Cultura 20/10/2022

"Només trobam allò que cercam": Son Coletes recorda Aurora Picornell

El batle del municipi, Miquel Oliver, i representants de la societat civil s'han citat al cementeri on fa 85 anys varen dipositar el cos de la represaliada

3 min
Fosa del cementeri de Son Coletes on s'han trobat les restes d'Aurora Picornell.

MANACOR"Trobar Aurora Picornell a Manacor dona llum a una història que fins ara era molt enigmàtica". Així ho ha dit l'historiador Toni Tugores aquest dijous capvespre al cementeri de Son Coletes, a Manacor, on s'han citat membres del col·lectiu de Son Coletes; la presidenta de Dones de Llevant, Antònia Matamalas, i el batle de Manacor, Miquel Oliver, entre molts altres investigadors i persones que fa dècades que lluiten per visibilitzar la repressió franquista a Mallorca. "El d'avui és un dia molt important, però m'omple de pena haver tingut Aurora Picornell a Manacor 85 anys i no haver-ho sabut", ha pronunciat Antònia Matamalas, molt emocionada per haver localitzat, a la fi, les restes d’Aurora Picornell, símbol "de la lluita per la justícia i els drets humans". “Dia gran, eh?”, comentaven entre ells tots els presents mentre s’abraçaven.

El batle Miquel Oliver, també impressionat per la troballa, ha fet referència als historiadors i testimonis orals que durant tants anys han fet feina per desenterrar els fets de la repressió: “Nomes trobam allò que cercam, i cercam allò que coneixem. Hem de continuar cercant per continuar trobant", ha reivindicat Oliver, que ha afegit: "Ara ens toca reescriure la història, aclarir els fets d'aquells mesos obscurs”, ha apuntat. A més, ha pronunciat unes paraules d'Aurora Picornell, la figura més emblemàtica del panorama polític i republicà de les Balears: "Podeu matar homes, dones, nins com el meu, que encara no ha nascut però, i les idees? Amb quines bales matareu les idees?"

La feina de picar pedra

"Vull agrair al Comitè de Son Coletes haver mantingut l'esperança i la flama viva d'aquesta lluita". El batle de Manacor ha volgut fer protagonistes les entitats i la societat civil que fa anys que piquen pedra en la lluita per la memòria, perquè en són "la part més activa".

Fins fa poc, s’havia pensat que Picornell i les Roges del Molinar eren a la fossa de Porreres. Els interrogants varen aparèixer quan, acabada l’exhumació de Porreres, no s’havien trobat restes de cap dona. L'historiador Toni Tugores ha explicat que sempre "s'havia donat per descomptat que serien a Porreres", però les sospites que podrien ser a Son Coletes varen arribar quan es va saber que les dones trobades a la fossa de Manacor "anaven ben vestides": "Això ens va fer pensar que les restes trobades no serien de les milicianes de Bayo, que no sabem on les varen matar. Des d'aquell moment hi havia la possibilitat que fossin les Roges del Molinar. Aquest dijous s'ha confirmat".

Aquest fet obre noves línies d'investigació: si fins ara s'havia pensat que Picornell i les Roges del Molinar foren assassinades a l’Oratori de la Creu de Porreres, Tugores no veu que tingui sentit que les traslladassin a Manacor: "La troballa ens duu a considerar que les mataren a Manacor, és el més probable", ha apuntat l'historiador.

La presidenta del Col·lectiu Dones de Llevant, Antònia Matamalas, també ha agraït la labor dels investigadors i el Comitè de Son Coletes: "Tot el que hem fet per la lluita i la visibilització de les dones represaliades, el coneixement que tenim i també la força, és gràcies a ells". D'Aurora Picornell ha dit que és un símbol també pel feminisme: "Forma part de la nostra genealogia. Va ser una gran lluitadora contra el feixisme, i som responsables de donar-li continuïtat".

El batle de Manacor, Miquel Oliver.
Antònia Matamalas, presidenta del Col·lectiu Dones de Llevant.
Toni Tugores, historiador.

Filla Adoptiva de Manacor

El batle també ha anunciat que reunirà tots els grups municipals per proposar que Aurora Picornell sigui declarada Filla Adoptiva de Manacor. "Crec que és de justícia i una manera de reconèixer tota la gent que continua aquesta lluita", ha sentenciat.

Oliver ha descrit Picornell com una dona "compromesa, activista i transgressora", una "líder natural". Aquest dijous és, per ell, "un dels dies més emotius" que ha viscut com a batle, "juntament amb les primeres palades per obrir Son Coletes".

stats