Cultura 26/11/2020

Xanguito triomfa als premis Enderrock de la Música Balear

En aquesta tercera edició dels guardons s'han reconegut trajectòries de figures com Miquela Lladó i Llorenç Santamaría

Clàudia Darder
5 min
Els Premis Enderrock 2020, en imatges

PalmaAmb la cançó 'Deliris', de l'àlbum Paradís de Joana Gomila i Laia Vallès arranca la gala de la III edició dels premis Enderrock de la Música Balears. "Aquí mateix ja n'hem venut tot es peix", canta Gomila; no s'hi refereix, als premis, però ben bé podria fer-ho: en aquestes hores sí que ja està tot el peix venut. Les butaques del teatre municipal Xesc Forteza són plenes d'artistes nominats esperant sentir el seu nom i sortir a l'escenari a recollir algun premi, però també d'altres músics del panorama illenc i de gent del gremi. La cita ja havia començat al hall del teatre, on el panorama illenc s'ha retrobat i vist les cares de bell nou: amb mascareta i sense poder abraçar-se (tot i que algunes han estat inevitables), però amb la il·lusió de ser els protagonistes de la vetlada.

Per protagonistes, els músics de Xanguito, que han pujat tres vegades a l'escenari gràcies a la votació popular. La banda de Joan Muntaner s'ha enduit el gran premi de la nit, el de millor artista. A més a més, el seu disc Milions d'estrelles ha guanyat en la categoria de pop rock, i el tema que dona nom a l'àlbum ha acabat guardonat com la millor cançó. Tota una declaració d'intencions per part del públic en temps de pandèmia: són necessàries i benvingudes les cançons festives, el pop amable i música plena de tendresa i energia de Xanguito.

Els altres grans premiats de la nit, els que s'enduen el premi Enderrock de la Música Balear al millor disc de l'any que atorga el jurat dels guardons, han estat Salvatge Cor. Així ho han volgut les Bruixes. El lletrista i cantant Llorenç Romera, que ha tingut una presència solemne però també divertida a l'escenari, ha volgut recordar tots els músics que han format part de la banda durant tot el temps que ha existit.

Pep Suasi i Victòria Maldi han estat els encarregats d'amenitzar la cita i anunciar els convidats a pujar a l'escenari. Primer, els parlaments oficials. Lluís Gendrau, cap de la revista Enderrock, ha celebrat la "nova onada de grups emergents que fan tremolar l'escena de les músiques populars", i ha assegurat que aquests premis són una aposta segura per "la projecció i el reconeixement dels artistes illencs". Que la cantautora de Lloret de Vistalegre Maria Jaume i el grup Reïna de Manacor hagin guanyat el concurs Sona9 és una "demostració de la potència del panorama sonor balear". El president de l'Obra Cultural Balear, Josep de Luis, diu que aquesta cita és "necessària", un espai on poder presumir d'escena musical. El regidor de Cultura de l'Ajuntament de Palma, Antoni Noguera, la considera "una de les millors eines culturals per cosir Catalunya, País Valencià i Illes Balears a través de la música".

Miquela Lladó, premi d'Honor d'aquesta edició dels guardons, puja a l'escenari rebuda pel públic amb un intens aplaudiment. "Aquest reconeixement és compartit amb totes les persones que m'han acompanyat sempre al llarg de la meva història musical, especialment a Música Nostra, que sempre han embellit els temes que he pogut fer". A més, afegeix en el seu discurs que és feliç de veure com s'ha "dignificat la música folk, lluny de folklorismes", i com s'ha creat un "món viu de música popular". "És un goig veure que les places s'omplen de gom a gom, de gent que balla amb alegria i llibertat, homes amb homes, dones amb dones. No es pot aturar aquesta forma d'expressió que té la música popular", ha remarcat.

Clara Fiol, de Marala, recull el premi a millor disc revelació per A trenc d'alba i reivindica el dret universal a fer música, no només a escoltar-la; una crítica directa i clara a les restriccions que sofreix aquest gremi d'ençà de l'inici de la pandèmia. Joana Gomila i Laia Vallès tornen a l'escenari a agafar el seu guardó. Gomila riu mentre explica que la gent els diu que és molt nova aquesta música que fan, però no: "No en té res de nou. És un regal que hem rebut de Miquela Lladó i de molta gent de la seva generació. Feim el que van fer elles, la mateixa música, però des d'on som ara, que és l'any 2020".

