S’ArracóPalmaAlaróPalmaLondresBrighton / Puigpunyent, FOTÒGRAF PROFESSORAREGIDOR DE FESTES I ESPORTSADVOCADATRIPULANT DE CABINAEXPERT EN COMUNICACIÓ
Economia 28/09/2018

Britànics i empresaris balears, preocupats per l’aplicació del Brexit

Només queden sis mesos perquè es produeixi la sortida de la Gran Bretanya de la Unió Europea

Carles Tudurí
6 min
Imatge d'arxiu.

PalmaLes negociacions per l’aplicació del Brexit entre el Regne Unit i la Unió Europea estan creant incertesa entre la colònia britànica i els empresaris de les Illes Balears, ja que avui només queden sis mesos per a la sortida dels britànics de la comunitat europea, prevista per a dia 29 de març de 2019. Prop de 17.000 britànics estan inscrits com a residents a les Illes, però s’estima que poden ser bastants més els que viuen a la nostra comunitat de manera habitual. A més, ens visiten a l’any prop de 3,6 milions de britànics, fet que enforteix les relacions entre el Regne Unit i les Illes Balears.

“La veritat és que hi ha molta preocupació a les Balears en relació amb el procés del Brexit”, explica l’advocada Lluïsa González Pou, que treballa al despatx Monlex i que s’ocupa de temes relacionats amb el turisme i el dret internacional.

“A més, ni les institucions ni el Govern balear es pronuncien en un tema que es crític per al futur de les Illes, ja que encara que no s’ha fet efectiva la sortida del Regne Unit de la Unió Europea ja trobam conseqüències negatives per a la nostra economia, com la baixada de la xifra de turistes britànics que hem registrat enguany”, explica l’advocada.

El cert és que des de l’anunci del Brexit les relacions comercials entre les Illes Balears i la Gran Bretanya no s’han vist afectades, tot i que la baixada de visitants d’origen britànic d’enguany és un senyal d’alerta, ja que es deu a la devaluació de la lliura enfront de l’euro.

El 2016, les exportacions al Regne Unit varen ser de 47,4 milions d’euros i les importacions de 87,4 milions. L’any passat les dues xifres varen registrar un notable increment, ja que les exportacions varen ser de 120,7 milions i les importacions de 85,3 milions. L’acumulat del primer semestre de 2018 fa preveure una caiguda de les exportacions, ja que només sumen 29,6 milions, mentre que les importacions superen ja els 66.

John Lambourne, assessor en recursos humans i membre de l’associació balear Ciutadans Europeus, considera que “l’actual situació provoca incertesa, ja que no està gens clar com acabarà aquest procés, perquè als mateixos partits hi ha divisió d’opinions, i les negociacions segueixen en marxa”.

Segons Lambourne, l’ideal seria que la situació quedàs com ara o que hi hagués els menys canvis possibles, però no s’atreveix a fer previsions del que pot passar “perquè amb la situació política que hi ha aquests moment al Regne Unit tot són conjectures”.

Empresaris

Entre l’empressariat de les Illes Balears hi ha preocupació pel que pot desencadenar aquest procés. La Pimem destaca que “el Brexit, segons els rumors i les notícies que els mitjans de comunicació ofereixen, suposarà un cop molt dur per a l’economia britànica i la seva relació amb la resta de països de la UE”.

“Podem assegurar que la repercussió per al comerç i la restauració de les Balears, i concretament Mallorca, serà una disminució dels ingressos molt important. A més del Brexit, hem de tenir en compte el ressorgiment d’altres ciutats, competidores nostres”.

El Brexit pot implicar, segons la Pimem, que hi hagi una reducció de l’ocupació i, en conseqüència, un augment de l’atur a les Balears. “Hi continua havent multitud de contractes temporals que depenen de les prediccions per a la temporada turística futura. Els empresaris, les pimes i els autònoms que s’hi dediquen ja es mostren inquiets i tenen certa incertesa sobre el que els ofereix la temporada que ve”, indica.

A la Cambra de Comerç de Mallorca estan molt expectants per saber com s’acabarà produint el Brexit, si hi haurà pacte -i com serà-, o si no n’hi haurà. “Sigui com sigui, la sortida del Regne Unit de la Unió Europea ben segur que afectarà les nostres empreses, ja que canviarà, d’una o d’altra manera, el procés d’exportació: tràmits, impostos, normativa, convenis”.

A més, segons la Cambra, el Regne Unit és un dels nostres principals mercats. Per això, l’entitat es planteja “impulsar un grup de treball, al qual convidaríem l’administració, les duanes i els principals agents econòmics i socials, per estudiar els efectes comercials del Brexit i preparar-nos per saber fer-hi front, especialment pel que fa referència a la circulació de mercaderies, capital, serveis i persones”.

