Publicitat
Publicitat

FINANCES

L’Estat estudia oferir més ajudes per vendre CatalunyaCaixa

Ofereix “garanties” per a qui li compri 7.000 milions en hipoteques

L’Estat continua aplanant el terreny per vendre CatalunyaCaixa. Però, per fer-ho, planeja posar més diners sobre la taula. No seria directament amb ajudes a la venda, sinó oferint “garanties” al comprador d’una cartera de préstecs hipotecaris de 7.000 milions d’euros que vol vendre abans de trobar comprador per a tota l’entitat, segons va explicar ahir un portaveu del Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB). Sense aquesta rèmora, l’entitat es faria més atractiva per a possibles inversors interessats a comprar-la.

El FROB va precisar que la quantitat de diners que s’oferirien com a garantia no està encara definida, però ahir el diari El Mundo ho xifrava en 1.500 milions d’euros i precisava que el govern espanyol ja ha traslladat a la Comissió Europea, que investiga de prop que les ajudes a la banca no vagin contra la competència, la seva intenció d’avalar amb més diners el rescat de l’entitat. CatalunyaCaixa és la segona entitat de l’Estat que ha rebut més ajudes, per darrere de Bankia, amb 12.000 milions d’euros, als quals caldria sumar, si s’acaba pagant, aquest nou aval.

Ara bé, l’objectiu del FROB és netejar CatalunyaCaixa i, sense els 7.000 milions de crèdits hipotecaris minoristes (a particulars), el preu de venda de l’entitat pujaria, un fet que compensaria en part l’aval. Segons va informar l’agència Europa Press citant fonts financeres, el paquet d’actius hipotecaris a la venda no són crèdits impagats, sinó els que tenen risc de morositat, cosa que els faria atractius per a fons institucionals i també per als anomenats fons voltors.

L’aval que ofereix l’Estat, segons El Mundo, serviria per assegurar el 57% de les eventuals pèrdues futures de la cartera. Això és així perquè, abans d’activar l’aval estatal de 1.500 milions, el comprador podrà compensar les pèrdues amb les provisions que l’entitat ja ha fet per a aquests actius, i que pugen a 2.500 milions d’euros més. Està previst que la fase de recollida d’ofertes per a la venda d’aquest paquet s’obri en els pròxims dies.

Divisions en venda

Fins ara l’Estat ja ha suspès dues vegades la venda de CatalunyaCaixa per la falta d’ofertes competitives. L’actual horitzó de privatització se situa abans de l’estiu, però l’entitat té pendents diverses vendes parcials. A més d’aquesta cartera de crèdits immobiliaris, el FROB té a la venda les oficines a Madrid de l’entitat, que després del rescat haurà de centrar la seva activitat a Catalunya, i la plataforma immobiliària (que serveix, per exemple, per vendre pisos que actualment estan en mans del banc dolent ), que ja es va intentar vendre sense èxit una vegada.

Slim, Alierta i Solana entraran al patronat de La Caixa

La Caixa proposarà en una assemblea general que se celebrarà el 22 de maig convertir-se en una fundació bancària que gestioni tota la seva obra social. En cas que s’aprovi, la nova fundació també gestionarà les participacions de La Caixa (incloent-hi el 55,9% de les accions que controla a CaixaBank) i les emissions de deute de l’entitat. Ho farà a través de Criteria, que aglutinarà tot el negoci financer de la Caixa, segons va anunciar ahir l’entitat.

La fundació comptarà amb un patronat que estarà integrat per quinze persones, entre les quals destaquen el magnat mexicà Carlos Slim; el president de Telefónica, César Alierta; l’exministre Javier Solana (actualment professor a Esade), i el president d’Abertis, Salvador Alemany.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 10/12/2017

Consultar aquesta edició en PDF