Economia 27/01/2021

El 50% dels treballadors han patit 'phishing' els últims sis mesos

L'APDCAT presenta un decàleg de riscos i amenaces sobre el teletreball

ARA
2 min
Una dona teletreballant des de casa amb la filla a la falda.

BarcelonaEl 50% dels treballadors han patit phishing els últims sis mesos i un 10% en pateix cada setmana. Aquestes dades són extretes de l'informe de ciberseguretat de l'empresa tecnològica de Texas Sail Point, que ha enquestat durant el 2020 ciutadans dels Estats Units, el Regne Unit, França, Alemanya, Austràlia i Nova Zelanda. Tot i que l'informe no recull dades sobre els treballadors catalans, l'Autoritat Catalana de Protecció de Dades (APDCAT) considera que són del tot extrapolables a Catalunya.

De fet, l'APDCAT ha enviat avui un decàleg al president del Parlament, Roger Torrent, i a diferents sindicats i entitats tecnològiques i educatives relacionades amb les TIC per alertar del risc de ser víctima del phishing, que ha augmentat arran de la pandèmia, i de l'elevat nombre de persones que opten pel teletreball des de l'aparició del covid. Alhora, el document remarca algunes de les informacions que estan amenaçades a internet i que són "especialment sensibles", com les dades mèdiques, i dona consells sobre la manera de compartir informació a les xarxes socials, la intel·ligència artificial, la seguretat dels dispositius mòbils, la internet de les coses i la videovigilància.

En l'àmbit del teletreball, concretament, recomana que els treballadors no comparteixin les credencials i les contrasenyes dels comptes que utilitzen a la xarxa. També remarca que l’ús de les xarxes públiques d'internet és perillós i assenyala altres perills com el ciberassetjament (missatges amenaçadors, propagació de rumors, etc.) i la ciberseducció de menors, que és quan un adult busca guanyar-se la confiança d’un menor a través d’internet amb l’objectiu d’abusar-ne sexualment. 

La directora de l’APDCAT, M. Àngels Barbarà, apunta en l'informe sobre la necessitat de ser prudents amb la informació personal que s'usa a internet. "No pararem d'esforçar-nos a promoure el coneixement del dret fonamental a la protecció de dades. Aquest decàleg és un altre pas endavant per donar a conèixer els riscos que comporta no ser prudents amb la nostra informació personal. No podem deixar que un algoritme decideixi per nosaltres gràcies al fet que li hem permès accedir a la nostra privacitat", diu Barbarà. “No podem defallir en la defensa del dret fonamental a la protecció de dades. Hi ha aspectes molt sensibles com la salut, el pensament polític i la protecció dels menors, entre altres, pels quals cal vetllar especialment”.

stats