Cultura 24/10/2022

Yllanes justifica que no s'informàs el Pacte i cap batle de la troballa d'Aurora Picornell per "evitar filtracions"

El vicepresident del Govern diu que només es va dir als familiars i la Comissió de Fosses per complir el protocol

2 min
El batle de Palma, José Hila, i el batle de Manacor, Miquel Oliver, dipositen un ram de flors en honor a Aurora Picornell a Son Coletes.

PalmaEl vicepresident del Govern i conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, Juan Pedro Yllanes, ja justificat aquest dilluns que només la seva àrea anunciàs la troballa de les restes d'Aurora Picornell a Son Coletes –la roda de premsa es va fer el 20 d'octubre–, sense que hi fos present cap membre del Pacte del PSIB ni de MÉS per Mallorca, ni els batles de Palma i Manacor. Segons ha explicat Yllanes a la roda de premsa posterior al Consell de Govern, un dels motius va ser per "evitar filtracions" de la notícia a les xarxes socials abans de l'anunci formal. "Una notícia d'aquesta transcendència no es podia conèixer per un missatge a les xarxes socials", ha dit.

Yllanes també ha defensat que la seva àrea va "complir el protocol" que es fa servir quan s'identifiquen restes. "Primer vàrem avisar els familiars i els membres de la Comissió de Fosses, i vàrem convocar una roda de premsa de manera immediata, per a la qual vàrem cridar tots els mitjans", ha comentat, sense valorar el fet que els altres partits del Pacte i els batles de Palma i Manacor coneguessin la notícia mitjançant els mitjans de comunicació. "No ho varen saber per cap titular a la premsa escrita, sinó per una roda de premsa pública", ha reiterat.

L'homenatge a Aurora Picornell podria ser pròxim a la nit de Reis

D'altra banda, Yllanes també ha assenyalat que l'homenatge a Aurora Picornell podria ser "proper a la nit de Reis", perquè va ser justament aquesta la data del seu assassinat l'any 1937. "Ara mateix no hi ha res previst, perquè serà la família qui decidirà què vol fer amb les restes i quina classe d'homenatge vol", ha continuat. Ara bé, el vicepresident sí que ha remarcat que l'acte estarà a l'altura de "la figura històrica" de Picornell i que estarà encapçalat per la presidenta del Govern, Francina Armengol, "com les altres entregues" de restes de represaliats pel franquisme als seus familiars.

stats