en borses ja existents. 

Mesura sancionadora

CCOO subratlla que les indemnitzacions són "una mesura compensatòria, sancionadora i dissuasòria perquè les administracions compleixin". Per facilitar que els interins puguin aprovar l'oposició de la plaça que ocupen, l'acord també preveu que en els processos de concurs-oposició l'experiència en aquella administració o cos tingui un pes decisiu: comptarà un 40%. A més, es donarà marge a les administracions per dissenyar les proves i facilitar que els interins que ocupen les places estructurals puguin guanyar-la. El procés d'estabilització de l'ocupació pública haurà d'haver-se completat el 31 de desembre del 2024, segons recull l'acord.

"Busquem una solució pràctica, justa i que compleixi escrupolosament amb la legalitat per als centenars de milers de persones que ocupen aquests moments llocs de treball de caràcter estructural però que hi han arribat amb diferents contractes i períodes d'interinitat", ha destacat el titular d'Administracions Públiques.

Tres de cada deu funcionaris són interins

A les comunitats autònomes la temporalitat afecta un 30% dels treballadors públics, mentre que als ajuntaments és del 13% de mitjana. En canvi, a l’Estat la temporalitat és del 8%. En el cas de la Generalitat, se situa en el 32%. L’acord suposarà que en els pròxims tres anys es convoquin massivament oposicions per a aquelles places que són estructurals. S’entendrà que ho són les ocupades ininterrompudament per personal que no és fix durant almenys els tres anys abans del 31 de desembre del 2020 i que no s’hagin beneficiat dels processos d’estabilització inclosos en els plans de millora de l’ocupació pública dels anys 2017 i 2018.

stats