Economia 05/06/2018

Centenars de pisos es lloguen a turistes eludint el control de Turisme a través de pàgines d'anuncis classificats

La regulació del Govern ha provocat que una part de les propietats sense llicència migrin de les gran plataformes en línia a altres sistemes de comercialització

Carles Tudurí
3 min
Imatge d'arxiu d'ARA Balears.

PALMACentenars de pisos i cases de les Illes es lloguen a turistes eludint el control de Turisme a través de pàgines d'anuncis classificats, de les xarxes socials, el boca-orella o antics clients. Des de la patronal del lloguer vacacional de les Illes (Habtur) s'ha detectat aquesta tendència, tot i que no poden quantificar el volum de l'oferta que es comercialitza per aquests mitjans en comptes de les grans plataformes com Airbnb o Homeaway.

Una ullada a Milanuncios, per exemple, ens permet comprovar que hi ha més de 600 anuncis dins l'apartat de lloguer vacacional. Una part d'aquesta oferta és totalment legal, ja que té la seva corresponent llicència, com s'indica en els mateixos anuncis, però una altra part dels anuncis que fan referència a pisos o apartaments estan fora de la legalitat. És possible llogar en el segment més econòmic, és a dir, apartaments o habitacions per poc més de 30 euros al dia, a Palma o Sant Antoni de Portmany, per exemple. D'altra banda, hi trobam xalets o àtics per 20.000 euros tota la temporada d'estiu a Eivissa.

A través del mòbil accedim a ofertes d'apartaments a les pàgines d'anuncis classificats.

Al portal Vibbo hi podem veure també més d'un centenar d'anuncis classificats com a lloguer vacacional a Balears. També aquí s'hi poden trobar anuncis amb la corresponent llicència administrativa i d'altres en els quals s'ofereixen pisos o apartaments i que, de moment, estan fora de la normativa impulsada per Turisme.

"La veritat és que hem detectat aquesta tendència i que hi ha propietaris que cerquen vies de comercialització a través de la LAU, per la qual cosa no poden utilitzar les plataformes en línia de lloguer vacacional", explica el president d'Habtur, Joan Miralles, i afegeix que aquests lloguers tributen molt menys que quan es comercialitzaven a través d'Airbnb, per exemple. A més, queden fora de l'ecotaxa.

Tot i tenir una capacitat limitada de comercialització, les xarxes socials, les aplicacions d'anuncis classificats, els nous portals d'habitatges vacacionals o els tradicionals rètols de lloguer s'han convertit en una via de sortida per a una part l'oferta, que ha quedat fora de la regulació aquest estiu. Aquests lloguers difícilment cobraran l'ecotaxa o tributaran com a turístics.

Miralles recorda que a Palma, per exemple, el 34% de l'oferta vacacional ha deixat d'anunciar-se a les grans plataformes a conseqüència de la regulació. "Això no vol dir que aquestes places desapareguin. És molt probable que moltes cerquin noves vies de comercialització per no tenir problemes legals", comenta.

Anuncis a Facebook

"La meva família ha llogat durant anys per Airbnb una habitació en una casa de poble en el Raiguer però amb la regulació es varen espantar una mica i deixaren de fer-ho. Però fa uns mesos varen veure que hi havia gent que demanava habitació per passar uns dies al poble en una pàgina de Facebook i la varen oferir. Pràcticament han tancat el lloguer de tot l'estiu en uns dies", explica Jordi.

També són habituals els lloguers a través dels tradicionals rètols de lloguer, que sempre s'han pogut freqüentment a zones més residencials, com la Colònia de Sant Jordi o Son Serra de Marina, però que també s'utilitzen a zones més turístiques com Alcúdia o la Platja de Palma. Lògicament, aquests sistemes normalment permeten llogar per mesos o quinzenes, dificultant, per tant, les ocupacions altes, llevat dels mesos de juliol i agost, ja que és més complicat fer reserves de pocs dies.

"D'altra banda, ens han arribat rumors sobre una nova plataforma que agrupa propietaris que volen llogar els seus apartaments a través de la LAU, que els facilitaria el procediment per fer-ho, que és una mica més complex que llogar a través de grans plataformes", explica Joan Miralles.

Així mateix, es pot detectar un increment de l'activitat de noves plataformes competidores d'Airbnb o Homeaway A portals com Apartum o Hometogo, per exemple, s'hi troben nombrosos anuncis d'apartaments, finques rústiques i cases de poble de les Illes.

stats