Òpera

Wagner i Xostakóvitx, plats forts de la temporada 2024-2025 del Liceu

La programació s'inaugurarà amb 'Lady Macbeth de Mtsensk' i recupera la producció de 'Lohengrin' que es va cancel·lar a causa de l'esclat de la pandèmia de coronavirus

6 min
Una escena de la producció de Lohengrin amb direcció escènica de Katharina Wagner.

BarcelonaNou òperes escenificades, tres òperes en versió concert, tres ballets, una quinzena de concerts i recitals i una àmplia oferta familiar configuren el gruix de la temporada 2024-2025 del Gran Teatre del Liceu. Entre els plats forts, la inauguració amb una nova producció dirigida per Àlex Ollé de l'òpera Lady Macbeth de Mtsensk, de Xostakóvitx, i la recuperació del muntatge de Lohengrin amb direcció escènica de Katharina Wagner que es va haver de cancel·lar el març del 2020 a causa de la pandèmia de coronavirus. Cal destacar també l'estrena de Benjamin a Portbou, d'Antoni Ros-Marbà, i una nova producció de Giulio Cesare, de Händel, amb la signatura escènica de Calixto Bieto.

Pel que fa als recitals lírics, no hi faltaran noms habituals de les últimes temporades com Ermonela Jaho, Lise Davidsen, Matthias Goerne, Sondra Radvanovsky, Piotr Beczała, Nadine Sierra i Pretty Yende, i d'altres que no es prodiguen tant com la mezzosoprano Elīna Garanča. A més a més, Marina Rebeka, Ekaterina Semenchuck, Martin Muehle i Ludovic Tézier compartiran una gala lírica. I la soprano Anna Prohaska s'estrenarà al teatre de la Rambla en un Rèquiem de Mozart escenificat per Romeo Castellucci. En l'àmbit simfònic, el director musical del Liceu, Josep Pons, que afronta la penúltima temporada, entomarà la Sisena de Mahler, la Desena de Xostakóvitx i un programa impressionista amb Ravel i Debussy; i Gustavo Dudamel dirigirà la London Symphony Orchestra i una versió concert del musical West Side Story de Leonard Bernstein amb les veus de Nadine Sierra i Juan Diego Flórez. Atenció també a l'estrena d'Afanador, un espectacle del Ballet Nacional d'Espanya ideat per Marcos Morau, el geni de La Veronal.

Tal com passa des que Víctor Garcia de Gomar és el director artístic del Liceu, també hi haurà espai per altres disciplines artístiques, com ara la fotografia de Sebastião Salgado (en un concert amb la Suite de Villa-Lobos), l'animació de William Kentridge (per acompanyar la Desena de Xostakóvitx) i l'art de Gerhard Richter (en el recital del baríton Gerald Finley). A més a més, hi haurà exposicions d'Antoni Tàpies, Sergio Roeger i Claudia Pagès al Saló dels Miralls i una instal·lació d'Inma Femenía, i Míriam Cano en serà la poeta resident.

Tot plegat, en una temporada que, com diu Garcia de Gomar, "es vertebra a partir de la idea de perseguir un somni, i com aquesta tensió envers la seva consecució pot donar sentit a les nostres vides, tot acostant-nos a un escenari de felicitat". Per aconseguir aquesta felicitat, el Liceu compta amb una previsió pressupostària de 54,8 milions d'euros, dos milions més que la temporada anterior. Les administracions públiques aporten el 48% del pressupost. La partida dedicada al projecte artístic és de 15 milions d'euros, i a la part educativa i social, és d'1,2 milions. "En aquesta temporada 2024/2025, tenim molts somnis per complir, molts reptes per realitzar, com la cancel·lació del crèdit històric que estem retornant des del 2012, la renovació de les pantalletes de la sala i l’inici de la millora acústica de la sala, entre d’altres", diu Salvador Alemany, president del Gran Teatre del Liceu.

Òperes de la temporada 2024-2025

'Lady Macbeth de Mtsensk', de Dmitri Xostakóvitx

Direcció escènica d'Àlex Ollé. Direcció musical de Josep Pons

L'any passat va ser Eugene Onegin, de Txaikovski, i el curs operístic 2024-2025 també l'obrirà una òpera d'un compositor rus, Lady Macbeth de Mtsensk, l'obra que va fer arrufar el nas a Stalin i que va dur Xostakóvitx a témer per la seva vida durant el terror de les purgues dels anys trenta. "Caos en comptes de música [...], una expressió d'esguerros radicals d'esquerra", va sentenciar una crítica del 28 de gener de 1936 al diari Pravda. Stalin va recomanar Xostakóvitx que viatgés a pagès per "aprendre de la vida musical del poble". Hi va tornar amb la Cinquena simfonia, que va apaivagar l'enuig del dirigent soviètic. Lady Macbeth de Mtsensk, que només s'ha representat al Liceu el 1965 i el 2002, arriba a Barcelona en una nova producció dirigida per Àlex Ollé, i amb un repartiment encapçalat per Sara Jakubiak i Pavel Černoch, tots dos debutants al Liceu. Del 25 de setembre al 7 d'octubre.

