Cultura 27/11/2020

Els artistes residents de Casa Planas connecten l'arxiu amb la cultura alemanya

Avui es presenten els resultats de la feina feta durant dos mesos per part de Gunner Friel, Laura Torres i Georgi Tomov

Clàudia Darder
3 min
Arxiu de Casa Planas

PalmaS'estima que a l'arxiu de Casa Planas hi ha al voltant de tres milions d'imatges. Qui hi hagi entrat sabrà que en aquell espai les agulles del rellotge es congelen. Calaixos, prestatgeries, capses, bosses... tot ple de fotografies, d'arxius, documents, càmeres, postals, segells, contractes, negatius. L'artista Marina Planas, neta del fotògraf Josep Planas i Montanyà, és la gran guardiana del llegat de qui va immortalitzar la transformació de la costa balear. Però no només el guarda: l'objectiu de l'artista és visibilitzar i donar a conèixer tot aquest material, a més de treballar-hi des de diferents disciplines.

Descobrir a la societat el valor de l'arxiu Planas, dignificar la memòria del fotògraf i utilitzar el valuós llegat per crear noves lectures i discursos sobre la història recent de les Illes són alguns dels motius que empenyen Marina Planas a organitzar un gran programa de residències artístiques a l'arxiu: "És una manera de fer que estigui viu, obert i en marxa. Un arxiu tancat no està complint la seva funció, és necessari el moviment, la lectura i la reflexió a partir del que hi ha". A part de les residències, ja fa un temps que Planas està treballant en les fases de catalogació i digitalització juntament amb Yasmine Eid-Sabbagh, fundadora de l'Arab Image Foundation.

Aquest 2020 ja és el segon any que es fa l'Art Investigation Programme, el programa de residències artístiques, coproduïdes amb el Goethe-Institut. Des de l'espai assenyalen que ha estat una "sort" poder oferir, malgrat la pandèmia, la crisi i les restriccions provocades pel covid-19, aquest programa.

Així, Gunnar Friel, Laura Torres i Georgi Tomov són els artistes que han desenvolupat i produït els seus projectes a Casa Planas a partir de l'arxiu, posant especialment atenció a les relacions culturals que existeixen entre els materials que guarda l'espai i la cultura alemanya. Els treballs es podran veure a partir d'una mostra de visites concertades i gratuïtes.

Els projectes

L'alemany Gunner Friel ha desenvolupat un treball audiovisual amb la voluntat de submergir-se en la relació que hi ha entre la identitat personal i els moviments d'espai -canvis de territori- d'una persona. Friel ha entrevistat diverses persones que han nascut a un lloc i viuen en un altre (centrant-se especialment en alemanys que viuen a Mallorca, però no només). A part de l'entrevista, l'artista mostrava imatges de l'arxiu de Casa Planas a aquestes persones per saber quina és la seva percepció, concepció i valoració de segons quins espais. "M'interessa conèixer com afecten aquests canvis la identitat pròpia, d'on se sent una persona, com veuen el món i les seves fronteres, quines barreres es troben, quina consideració tenen de les llengües", explica Friel.

La investigadora mallorquina Laura Torres mallorquina ha centrat l'estudi a trobar connexions entre els conceptes clau de l'obra de Harun Farocki, cineasta alemany, i la producció d'imatges del turisme illenc. Torres diu que durant el procés ha descobert relats que donarien testimoni d'una imatgeria construïda i feta per peces que poc tenen a veure amb la realitat quotidiana; des de camells passejant per la platja de l'Arenal fins a altres animals exòtics considerats com autòctons. "A més, a moltes postals Mallorca es presenta amb una estètica molt similar a la d'un mapa del tresor, i també hi ha documents que revelen que ceràmiques extremenyes es venien com si fossin producte local".

El relat que es crea a partir d'aquestes imatges, alguns encara vigents, són l'objecte d'estudi de Torres, que ha elaborat una constel·lació de fotografies per descobrir "amb quina intenció, per què i sota quins marcs ideològics van ser produïdes".

El projecte Ferienzeit, de Georgi Tomov, comença amb la cançó del mateix nom de l'estrella del pop alemanya Hildegard Knef. La idea rau a escenificar un programa de ràdio alemany, totalment imaginari, dels anys setanta. La temàtica: vacances a Mallorca. El que interessa a Tomov és descobrir com els mitjans de comunicació de masses van influir en la instrumentalització del turisme. Sonarà música alemanya, però també espanyola. L'artista assegura que ha quedat impactat en veure com es projectava la imatge de Mallorca al món a partir de revistes, postals i fotografies.

Des de Casa Planas valoren positivament la possibilitat d'oferir aquestes residències, per visibilitzar l'arxiu i per oferir una experiència diferent als residents, especialment en relació amb la comunicació i interacció amb el barri.

stats