Cinema

Will Smith es disculpa amb Chris Rock: "El meu comportament va ser inacceptable i inexcusable"

L'actor reconeix que se sent "avergonyit" mentre l'Acadèmia dels Oscars anuncia una "investigació formal" dels fets

4 min
Will Smith en rebre l'Oscar al millor actor per 'El método Williams'

BarcelonaHores després de clavar-li un mastegot històric a Chris Rock durant la gala dels Oscars, Will Smith ha demanat perdó a través d'un missatge publicat al seu compte d'Instagram: "Vull disculpar-me públicament amb tu, Chris. Va estar fora de lloc i em vaig equivocar. Em sento avergonyit i les meves accions no són un reflex de l'home que vull ser. No hi ha lloc per a la violència en un món d'amor i amabilitat".

El missatge de Smith també fa referència al motiu que va provocar l'agressió, la broma de Rock sobre la calba de Jada Pinkett Smith, que té un problema d'alopècia. "Les bromes sobre mi són part de la feina, però una broma sobre un problema mèdic de la Jada va ser massa per a mi i vaig reaccionar emocionalment". L'actor ha insistit que "qualsevol forma de violència és verinosa i destructiva" i ha reconegut que el seu comportament a la gala va ser "inacceptable i inexcusable".

Smith s'ha disculpat també amb l'Acadèmia, els productors del xou, el públic i els assistents a la gala, sense oblidar-se de la família de Richard Williams i l'equip d'El método Williams. "Em penedeixo profundament que el meu comportament hagi tacat el que fins llavors havia sigut un viatge meravellós per a tothom", ha afegit, abans de rematar el text amb un "hi estic treballant".

L'actor va marxar dels Oscars sense atendre la premsa, però no va anar directament a casa, sinó a la festa de la revista Vanity Fair, on se'l va veure relaxat, fent-se selfies amb els assistents i fins i tot cantant el seu hit del 1997 Getting jiggy with it amb l'Oscar a la mà i un gran somriure a la cara. A Smith l'acompanyaven la seva dona Jada i els fills Willow, Trey i Jaden, que poc després del cop del seu pare a Rock va escriure a Twitter: "I així és com ho fem" ("And that's how we do it"). El missatge seguia publicat fins i tot després de les disculpes públiques de Will Smith.

L'Acadèmia "condemna" l'agressió i obre una investigació

Com la majoria del públic dels Oscars, l'Acadèmia no va saber com reaccionar a la bufetada de Smith durant la gala, tot i que segons Variety es va estudiar l'opció de convidar-lo a abandonar la gala. The Hollywood Reporter també informa de reunions privades durant els talls publicitaris entre David Rubin i Dawn Hudson (màxims responsables de l'Acadèmia) amb la publicista de l'actor. Unes hores després del final de la cerimònia, l'organització dels Oscars ha fet un comunicat manifestant la seva "condemna" a l'agressió de Smith a Rock. A més, va anunciar que iniciaria "una investigació formal sobre l'incident" i que explorarà "futures accions i conseqüències d'acord amb les lleis de conducta de Califòrnia".

Però l'atac de Smith a Rock ha provocat reaccions de tota mena a Hollywood, fins i tot de positives. L'actriu Tiffany Haddish ha qualificat l'escena com "el més bonic" que havia vist mai, perquè "veure un home negre defensant la seva dona" significava molt per a ella. També s'ha mostrat comprensiva amb Smith la presentadora i actriu Whoopi Goldberg, que tot i reconèixer que Smith "va exagerar" la reacció, ha dit que a ella també li hauria molestat. "Crec que va ser un d'aquells moments en què li surt el punt de raper gangsta –ha dit–. No tothom actua com ens agradaria quan està sota pressió, hi ha persones que es trenquen, i ell es va trencar".

El silenci de Chris Rock

La víctima de l'agressió de Smith, Chris Rock, ha guardat silenci sobre l'incident. Diversos mitjans informen que l'acudit sobre la calba de Jada Pinkett Smith no formava part del guió que va seguir l'assaig general de la cerimònia, així que se suposa que va ser una aportació personal del còmic, que aquest mateix dijous arrenca a Boston una gran gira com a humorista stand up en la qual s'espera que abordi la qüestió. Rock ja va fer un acudit sobre la dona de Will Smith en la gala dels Oscars que va presentar el 2016, quan Smith no va ser nominat i Pinkett Smith es va sumar al boicot als Oscars per falta de diversitat. "Tothom fa boicot aquest any, fins i tot la Jada –va dir Rock durant la gala–. No era una actriu de televisió? Jada fent boicot als Oscars és com si jo fes boicot a la roba interior de Rihanna". Rock i Smith es coneixien des de l'època d'El príncipe de Bel-Air, quan el còmic va aparèixer en un episodi interpretant un personatge i la seva germana.

Chris Rock i Will Smith a 'El príncipe de Bel-Air'

Per a l'Acadèmia dels Oscars, la part més positiva de l'incident entre Will Smith i Chris Rock ha sigut segurament el repunt d'un 56% en l'audiència televisiva als Estats Units i un 68% en la demografia més buscada, la del públic dels 18 als 49 anys. Així, dels 9,85 milions d'espectadors de l'any passat els Oscars van créixer fins als 15,36 milions. Tanmateix, les xifres d'audiència del 2021 eren el mínim històric dels Oscars, així que, tot i el repunt, l'audiència dels Oscars segueix movent-se en un rang molt inferior al de les dècades passades. De fet, aquesta edició dels Oscars és la segona menys vista de la història dels premis.

stats