El premi a la trajectòria d'aquest dijous vespre és per a Llorenç Santamaria, pels 50 anys de carrera. Davant el micròfon i el públic, a l'escenari, fa una confessió: "La meva frustració és no haver cantat suficient en català. M'han passat els anys per damunt fent discs en castellà, només en tenc dos en català. Som una víctima del colonialisme", bromeja. Celebra, no obstant això, que hi hagi hagut gent que sempre hagi utilitzat el català per expressar-se.

Com a bona gala musical, no hi han faltat els problemes tècnics. Els han patit els menorquins Rudymentari, convidats per presentar 'Ai muare', un dels temes del seu nou disc, Contracorrent, un excercici sonor d'estil urbà però amb clares influències del reggae. Solucionats els conflictes amb la tecnologia, el públic ha pogut gaudir d'un tema ple de compromís que canta en contra de les opressions del sistema capitalista. A banda dels menorquins, a l'escenari hi ha cantat, només acompanyada per la seva guitarra, Maria Jaume, que ha interpretat 'Terra banyada', un dels temes que inclou el seu primer disc, Fins a maig no revisc. La mateixa compositora ha acompanyat després Lluís Cabot, cantant de Da Souza, amb la cançó 'Verí de s'altra punta', que forma part del seu nou àlbum en solitari, Fernanda. Tomeu Penya ha fet de Tomeu Penya fent esclatar de riure el públic i cantant amb una veu que forma part de la memòria dels illencs.

Com és habitual, durant un moment de la gala s'han projectat sobre l'escenari imatges dels músics que han mort enguany: el cantant Jaime Triay, el DJ José Padilla, el músic Toni Reynés i el guitarrista Lluís Vivern. El públic ha acompanyat les imatges amb aplaudiments. També s'han projectat imatges per celebrar algunes efemèrides i llargues trajectòries: els 50 anys de Parado de Valldemossa, Maria del Mar Bonet i Llorenç Santamaria; els 40 anys de carrera de Tomeu Penya, i els de la botiga de discs Xocolat; els 30 anys d'Ocults; els 25 de Ja t'ho diré; i els 25 anys de la mort de Guillem d'Efak.

En aquesta edició, s'han registrat 10.030 vots per part del públc, un 2% més que l'any passat. El músic Joan Antoni Skarabat ha revelat els primers secrets de la nit. Així, el guanyador a la categoria de millor disc de música clàssica és per Missa del descreure, de Miquel Brunet; el millor de jazz se l'enduu When the Forest Dream, d'Agustí Fernández i Jordina Millà; el treball Ara sí que sí, del reconegut Biel Majoral, rep el premi a millor disc de folk.

Marta Elka s'ha encarregat de descobrir els guanyadors al millor disc de cançó d'autor: Redó, de Bep Marqués; el de hip hop i músiques urbanes, que és per El chico de la doble A, de Baldoo; el de pop rock, per Xanguito; i el guardó al millor directe en confinament, una distinció que ha acabat en mans de Paradís, de Pèl de Gall.

El cantant d'Anegats, Pep Àlvarez, ha pronunciat els darrers premis de la nit. El músic Tomeu Joan Fuster ha recollit el guardó a millor artista revelació; Por amor al arte, de Sara Reus, ha acabat sent el millor disc en llengua no catalana; Milions d'estrelles, de Xanguito, s'ha enduit la distinció a millor cançó.

Pep Suasi ha tancat la gala amb la seva banda, donant per finalitzada, un any més, la cita amb els premis Enderrock. Un vespre amb algunes absències significatives: ni Miquel Brunet ni Biel Majoral, ambdós premiats, han assistit a la convocatòria. Sí que hi eren la responsable de Cultura del Consell de Mallorca, Bel Busquets, i el director de l'Institut d'Estudis Baleàrics, Mateu Malondra.

stats