De fet, la Cambra ha iniciat el debat entre l’empresariat de l’illa: dijous passat va organitzar una conferència dedicada als 50 anys de la Unió Duanera de la Unió Europea, en què un dels màxims experts en duanes d’Espanya, Miguel Morey, cap de la Dependència Regional de Duanes i Impostos Especials de les Balears, se centrà en els reptes de futur.

La Caeb indica que des que es va produir el referèndum els efectes del Brexit en l’economia de les Balears han estat baixos tant en termes d’exportacions de béns com de serveis turístics. Això es deu, fonamentalment, al fet que el canvi favorable en la cotització lliura-euro ha contrarestat els possibles efectes negatius i també al fet que s’apostava perquè seria possible arribar a un acord ‘suau’ fruit d’una negociació harmònica.

No obstant això, a la Caeb hi ha preocupació perquè de cada vegada més s’albira un Brexit ‘dur’ perquè les posicions entre el Regne Unit i Europa s’estan polaritzant i perquè s’hi afegeixen les tensions de la renegociació dels acords comercials entre els Estats Units i Europa, que també afecten altres zones del món.

Oliver Neilson

“La possibilitat d’un nou referèndum es veu més a prop”

Oliver Neilson és fotògraf, fa 14 anys que va arribar a Mallorca i en fa 12 que viu a s’Arracó. Pensa que la sortida del Regne Unit d’Europa és una mala idea. Considera que les negociacions van molt malament i que partir sense un bon acord “serà un desastre”. Pel que fa a un nou referèndum creu que abans tothom pensava que era impossible, però que ara és una possibilitat que molta gent reclama. “Encara no es pot saber com ens afectarà perquè hi ha poques dades, però segur que limita la nostra llibertat de moviment”, explica.

Rachel Warrilow

“Segur que d’una manera o altra el Brexit ens afectarà”

Nascuda a Kuwait, pero de família gal·lesa, Rachel Warrillow fa quatre anys que és a Mallorca. Fa feina com a professora en una escola britànica i es declara “anti-Brèxit”. Destaca que en aquests moments “és difícil pronunciar-se perquè no se sap quins efectes pràctics tindrà per a nosaltres, esperam que pocs, però segur que d’una manera o d’altra ens afectarà”. Rachel es mostra sobretot preocupada perquè la sortida de la Gran Bretanya d’Europa dificulta, d’alguna manera, la possibilitat que els familiars i amics la puguin visitar a Mallorca.

Roger Andrews

“El Brexit és una errada perquè es va enganar la gent”

Roger Andrews nasqué a Londres i, des de 1984, viu a Mallorca. Ha estat professor de l’Escola d’Hoteleria de la UIB i ara és regidor de Festes i Esports a l’Ajuntament d’Alaró. Considera que el Brexit no s’hauria de fer efectiu perquè “es va enganar la gent amb informació falsa”. Per a Andrews, hi ha preocupació dins la colònia britànica que viu a les Illes Balears, però és optimista. “Espanya i la Gran Bretanya comparteixen interessos, molts de turistes ens visiten i molts d’espanyols treballen al Regne Unit, per la qual cosa s’ha de negociar bé”.

Alexandra Eckhardt

“Les vendes de nivell mitjà i alt no han abaixat pel Brexit”

Alexandra Eckardt és advocada del Bufet Frau i manté constants relacions amb clients britànics, ja que està especialitzada en dret urbanístic i immobiliari. “Quan es va anunciar el Brexit hi va haver nirvis, però ara està més calmat”, explica. L’advocada pensa que en les negociacions s’establiran mecanismes transitoris per no perjudicar ni els ciutadans britànics ni els de les Illes Balears. “Les vendes de nivell mitjà i alt no han abaixat pel Brexit. La veritat és que les persones de tot el món compren propietats i els britànics ho continuaran fent”.

Martin Gabriel

“Els partidaris del Brexit no tenen ni idea del que és la UE”

Martin Gabriel, expert en comunicació i resident a Londres, assegura que “l’important del Brexit és que els partidaris de la sortida del Regne Unit no tenen i no han tingut mai la més mínima idea del que és la UE i perquè serveix. És una fantasia basada en una idea d’excepcionalisme que no té sentit en un món cada vegada més interconnectat”. Gabriel, que freqüentment visita les seves amistats a distints llocs d’Espanya, considera que “s’ha enganat als votants i amb les seves mentides volen suprimir tot l’estat de benestar”.

Domingo Juan Willits

“Les ensaïmades i la sobrassada surten més cares”

Domingo Juan viu a Brighton, però té casa a Puigpunyent i viatja sovint a Mallorca. “La lliura perd valor i cada vegada que venc trobo la sobrassada i les ensaïmades més cares”, assegura en relació amb la pèrdua de valor de la lliura. “ Brexit is Brexit i no hi ha més referèndums. El populisme va guanyar i ens enfrontam al desconegut. Els favorables al Brexit es varen oblidar de dir que abans de sortir s’havia de pagar el compte. A més, ens falten 100.000 treballadors a la seguretat social i volen tancar les fronteres?”, es demana Domingo Juan.

stats