Manual d'ús de Sant Jordi 2021: preguntes freqüents sobre la diada

Hi haurà 11 espais perimetrats a Barcelona però també parades a les llibreries

3 min
Els 11 espais perimetrats del Sant Jordi de Barcelona

BarcelonaSant Jordi 2021 se celebrarà al carrer, però –com sempre aquest últim any pandèmic– amb normes estrictes. Fem un repàs a les preguntes bàsiques per poder celebrar la diada com cal.

Hi haurà paradetes al carrer?

Sí. El Procicat ha avalat el Sant Jordi però seguint uns protocols estrictes que tenen a veure amb evitar la mobilitat i les aglomeracions. S'ha permès que totes les llibreries instal·lin una paradeta a les portes (o bé a pocs metres, en cas que no tinguin espai). En total, hi haurà 490 parades davant de les botigues, 90 a Barcelona. A banda, a les grans ciutats, s'han creat espais perimetrats als carrers i places on Sant Jordi transcorreria amb certa normalitat, és a dir, amb paradetes i autors. Però aquests espais també tenen una limitació d'aforament al 30% per evitar aglomeracions.

Quines paradetes hi haurà?

Només hi poden haver parades de professionals del sector del dia del llibre i la rosa: és a dir, llibreters, editors i floristes. No hi pot haver parades d'entitats ni tampoc de partits polítics. La parada de l'ARA serà a la redacció del diari, a Diputació, 119.

On seran els espais perimetrats de Barcelona?

Seran espais que es poden delimitar, dispersos per barris i singulars, on hi ha tradició de fer-hi festes de barri.

  • Passeig de Gràcia (entre la ronda de Sant Pere i el carrer Aragó)
  • Passeig de Lluís Companys
  • Jardinets de Gràcia
  • Plaça de la Vila de Gràcia
  • Plaça Reial
  • Plaça de Valdívia (Illa Diagonal)
  • Plaça de Sarrià
  • Palau Macaya (Jardins Centelles)
  • Plaça Universitat
  • Plaça Orfila
  • Pallars-Llacuna-Pujades al Poble Nou

I a la resta de ciutats?

A Girona, a la plaça de la Copa, a la Devesa; a Tarragona, a la Rambla, i a Lleida, als Camps Elisis. Les quatre capitals han aprovat un decret d'alcaldia especial per celebrar la diada. Per a la resta de municipis hi ha una norma, que diferencia entre els de més de 5.000 habitants i els de menys. Els més grans podran tenir parades davant les llibreries i els més petits allà on vulguin, i la podran instal·lar entitats o escoles en cas que no hi hagi llibreria al municipi.

Com funcionaran els espais perimetrats?

Hi haurà control d'accés. Caldrà dur mascareta i posar-se gel. Hi haurà un únic sentit de circulació; per tant, caldrà seguir una ruta per les diferents parades. ¿Es podrà badar a les paradetes? Sí, sempre intentant mantenir les distàncies de seguretat. Hi haurà distàncies entre paradetes i entre client i llibreter.

Hi haurà firmes d'autors?

Sí, n'hi haurà. A les paradetes de les llibreries hi ha programades signatures de llibres i als espais perimetrats de Barcelona també hi haurà 31 espais per a signatures d'escriptors. Els estands de firmes estaran separats dels de la venda per evitar creuar la circulació dels clients. D'aquesta manera, primer caldrà comprar un llibre a la paradeta i després situar-se a la cua de la firma de llibres. Com que l'espai és restringit, hi ha molt menys autors firmant que els altres anys.

Caldrà cita prèvia?

Sí. En algunes llibreries han demanat cita prèvia per poder tenir la firma de l'autor, una mesura per evitar cues quilomètriques impracticables. Cada llibreria ha habilitat un correu electrònic per a aquest fi, tot i que també hi ha moltes paradetes on els passavolants podran aturar-se a fer-se una selfie amb el seu autor o fer compra compulsiva. Tot dependrà de l'afluència de gent. Hi haurà diverses persones de seguretat controlant els fluxos de gent.

Quines previsions tenen els organitzadors?

El Gremi de Llibreters té l'aspiració d'arribar al 60% de les vendes de fa 2 anys, quan van facturar 22,16 milions d'euros i es van vendre 1,64 milions d'exemplars. Els floristes esperen vendre el 50% d'un any normal, uns 3,5 milions de flors i 10 milions d'euros.

¿Hi haurà portes obertes al Palau de la Generalitat?

Sí, la clàssica visita a la casa del govern se celebrarà, però en una visita guiada a través YouTube. Aquí hem fet una tria d'actes per a aquests dies.

¿I si no es pot anar a les paradetes?

Després dels estralls de la pandèmia, cada dia més llibreries de proximitat tenen opcions per comprar en línia. A banda de la seva pàgina web, hi ha tres plataformes que porten a casa del lector el llibre que desitgen en 24 hores. L'última opció que s'ha estrenat aquests dies és Bookshop.org, i també existien Todostuslibros i Libelista.

stats