Banca

45 vegades Spotify: CaixaBank aborda la integració informàtica més gran feta mai a Espanya

Fins a 2.200 empleats del banc vetllaran el cap de setmana perquè el procés tecnològic surti bé

2 min
Seu operativa de CaixaBank a Barcelona.

BarcelonaEl passat mes de març, CaixaBank i Bankia tancaven un semestre intens que culminava en la fusió definitiva de les dues entitats per configurar un nou gegant bancari a Espanya. Veus de l'empresa ja llançaven aleshores un avís: "Encara falta la integració tecnològica". Aquest concepte fa referència al colossal procediment pel qual s'unifiquen les dues plataformes informàtiques en una de sola.

El repte és d'envergadura i el moment ha arribat. CaixaBank abordarà la integració aquest divendres des de les 15.00 hores. Les dades parlen per si soles. Cal fer la migració de 2.500 milions de documents digitalitzats (en paper ocuparien 20.000 camps de futbol) de 7,6 milions de clients de Bankia, el banc on van acabar fusionades set caixes d'estalvis molt tocades durant l'anterior crisi. Les dades implicades superen els 10,4 petabytes, l'equivalent a 45 vegades la informació emmagatzemada a Spotify.

Amb la integració, que arrenca divendres però s'allargarà tot el cap de setmana i acabarà dilluns, els dos bancs seran definitivament un de sol. Si tot surt bé, els clients de Bankia hauran de fer servir a partir de dilluns la plataforma de banca digital de CaixaBank per gestionar els seus productes i fer les seves operacions. Les targetes de l'entitat absorbida continuaran funcionant fins que caduquin i CaixaBank assumirà sense canvis en les condicions els productes que ja tinguessin signats els clients amb Bankia.

El canvi també implicarà l'adeu a l'IBAN de Bankia (el 2038), en un canvi que el client no notarà perquè aquest cap de setmana es faran les tasques informàtiques que garantiran que l'operativa de les targetes, domiciliacions i transferències segueixi funcionant amb el nou número d'identificació bancari del compte corrent (el de CaixaBank és el 2100).

La migració comportarà algunes molèsties per als clients procedents de Bankia. A partir de diumenge ja podran descarregar les aplicacions de CaixaBank i durant unes hores no podran veure al seu compte el saldo actualitzat si han fet retirades d'efectiu o pagaments amb la targeta de dèbit. Durant el cap de setmana, els clients procedents de Bankia tampoc podran fer transferències i no podran disposar de Bizum per fer enviaments de diners amb origen o destinació a un compte de Bankia. La situació comença divendres i es mantindrà fins que es tanqui la migració.

Un repte que no sempre surt bé

Aquest tipus d'integracions informàtiques no sempre acaben bé. El cas més conegut a Catalunya és la crisi que va viure el Sabadell al Regne Unit quan mirava d'integrar la plataforma de TSB. Quan es va fer, l'any 2018, es va desencadenar el caos informàtic, amb problemes per accedir a la banca online i operacions que els clients no havien fet. Tot plegat va forçar la dimissió de l’aleshores conseller delegat del TSB, Paul Pester. El BBVA també va tenir problemes per integrar CatalunyaCaixa, fins al punt que va ajornar el moment de fer-la.

Per fer front als possibles problemes, fins a 2.200 empleats del banc català amb seu a València treballaran aquest cap de setmana en la que es considera la integració informàtica més gran que s'ha fet mai a Espanya.

stats