EN DEFENSA DE LES LLIBRERIES
Dossier 23/04/2016

Pequín: un refugi per a 22 milions de lectors

La llibreria Sanlian Taofen obre les 24 hores del dia

Dolors Rodríguez
2 min
Ampliant l’horari comercial, seguint una campanya del govern xinès, 
 La llibreria Sanlian Taofen va duplicar les vendes.

PequínLa històrica llibreria Sanlian Taofen s’ha sabut reinventar i sedueix els pequinesos amb el seu aire relaxat i la sensació que no és només una botiga, sinó un lloc per gaudir sense presses del plaer de la lectura. Unes taules situades al costat de les vidrieres, que aprofiten la llum natural, conviden els clients a asseure’s i fullejar els llibres tranquil·lament. A la secció de literatura infantil els nens s’estiren a terra amb els seus àlbums i algunes àvies llegeixen tranquil·lament contes als seus néts en veu alta. Per passar per les escales que separen la primera planta de l’ampli soterrani cal esquivar els joves estudiants concentrats en els seus llibres i, al llarg dels passadissos, hi ha els habituals de la casa, de totes les edats, asseguts en tamborets, tranquil·lament llegint.

Tranquil·litat i Pequín -una ciutat de 22 milions d’habitants que no s’atura mai-és pràcticament un oxímoron; per això sorprèn l’ambient relaxat d’aquesta llibreria. La sensació és més aviat com trobar-se en una biblioteca que no pas en una botiga. La percepció d’espai lúdic s’accentua al segon pis, en un bar espaiós amb wifi on els clients treballen amb els seus portàtils i famílies senceres s’entretenen amb llibres i joguines repartides pel local.

La llibreria Sanlian Taofen té més de vuitanta anys d’història i és tot un referent per als estudiants universitaris i la classe intel·lectual de Pequín. L’edifici que l’allotja avui és al districte de Dongcheng. No sempre ha sigut així. La història de la llibreria és convulsa com la de la Xina. Els orígens es remunten als anys 30. Va ser fundada per un conjunt d’editors que van començar a publicar llibres occidentals i revistes progressistes per difondre els coneixements científics i les idees revolucionàries de l’època. El 1948 es va establir a Hong Kong, des d’on va ampliar el seu treball editorial, i també a Xangai. Als anys 50 va passar a estar sota el paraigua estatal i va publicar nombrosos llibres enfocats a la construcció del pensament socialista. Va sobreviure a la Revolució Cultural.

Amb les reformes econòmiques i l’obertura va tornar a convertir-se en una editorial de referència especialitzada en ciències socials. El 1996 la llibreria va obrir les portes com a part de l’editorial SDX Joint Publishing Company (SJPC), en un local d’uns 1.500 m. La pirateria i el llibre electrònic han provocat, també a la Xina, la desaparició de centenars de llibreries. Sanlian Taofen ha patit la crisi; no obstant això, ha sabut reinventar-se. A finals dels 90, quan internet era un luxe prohibitiu, van instal·lar un pioner cibercafè.

L’abril del 2014 van apostar per obrir les 24 hores per saciar la set de lectura dels pequinesos -seguint una campanya del govern per fomentar la lectura- i l’experiment va ser un èxit. Les vendes es van duplicar. Els comptes de resultats de la llibreria se sostenen per la seva tasca d’editorial i també per la venda en línia. Els xinesos llegeixen una mitjana de 7,78 llibres a l’any, però els que llegeixen en suport electrònic van superar, per primera vegada el 2015, els que llegeixen llibres en paper.

stats