Centenars de pisos es lloguen a turistes eludint el control de Turisme a través de pàgines d'anuncis classificats

La regulació del Govern ha provocat que una part de les propietats sense llicència migrin de les gran plataformes en línia a altres sistemes de comercialització

Centenars de pisos i cases de les Illes es lloguen a turistes eludint el control de Turisme a través de pàgines d'anuncis classificats, de les xarxes socials, el boca-orella o antics clients. Des de la patronal del lloguer vacacional de les Illes ( Habtur ) s'ha detectat aquesta tendència, tot i que no poden quantificar el  volum  de  l'oferta  que es comercialitza per  aquests mitjans  en comptes de les grans plataformes com  Airbnb  o  Homeaway .

Una ullada a  Milanuncios , per exemple, ens permet comprovar que hi ha més de 600 anuncis dins l'apartat de lloguer vacacional. Una part d'aquesta oferta és totalment  legal, ja que la seva corresponent llicència, com s'indica en els mateixos anuncis, però una altra part dels anuncis que fan referència a pisos o apartaments estan fora de la legalitat.  És  possible llogar en el segment més econòmic,  és  a dir, apartaments o habitacions per poc més de 30 euros al dia, a Palma o Sant Antoni de Portmany, per exemple. D' altra banda, hi trobam x alets  o àtics per 20.000 euros tota la temporada d'estiu a Eivissa.

Al portal  Vibbo hi podem veure també més d'un centenar d'anuncis classificats com a lloguer vacacional a Balears. També aquí s'hi poden trobar anuncis amb la corresponent llicència  administrativa  i d'altres en els quals s' ofereixen  pisos o apartaments i que, de moment, estan fora de la normativa impulsada per Turisme.

"La veritat  és  que hem detectat aquesta tendència i que hi ha propietaris que cerquen vies de comercialització a través de la  LAU , per la qual cosa no poden utilitzar les plataformes en línia de lloguer vacacional", explica el president d' Habtur , Joan Miralles, i afegeix que  aquests lloguers  tributen molt menys que quan es comercialitzaven a través d' Airbnb , per exemple. A més, queden fora de l'ecotaxa.

Tot i tenir una capacitat limitada de comercialització, les xarxes socials, les aplicacions d'anuncis classificats, els nous portals d'habitatges vacacionals o els tradicionals rètols de lloguer s'han convertit en una via de sortida per a una part l'oferta, que ha quedat fora de la regulació aquest estiu. Aquests lloguers difícilment cobraran l'ecotaxa o tributaran com a turístics.

Miralles recorda que a Palma, per exemple, el 34% de l'oferta vacacional ha deixat d' anunciar-se  a les  grans plataformes  a  conseqüència  de la regulació. "Això no vol dir que aquestes places  desapareguin . És molt probable que moltes cerquin noves vies de comercialització per no tenir problemes legals", comenta.

Anuncis a Facebook

"La meva família ha llogat durant anys per  Airbnb  una habitació en una casa  de poble en el Raiguer però amb la regulació es varen espantar una mica i deixaren de fer-ho. Però fa uns mesos varen veure que hi havia gent que demanava habitació per passar  uns dies al poble en una pàgina de Facebook i la varen oferir. Pràcticament han tancat el lloguer de tot l'estiu en uns dies", explica Jordi.

També  són   habituals  els lloguers a través dels tradicionals  rètols de lloguer, que sempre s'han pogut freqüentment a zones més residencials, com la Colònia de Sant Jordi o Son Serra de Marina,  però  que també s'utilitzen a zones  més  turístiques com Alcúdia o la Platja de Palma. Lògicament,  aquests sistemes normalment permeten llogar per mesos o  quinzenes , dificultant, per tant, les ocupacions altes, llevat dels mesos de juliol i agost, ja que  és   més  complicat fer reserves de  pocs dies .

"D'altra banda, ens han arribat rumors sobre una nova plataforma que agrupa propietaris que volen llogar els seus apartaments a través de la  LAU, que els facilitaria el procediment per fer-ho, que és una mica més  complex que llogar a través de grans plataformes", explica Joan Miralles.

Així mateix, e s  pot detectar un increment de l'activitat de noves plataformes competidores d' Airbnb  o  Homeaway .  A portals com  Apartum  o  Hometogo , per exemple, s'hi troben nombrosos anuncis d'apartaments, finques rústiques i cases de poble de les Illes.

EDICIÓ PAPER 18/01/2020

Consultar aquesta edició en PDF