'La forza del destino', de Giuseppe Verdi

Direcció escènica de Jean-Claude Auvray. Direcció musical de Nicola Luisotti

Coproducció de l’Òpera de París i el Liceu en què el paper de Donna Leonora l'alternaran les sopranos Maria Agresta (Tosca en el muntatge de Rafael R. Villalobos de gener d'aquest any) i Saioa Hernández, una de les protagonistes de la temporada, perquè també serà al segon repartiment de Madama Butterfly. Altres veus de La forza del destino: el baríton Artur Ruciński i el tenor Brian Jadge. Del 9 al 19 de novembre.

'Madama Butterfly', de Giacomo Puccini

Direcció escènica de Moshe Leiser i Patrice Caurier. Direcció musical de Paolo Bortolameolli

Una altra coproducció del Liceu, en aquest cas amb la Royal Opera House de Londres. És una Madama Butterfly amb triple repartiment encapçalat per la soprano búlgara Sonya Yoncheva, que alternarà el paper principal amb Saioa Hernández i Ailyn Pérez. Per al paper de Pinkerton: Matthew Polenzani, Fabio Sartori i Celso Albelo. Del 8 al 28 de desembre.

'La traviata', de Giuseppe Verdi

Direcció escènica de David McVicar. Direcció musical de Giacomo Sagripanti

Torna al Liceu la reposició de La traviata que es va poder veure en condicions pandèmiques el 2020. En el repartiment, Nadine Sierra i Ruth Iniesta alternaran el paper de Violetta, i Javier Camarena i Xabier Anduaga el d'Alfredo. Del 17 de gener al 2 de febrer.

'Lohengrin', de Richard Wagner

Direcció escènica de Katharina Wagner. Direcció musical de Josep Pons

L'esclat de la pandèmia el març de 2020 va obligar a suspendre les representacions d'aquesta producció de Lohengrin dirigida per la besneta de Wagner. Finalment, es podrà gaudir d'aquest festí wagnerià en sis funcions amb un repartiment estel·lar: Klaus Florian Vogt, Elisabeth Teige, Iréne Theorin, Günther Groissböc, Olafur Sigurdarsson i Roman Trekel. Del 17 al 30 de març.

'La sonnambula', de Vincenzo Bellini

Direcció escènica de Bárbara Lluch. Direcció musical de Lorenzo Paserini

Després de la reposició de Turandot, Bárbara Lluch, neta de Núria Espert, torna al Liceu per dirigir aquesta coproducció amb el Teatre Real de Madrid, el Massimo de Palerm i el Nou Teatre Nacional de Tòquio. Vuit funcions amb les veus de Nadine Sierra, Fernando Radó, Carmen Artaza, Caterina Sala, Xabier Anduaga, Omar Mancini, Sabrina Gardez i Isaac Galán. Del 16 d'abril al 8 de maig.

'Giulio Cesare', de Georg Friedrich Händel

Direcció escènica de Calixto Bieito. Direcció musical de William Christie

Exaltació barroca amb William Christie al capdavant de l'Orquestra del Liceu i un repartiment amb el contratenor Xavier Sabata i la soprano Julie Fuchs. És a dir, un nou diàleg de Calixto Bieito amb un mestre especialista en el barroc després de L’incoronazione di Poppea que va compartir amb Jordi Savall el 2023. Del 25 de maig al 5 de juny.

'Rusalka', d'Antonín Dvořák

Direcció escènica de Christof Loy. Direcció musical de Josep Pons

Rusalka no es representa al Liceu des de la temporada 2012-2013. Per tant, cal celebrar que l'òpera de Dvořák torni al teatre de la Rambla, aquesta vegada amb una producció dirigida per Christof Loy i amb un brillant elenc vocal encapçalat per la soprano lituana Asmik Grigorian (recordada al Liceu per la Tamara de Demon, de Rubinstein, el 2018), el tenor polonès Piotr Beczała i la soprano finlandesa Karita Mattila. Del 22 de juny al 7 de juliol.

'Benjamin a Portbou', d'Antoni Ros-Marbà

Direcció escènica d'Anna Ponces. Direcció musical d'Antoni Ros-Marbà

Estrena mundial de l'òpera d'Antoni Ros-Marbà dedicada al filòsof Walter Benjamin, i amb llibret d’Anthony Carroll Madigan. Seran dues representacions amb un repartiment encapçalat pel tenor nord-americà Peter Tantsits i amb molt talent català: Serena Sáenz, Elena Copons, Marta Valero, David Alegret, Marta Infante, Joan Martín Royo i Pau Armengol. 19 i 21 de juliol.

Pel que fa a les òperes en versió concert, la temporada 2024-2025 inclou Die Fledermaus, de Johann Strauss, amb direcció musical de Marc Minkowski; Idomeno, de Mozart, per René Jacobs; la recuperació patrimonial de La merope, de Domènec Tarradellas, a càrrec de l'Orquestra Akademie Für Alte Musik de Berlín dirigida per Francesco Corti.

Dansa

A més de l'Afanador de Marcos Morau i el Ballet Nacional d'Espanya (del 12 al 17 d'octubre), la temporada del Liceu programa dos grans espectacles més: Sémiramis, Don Juan, de Christoph Willibald von Gluck, amb el Ballet Capitole de Tolosa, coreografia d'Ángel Rodríguez interpretació musical de Le Concert des Nations sota la direcció de Jordi Savall (del 26 de març a l'1 d'abril), i Hammer, d'Alexander Ekman, amb la companyia sueca GöteborgsOperans DansKompani (del 29 de juny al 5 de juliol). També hi haurà un espectacle de dansa familiar, La nit de Sant Joan de Robert Gerhard (els dies 22 i 23 de febrer).

stats