SMART ISLAND
Dossier 20/04/2018

Groizard: La clau és gestionar l’energia amb intel·ligència

La llei de canvi climàtic se suma a les tecnologies intel·ligents

Maria Cifre
3 min
CANVI CLIMÀTIC I TRANSICIÓ ENERGÈTICA
 La nova Llei de canvi climàtic i transició energètica aplicarà la intel·ligència artificial per gestionar de manera eficient l’energia.

PalmaLa Llei de canvi climàtic i transició energètica reconeix que les energies renovables necessitaran formes intel·ligents de gestionar l’energia. “Es tracta de fer coses de manera intel·ligent i d’aprofitar els recursos que tenim per gestionar-los millor”, explica el director general d’Energia i Canvi Climàtic, Joan Groizard, i afegeix: “la clau és gestionar l’energia amb intel·ligència”.

L’esmentada llei també planteja que s’han de reduir les emissions de gasos que contribueixen a l’efecte hivernacle i, per altra banda, que s’ha d’arribar a un sistema 100% d’energies renovables.

Transició energètica

L’aplicació de la tecnologia intel·ligent a les energies renovables permetrà que es pugui avançar en aquest sentit més ràpidament. Fins ara l’energia era produida per una empresa en concret i consumida per la societat. Hi havia una única direcció. Amb la instal·lació d’energies renovables el consumidor d’energia mateix es converteix en el productor. “Un particular o un empresari pot estalviar diners en la factura de elèctrica si utilitza les renovales, ja que es converteix en un actor actiu dins el sistema energètic”, explica Groizard. D’aquesta manera, afegeix, “la transició energètica és una transició molt tècnica i tecnològica, però alhora és un factor social i econòmic molt important”.

El Govern concedeix subvencions per a la instal·lació de plaques solars i també per a l’adquisició de bateries que permetin emmagatzemar l’energia per utilitzar-la quan fa falta.

Groizard explica que quan el territori compta amb un sistema molt connectat és més fàcil poder utilitzar energia, tot i que no se n’estigui generant allà mateix i en aquell moment concret, ja que es disposa d’altres centrals connectades a través de xarxa. A les Illes Balears, tot i no comptar amb tantes connexions o recursos, “l’ajuda de la tecnologia és la clau per poder avançar en renovables”, conclou.

Posar fi a l’efecte hivernacle

Tal vegada la mesura amb més ressò que recull aquesta llei és que, a partir de l’any 2025, no podran entrar a les Illes cotxes nous que funcionin amb combustible dièsel, tot i que els que ja hi ha, podran seguir circulant. En la mateixa línia, a partir de 2035, tots els cotxes nous hauran de ser elèctrics.

Per altra banda, a partir de l’any 2020, el 2% dels cotxes de lloguers de nova adquisició també hauran de ser elèctrics. El percentatge anirà en augment, de manera progressiva any rere any, amb la finalitat que l’any 2035, tots els cotxes de lloguer de les Illes Balears no emetin emissions. “A banda de reduir les emissions, aquest fet proporcionarà un plus a la marca de sostenibilitat de cara al turisme, és a dir dotarà de qualitat el turisme que ofereixen les Illes Balears”, assenyala Groizard.

Gràcies a la Llei de canvi climàtic i transició energètica s’ha dut a terme la creació de l’Institut Balear d’Energia, una empresa pública que té com a objectiu la promoció dels projectes relacionats amb les energies renovables “que el sector privat no pugui dur endavant o que no els trobi interessants”, explica JoanGroizard.

De manera paral·lela, i arran de l’aprovació de la llei, s’ha establert un comitè d’experts en transició energètica, per tal d’assessorar el Govern de les Illes Balears durant el transcurs de cada legislatura, en relació amb les passes fetes en aquest àmbit. També és l’encarregat de fer balanç entre les previsions fetes a l’inici de la legislatura i la realitat del final de legislatura, és a dir, “controlar que els terminis dels projectes es van acomplint”, assenyala Groizard.

Tots aquests temes seran exposats a l’Smart Island Word Congress per Joan Groizard. “És una bona oportunitat per demostrar el que es fa a les illes”, conclou.

stats