EFECTES DE LA NOVA LLEI DE CONTRACTACIÓ PÚBLICA
Economia 29/06/2018

Madrid té saturades les unitats de contractació del Govern autonòmic

L’estrena de la Llei de contractes del sector públic crea dubtes i incidències, que han de ser resoltes pel govern central.

M. B.
2 min
Imatge de presentació de projecte d’electrificació del tren Inca-Manacor.

PalmaCom tot allò que és nou, l’estrena de la Llei de contractes del sector públic crea dubtes i incidències, que han de ser resoltes pel govern central. Begonya Morey, secretària general de la Conselleria d’Hisenda, assegurà que “les unitats administratives de contractació (UAC) de les conselleries estan saturades perquè l’Estat no dona respostes -o ho fa tard- a l’hora de resoldre les incidències, que hem plantejat a través de la plataforma telemàtica del mateix Estat, la qual cosa retarda les licitacions”. Es tracta d’un més dels nombrosos obstacles amb què es troba el Govern. Morey posa en dubte que, en la contractació pública, les petites i mitjanes empreses puguin competir en matèria de mitjans telemàtics amb les grans corporacions, si no assoleixen un alt nivell de coneixement de tota la dinàmica a què obliga la nova llei.

Documentació en castellà

“Un altre entrebanc amb què es troben ara les administracions és que en els expedients d’obra tota la documentació generada ha d’estar en castellà: valoracions, informes... Si no, la tramitació dins la plataforma de contractes dona error. Estam en espera que es resolgui aquest situació que, d’altra banda, l’Estat s’ha compromès a normalitzar”, va explicar Begonya Morey.

La Conselleria d’Hisenda compta amb la Junta Consultiva de Contractació per resoldre tots aquells problemes que, evidentment, no s’hagin de canalitzar a través de contenciosos administratius o civils.

Igual que abans, amb l’anterior legislació de contractació, els conflictes en matèria de recursos contractuals administratius s’han de dirigir a la Plataforma de l’Estat i al Tribunal Central, ambdós amb seu a Madrid. En aquest aspecte, ara per ara, es manté la burocratització, “en espera que la Comunitat Autonòma de les Illes Balears disposi d’un tribunal propi”. Aquest òrgan, segons la secretària de la Conselleria d’Hisenda, “arribarà en una segona fase”, després d’haver superat la primera sacsejada que suposa l’adaptació als nous hàbits administratius a què obliga la nova legislació.

“La possibilitat de tenir tribunal propi en matèria de recursos s’estableix a la LCSP”, explicà Morey, per a qui “ara tots els esforços estan centrats a fer front als nous requeriments de tramitació que estan definits a la llei i a posar-nos al dia amb la nova organització, que exigeix atendre un bon grapat d’informes, qüestionaris de compliment dels requisits, etcètera, amb els mateixos recursos que abans”.

stats