Cultura 26/01/2022

Dos vitralls que Gaudí va dissenyar per a la Seu s'exposaran al Musée d'Orsay de París

El Museu d'Art Sacre de Mallorca guarda aquestes peces, que es restauraran ara a Barcelona

ARA Balears
2 min
Un dels vitralls que viatjarà a París.

PalmaDos dels vitralls dissenyats per Antoni Gaudí, que guarda el Museu d'Art Sacre de Mallorca, s'exposaran al Museé d'Orsay de París entre l'abril i el juliol del 2022. Els vitralls formaran part d'una exhibició sobre l'arquitecte català que preparen el Museu Nacional d'Art de Catalunya i el Museé d'Orsay parisenc.

Abans del seu préstec, tots dos exemplars hauran de rebre una intervenció de consolidació que finançarà el museu francès. Per això, aquest divendres viatjaran a Barcelona, on es començarà el procés de restauració. Així ho han comunicat des de la catedral de Mallorca.

Gaudí va protagonitzar al començament del segle XX una de les intervencions més importants en la història de la catedral. La seva petjada es va deixar notar en mobles, en l'exterior i l'interior de la Seu, i també en la seva il·luminació mitjançant vitralls.

Més peticions

Els museus de País i Catalunya van fer una petició d'algunes obres de Gaudí que són propietat de la catedral de Mallorca. D'entre les sol·licitades, els experts de la Seu en van fer una selecció en què es va valorar l'estat de conservació i l'ús litúrgic de les peces. Exemplars com el tintinacle i el conopeu de la Seu figuraven en aquesta petició, però viatjaran fins a París perquè s'utilitzen en la celebració del Corpus.

La catedral assumeix que va ser reticent a l'hora de decidir si deixar en préstec els vitralls, precisament pels seus problemes de conservació; però com que el Musée d'Orsay en tenia prou interès, serà aquesta institució la que assumirà el finançament de la intervenció de consolidació necessària en els panells més danyats, requisit indispensable perquè les dues vidrieres puguin viatjar.

L'obra de consolidació puntual serà a càrrec del barceloní Jordi Bonet, de Vitralls Bonet, artesà que ja ha col·laborat amb la Seu en nombroses ocasions. L'exposició del Musée d'Orsay en la qual es mostraran els vitralls de Gaudí començarà el 12 d'abril i acabarà el 17 de juliol de 2022.

stats