Economia 09/05/2023

El 78% dels balears creu que la nova llei estatal d'habitatge no solucionarà res

Els ciutadans consideren que la norma no frenarà l'especulació, segons un estudi

ARA Balears
2 min
/ ISAAC BUJ

PalmaTot i que el 61% dels residents a les Balears creu que l'única manera de resoldre els problemes d'habitatge que es viuen a l'Arxipèlag és a partir d'una llei, el 78% assegura que la llei d'habitatge estatal "no solucionarà els problemes que es viuen a la Comunitat Autònoma". Segons l'informe elaborat pel Grup Mutua Propietaris, els illencs valoren que es facin normatives per controlar o limitar el preu del lloguer, però creuen que aquesta nova normativa no frenarà l'especulació i els preus continuaran disparant-se.

Per franges d'edat, els més joves són els més optimistes i els que valoren millor la nova llei d'habitatge estatal, mentre que la mitjana i tercera edat són els més crítics i els que consideren que tot i la nova normativa "no canviarà res i tot continuarà igual o pitjor". Pel que fa a la llei, els punts més ben valorats són els beneficis fiscals als propietaris, limitar els preus del lloguer i protegir els desnonaments. Per contra, l'augment d'impostos als habitatges buits és la mesura més criticada i només un 3,3% dels illencs hi està d'acord.

Com afectarà la nova llei d'habitatge el mercat immobiliari?

Saber quins efectes tindrà la nova normativa en el mercat immobiliari és una de les grans incògnites i els illencs tenen opinions molt diferents sobre què passarà. Segons l'informe del Grup Mutua Propietaris, més de la meitat dels residents a les Balears (57%) creuen que el primer efecte serà la retirada de molts habitatges del mercat i que això provocarà un nou increment dels preus.

D'altra banda, el 39% dels illencs que han participat en aquest estudi consideren que suposarà un increment en l'habitatge social i assequible. Un altre dels punts rellevants de l'estudi és la percepció que tenen els llogaters sobre el comportament dels propietaris amb la nova llei. Segons asseguren a l'informe, creuen que la nova normativa suposarà que els propietaris treballin menys en el manteniment dels pisos i ofereixin menys serveis als llogaters.

stats