Publicitat
Publicitat

Sis solucions domèstiques contra la pujada de la llum

El control de la potència energètica contractada ajuda a estalviar electricitat

El fort augment del preu de l'electricitat a partir del gener serà un nou daltabaix en el dia a dia de moltes famílies. La pujada de l'11% fruit de la subhasta del preu de l'energia de dijous -invalidada l'endemà per la Comissió Nacional del Mercat i la Competència- va ser criticada tant per partits polítics com per associacions de consumidors. L'organització Facua-Consumidores en Acción va utilitzar paraules com "inadmissible" i "brutal" per definir l'augment, i ha denunciat la "intenció del govern espanyol de pretendre que siguin els consumidors els que redueixin el consum". No obstant, l'increment serà una realitat el mes vinent i hi ha un seguit de mesures que poden contribuir en l'estalvi elèctric a les llars, més enllà de quin sigui el preu de la llum.

Control dels quilowatts

Regular la potència contractada és clau per a l'estalvi elèctric

Des de Facua denuncien que un dels problemes que encareix la factura és la contractació d'una potència superior a la necessària. En aquest sentit, l'associació recomana reemplaçar els comptadors tradicionals pels nous digitals. Amb aquest canvi, és possible ajustar la potència necessària sense que la companyia cobri a l'usuari, com sí que passa amb els comptadors antics. Els consumidors poden conèixer la potència que els seus habitatges necessiten a través dels molts simuladors que hi ha a internet, i regular-la segons l'època de l'any. Facua assegura que és comú que les llars espanyoles tinguin contractada una potència un parell de quilowatts per damunt del que requereix l'habitatge. L'organització també recomana no contractar tarifes al mercat lliure, que solen ser més cares que les regulars.

Il·luminació òptima

Els llums de baix consum poden suposar un 75% d'estalvi

Encara que sembli una obvietat, apagar els llums quan s'abandona una estança pot contribuir a reduir l'import de la factura. També és aconsellable fer servir tubs fluorescents en comptes de bombetes convencionals allà on la llum és necessària durant moltes hores, com passa a la cuina. Encara que el preu sigui més alt, els fluorescents consumeixen sis vegades menys electricitat i duren de vuit a deu vegades més. Una altra manera de regular la despesa en il·luminació passa per instal·lar detectors de presència que s'encenen i s'apaguen automàticament, molt recomanables en grans espais i zones de pas com vestíbuls, garatges i escales.

Ni calor ni fred

La temperatura ideal: 20 ºC a l'hivern i 24 ºC a l'estiu

A l'hora d'engegar la calefacció, és convenient no apujar el termòstat més enllà dels 20 ºC i abrigar-se una mica més a dins de casa. Cada grau suplementari es tradueix en un 7% més de consum energètic. També és recomanable invertir en un bon aïllament, sobretot en els habitatges orientats al nord, que poden arribar a consumir el triple d'energia que els immobles que disposen de llum solar. En el cas de l'aire condicionat, no hauria de superar mai els 24 ºC perquè amb aquesta temperatura ja representa el 30% del consum total de l'habitatge. El seu ús pot combinar-se amb la instal·lació de tendals i persianes, i amb una bona ventilació que afavoreixi els corrents d'aire.

Eficiència a la cuina

L'olla a pressió és un dels estris més eficients en l'aspecte energètic

Canviant petits hàbits es pot optimitzar l'energia elèctrica que es gasta a la cuina. Actes tan senzills com apagar el forn abans d'acabar de cuinar ajuden a reduir el preu del rebut a final de mes. També és recomanable no obrir-lo innecessàriament; fent-ho perdem un 20% de l'escalfor de l'interior. L'ús dels estris i electrodomèstics adequats també contribueix a l'estalvi. Així doncs, en el dilema entre forn i microones, aquest últim permet una reducció del consum del 65%. Per aprofitar tota l'energia de la vitroceràmica no és adient fer servir cassoles i paelles més petites que els fogons, i són adients els recipients foscos perquè mantenen més l'escalfor. A l'hora de fer servir els fogons, la manera més eficient d'estalviar energia és l'ús de l'olla a pressió.

Bon ús dels aparells

Revisar els electrodomèstics ajuda a frenar el cost del rebut

Cal utilitzar la rentadora i l'assecadora tenint en compte tota la seva capacitat, però sense recarregar els electrodomèstics. Rentar la roba amb aigua freda, sempre que sigui possible, també ajuda a reduir la despesa: el 85% de l'energia que consumeix la rentadora es gasta en el procés d'escalfar l'aigua. Pel que fa al frigorífic, la temperatura ideal és de 5 ºC per a la nevera i -18 ºC per al congelador, però regulant aquest aspecte no n'hi ha prou. Eliminar la capa de gel que es forma a l'interior pot suposar un 30% d'estalvi. Un altre dels aparells que cal revisar periòdicament és l'aspiradora; n'hi ha prou a mantenir nets els filtres i utilitzar l'embocadura adequada per a la zona que s'està netejant. En el cas de la planxa, és millor començar per les peces petites i acabar per les més grosses. Els electrodomèstics que tenen l'obligació de portar una etiqueta energètica són els de gamma blanca, juntament amb les fonts de llum i els aparells d'aire condicionat. Gairebé el 18% de l'electricitat que es consumeix als habitatges prové de frigorífics i congeladors.

Estalvi en electrònica

Un clàssic: prohibit apagar el televisor amb el comandament

Els aparells electrònics segueixen gastant quan estan en stand by. És per això que cal desconnectar televisors i altres equips audiovisuals, i no només apagar-los amb el comandament. Un altre consell per estalviar és connectar diversos aparells a través d'un lladre o endoll de connexió múltiple. D'aquesta manera, prement l'interruptor s'apagaran tots els equips i es reduirà la despesa considerablement. Una cosa semblant es pot fer amb el carregador del telèfon mòbil, que continua consumint si està connectat a la xarxa elèctrica. D'altra banda, a l'hora d'adquirir un ordinador o televisor, cal tenir en compte que les pantalles que utilitzen il·luminació LED consumeixen un 25% menys que les LCD, i un 40% menys que els plasmes.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 18/03/2018

Consultar aquesta edició en PDF