Cultura 19/03/2021

Us proposam diferents plans culturals per als pròxims dies

Música, teatre i altres espectacles a l'agenda d'aquesta setmana

ARA Balears
4 min
'Kelly' és la darrera obra de teatre del dramaturg Rafel Gallego.

'Kelly'

Rafel Gallego/Sergi Belbel

Les cambreres de pis dels hotels, també conegudes com les kellys, són les protagonistes de la darrera obra de teatre del dramaturg Rafel Gallego. Laura Marte també ha participat en la creació de la peça. El reconegut director català Sergi Belbel en firma la direcció. La lluita de les kellys i el reclam del compliment dels seus drets laborals són els eixos principals del text. Les reivindicacions de les cambreres de pis s’han intensificat –i també mediatitzat– durant els darrers anys, i les seves protagonistes s’han convertit en un símbol incansable de lluita. La peça, per la naturalesa de la seva temàtica, està travessada per altres temes: la migració, la discriminació de gènere, la precarietat, les malalties causades per l’explotació laboral, l’abús de poder. L’elenc està format per Eva Barceló, Alicia Garau, Pat Aguiló, Lluqui Herrero, Núria Fiol i Xavier Núñez.

Auditori de Manacor (passeig del Ferrocarril, s/n). Dissabte 20 de març a les 19 h. 20 euros.

TEATRE

‘Guaret’

Col·lectiu Banana-Ros

Guaret, del col·lectiu Banana-Ros, és una obra de teatre inspirada, en primera instància, en la poesia de Damià Huguet, amb la qual l’actor Pedro Mas es va obsessionar fa uns anys. La peça té tocs de documental, està escrita per Joana Castell i dirigida per José Martret. Es va estrenar l’any 2019 a Campos i va guanyar el premi Ciutat de Palma d’arts escèniques en la darrera edició dels guardons. Inclou la participació del fill del poeta Biel Huguet, a qui Mas i Castell li van fer una entrevista que es projecta en escena. Guaret és, també, l’homenatge que Mas fa al seu pare –que va morir l’any 2014– i una eina per difondre la poesia d’Huguet.

Teatre Principal de Palma (carrer de la Riera, 2). Dissabte 20 de març a les 19 h i diumenge 21 a les 18 h. 20 euros. La funció de diumenge també es pot veure en streaming a un preu reduït.

‘Radiofémina’

Disperses

Quina és la diferència entre la figura d’Elena Francis, la veu de l’especialista de l’àmbit sentimental que va triomfar amb el programa radiofònic El consultori d’Elena Francis durant el franquisme i les actuals influencers que regnen a les xarxes socials? Aquesta és la pregunta que es va formular l’equip de la companyia de teatre Disperses. De la pregunta va néixer Radiofémina, un espectacle que combina teatre, cinema, dansa, humor i amor. Les influencers Clara, Georgina i Aurora investiguen les cartes que les seves padrines varen escriure a Elena Francis. L’obra és en castellà. És escrita i dirigida per Maria Rotger i les coreografies són de Mònica Fiol. La proposta és de Marian Vilalta, que s’ha encarregat també de cercar i desenvolupar la part de documentació de la peça.

Església del convent de Sant Domingo (carrer de Guillem Cifre de Colonya. Pollença). Dissabte 20 de març a les 19 h. Gratuït.

‘L’electe’

Raons Teatre

Saber quines són les motivacions que mouen una persona a ser president, o presidenta, del seu país és una de les coses que el dramaturg Ramon Madaula sempre es demanava. D’això en va sorgir una obra de teatre, L’electe. La peça es basa en una sessió entre el president del Govern balear i el seu psiquiatre. El problema del president és que té tics a la cara, un fet que hauria de solucionar abans de pronunciar el discurs d’investidura. Moli Quetglas dirigeix els actors Ilde Muñoz i Julià Duran.

Teatre de Manacor (avinguda del Parc, s/n). Diumenge 21 de març a partir de les 19 h. 10 euros.

MÚSICA

Combat de gloses

Glosadors de Mallorca

Ja és habitual que Alcúdia celebri el Dia de les Illes Balears –1r de març– amb un combat de glosat de picat a l’auditori. Enguany no ha pogut ser, però la cita s’ha recol·locat al calendari. A l’escenari hi haurà glosadors de Mallorca (Alicia Olivares de sa Creveta, Mateu Xurí i Antoni Viver Mostel) i, també, de Menorca (Xavi Triai, Vicenç Marí, Sergi Vinent i el sonador Ismael Moll Pelé). L’associació Glosadors de Mallorca, l’Obra Cultural Balear d’Alcúdia i l’Ajuntament del municipi organitzen aquest acte de manera conjunta.

Auditori d’Alcúdia (plaça de la Porta de Mallorca, 3). Dissabte dia 20 de març a les 19 h. Gratuït.

Montenegro

Retorn als escenaris

La banda manacorina Montenegro torna als escenaris. Els veterans faran un repàs de totes les seves composicions, però també n’oferiran una nova visió; el temps ho modula tot. El grup acumula més de 30 anys d’experiència damunt els escenaris.

Teatre de Petra Es Quarter (carrer del Sol, 5). Dissabte 20 de març a partir de les 19 h. 10 euros.

Núria Rial

Orquestra Simfònica

El concert número tretze de la temporada de l’Orquestra Simfònica de les Illes Balears tindrà una clara protagonista: la soprano Núria Rial, nascuda a Manresa i formada en cant al Conservatori Superior de Música del Liceu de Barcelona. La soprano està especialitzada en música del renaixement i del barroc. Dirigits per Pablo Mielgo, els intèrprets de l’orquestra faran sonar Les nuits d’été, op. 7 del compositor Héctor Berlioz; i la Simfonia núm. 9 ‘La Grande’ d. 944 de Franz Schubert.

Trui Teatre (camí de Son Rapinya, 29. Palma). Dijous 25 de març a les 19.30 h. 35 euros.

ALTRES

Filmnächte

Casa Planas

El centre de recerca i cultura contemporània Casa Planas torna a programar el cicle de cinema alemany Filmnächte, unes projeccions que són possibles gràcies a la col·laboració del Goethe-Institut Barcelona. Les pel·lícules es projecten en versió original i són subtitulades al castellà. Dijous es podrà veure la cinta In the Name of Scheherazade or the First Beergarden in Tehran. Narges Kalhor n’és la directora. És una producció alemanya-iraniana.

Casa Planas (avinguda de Sant Ferran, 21. Palma). Dijous 25 de març a les 18.30 h. 3 euros

stats