Aposta pel turisme, indústries creatives, biotecnologia i nàutica

El Govern impulsa diversos sectors estratègics

L’aposta del Govern per facilitar un canvi de model econòmic és l’aposta pel mateix turisme i per una sèries de sectors emergents transformadors, principalment el de ciències i tecnologies marines, la biotecnologia i les indústries culturals i creatives.

El programa “Estratègia, regional d’innovació per a l’especialització intel·ligent de les Balears”, detalla quines són les àrees d’interès per a la nostra economia. En destaca la dedicació a un turisme més sostenible i de més valor afegit, a més de l’impuls de la internacionalització i la tecnologia.

Referent turístic

Coincideix amb aquesta visió el president de la Cambra de Comerç, Antoni Mercant, que destaca que “hem d’aprofitar que ens hem convertit en un referent mundial del turisme per tal d’impulsar altres sectors que hi estan relacionats”. Per a Mercant la reparació d’embarcacions i d’avions, les solucions tecnològiques a la gestió turística, la construcció i la reforma d’habitatges i les indústries creatives per convertir-nos en el plató audiovisual d’Europa són alguns sectors estratègics.

A CCOO creuen que s’ha d’apostar per “la doble diversificació”, per una banda, la sectorial, en què entrarien en joc més especialització del sector primari, les energies renovables, la rehabilitació al sector de la construcció, els serveis a les persones, les indústries relacionades amb la nàutica, els audiovisuals, i la R+D+I.

De l’altra, “tenim la diversificació del subsector turístic, per la qual cosa necessitam obrir la nostra oferta més enllà del sol i platja, potenciar productes com les fires, congressos, cultura, esports, gastronomia, turisme familiar, etc. Això sí, fora de la temporada d’estiu”, apunta el sindicat.

Per a l’economista Antoni Riera, és millor deixar de referir-se a sectors i parlar de clústers, terme que fa referència a la concentració geogràfica d’empreses i institucions d’un entorn productiu determinat que estan interconnectades i col·laboren estratègicament per obtenir beneficis comuns. “Cal identificar quins segments d’activitat son més rellevants (d’acord al pes que tenen dins l’estructura econòmica balear), més dinàmics (d’acord al ritme de creixement en comparació amb la mitjana balear) i més competitius (d’acord amb el nivell de productivitat amb què operen en comparació amb la mitjana balear) i així esbrinar quants dels 350 segments d’activitat tenen certament potencial impulsor. Concretament, 148 segments d’activitat”.

EDICIÓ PAPER 23/03/2019

Consultar aquesta edició en PDF