Cultura 09/02/2021

Vanesa Peña Alarcón farà una investigació sobre gènere a l'arxiu de Casa Planas

El projecte que ha guanyat la plaça per a aquesta residència, que es fa per primer pic, és 'Atlas Queer'

2 min
Família mallorquina, 1964. Cortesia de l'Arxiu Planas.

Vanesa Peña Alarcón és la investigadora i comissària d'art seleccionada per fer la residència artística d'investigació amb perspectiva gènere de Casa Planas; una nova línia d'estudi que impulsa l'arxiu. Peña ha guanyat amb el projecte Atles Queer. Des de l'arxiu el defineixen com "un laboratori museogràfic". La investigadora estudiarà "la consolidació heteronormativa del sistema de gènere binari en el boom turístic dels anys 50 i 60 a les Balears. D'aquesta manera, explorarà les dissidències de gènere i orientació sexual, presents i absents, de l'arxiu Planas", segons expliquen des del centre d'investigació.

La residència ofereix 2.000 euros a la guanyadora, que podrà desenvolupar la seva obra a Casa Planas de l'1 de març i fins al 30 d'abril. A més, el projecte inclou la interacció i col·laboració d'un artista local, que reinterpretarà una part de l'Atles Queer.

Vanesa Peña Alarcón és graduada en Història de l'Art per la Universitat Complutense de Madrid i Màster d'Investigació en Teoria i Crítica de la Cultura per la Universitat Carlos III. Ha rebut beques per a estades de formació en gestió cultural en l'Institut Cervantes - Secció Cultural del Consolat d'Espanya a Xangai i a l'Oficina Cultural de l'Ambaixada d'Espanya a Washington D.C.

Aquesta nova residència s'emmarca en l'Art Investigation Programme, iniciat l'any 2017 amb la finalitat de promoure la recerca artística, protegir el teixit cultural de les Balears i visibilitzar i posar llum a l'arxiu Planas. Aquest programa és una proposta innovadora que planteja com abordar la memòria i la cultura de manera transversal. Així mateix, afavoreix contextos per a la creació, els processos de recerca, l'acompanyament durant la producció, les taules rodones, laboratoris de cocreació i les trobades entre artistes, comissaris, col·lectius i professionals del sector.

El 19 de febrer acaba el micromecenatge

Casa Planas és un centre de creació independent que està resistint als desafiaments de la pandèmia per cuidar una generació d'artistes i pensadors. El mes de desembre va impulsar una campanya de micromecenatge per tal de continuar oferint una programació d'activitats completa. El pròxim 19 de febrer acaba el micromecenatge, i només falten 5.000 euros per aconseguir l'objectiu òptim marcat perquè el centre resisteixi durant el 2021.

stats