Museus
Cultura 15/10/2021

"Visca la República! Despengem el rei!": Vilafranca mostra el retrat d'Alfons XIII estripat pels ciutadans

El quadre forma part d'una exposició dispersa en 25 museus sobre la proclamació de la Segona República

2 min
El quadre signat per Ricard Clausells de l’exmonarca Alfons XIII

BarcelonaQuan a Vilafranca del Penedès es va proclamar la Segona República, el 14 d'abril del 1931, un grup de ciutadans van anar fins a l'Ajuntament i van escenificar l'enderrocament de la monarquia despenjant els quadres reials que havia fet Ricard Clausells d'Alfons XIII i de la seva muller, Victòria Eugènia de Battenberg, i estripant-los. El quadre de l'exmonarca que aquell abril del 1931 va marxar a l'exili i ja no en va tornar, amb tots els estrips, es pot veure fins al gener del 2022 al vestíbul del Vinseum - Museu de les Cultures del Vi de Catalunya de Vilafranca del Penedès. La microexposició forma part del projecte Visca la República!, en què 25 museus de la Diputació de Barcelona mostren objectes provinents de les seves col·leccions relacionats amb diferents episodis de la proclamació de la Segona República.

Al Vinseum s'explica que aquell 14 d'abril, a les set de la tarda, va sortir de la plaça de Vilafranca del Penedès una manifestació multitudinària amb una gran bandera republicana que enarborava un vilafranquí que havia viscut la Primera República (1873-1874). La celebració popular es va allargar fins a la nit, amb cinema al Teatre de Cal Bolet i sardanes al carrer. A Vilafranca, durant la Segona República es van obrir escoles públiques, la biblioteca i el primer institut d'ensenyament secundari i es va fundar el Celler Cooperatiu.

A Sant Boi de Llobregat es mostra la llibreta d'una estudiant que explica què significa la proclamació de la Segona República, i al Museu Torre Balldovina es detallen tots els canvis que es van fer al nomenclàtor de Santa Coloma de Gramenet l'any 1933. A Can Serra, el museu d'història de Mataró, s'expliquen les lliçons de català de Ràdio Barcelona amb el programa Les converses d’en Miliu, que tenia com a objectiu la divulgació popular de l’ús correcte del català normalitzat per Pompeu Fabra. El Miliu era un nen de vuit anys preocupat per la seva manera de parlar que conversava amb dos locutors.

stats