Cultura 05/02/2021

Us proposam diferents plans culturals per als pròxims dies

Teatre, música i altres espectacles a l'agenda de l'ARA Balears

4 min
‘Anar a saturn i tornar’, de Marta Barceló

‘Anar a saturn i tornar’

Marta Barceló

Anar a Saturn i tornar és, a més d’un monòleg teatral, un viatge emocional per a tots i cada un dels espectadors que el vagin a veure. La protagonista de la història és Rosa (interpretada per Marga López), una dona de 45 anys a qui diagnostiquen un càncer de mama. Com ho explica a sa mare? Com ho diu al seu fill gran –que només té sis anys? Podrà continuar anant a fer feina? Què passarà amb els seus cabells? Morirà? Rosa s’enfronta a totes aquestes preguntes, i el públic l’acompanya en totes les situacions que es troba:tenses, divertides, increïbles, sorprenents, traumàtiques. Escrit amb enginy i sensibilitat per la dramaturga Marta Barceló, el monòleg parla dels estigmes del càncer de mama i de la dificultat d’enfrontar-se a una situació així. Tot i tenir la mort a la boca constantment, Anar a Saturn i tornar és un monòleg ple de vida. 

Teatre Principal (c. de la Riera, 2. Palma). Dissabte 6 de febrer a les 19 hores. Diumenge 7 a les 18 hores. Entre 8 i 20 euros.

TEATRE

‘La guerra no té rostre de dona’

La Perla 29

La companyia La Perla 29, d’Oriol Broggi, duu al teatre La guerra no té rostre de dona, una dramatúrgia creada amb textos de l’escriptora bielorussa Svetlana Aleksiévitx, premi Nobel de literatura (2015). Broggi i Clara Segura firmen el text teatral. La bielorussa –coneguda sobretot pel títol La pregària de Txernòbil– dona veu als supervivents dels conflictes i catàstrofes de la història recent, com ara testimonis de la Segona Guerra Mundial o el desastre de Txernòbil. L’obra és una conversa entre un jove periodista (interpretat per Guillem Balart) i Aleksiévitx (Segura). La funció fusiona teatre i audiovisual, tal com La Perla 29 ja va fer amb Assedegats

Auditori de Manacor (passeig del Ferrocarril, s/n). Dissabte 6 de febrer a les 19 hores. 18 euros.

‘Les aventures de Gepeto i Pinotxo’

La Fornal d’Espectacles

S’han fet moltes versions i adaptacions del conte de Carlo Collodi Pinotxo. La companyia La Fornal hi afegeix, si es pot, més màgia i aventura amb una proposta que inclou actors, titelles, juguetes i teatre d’ombres. Les aventures de Gepeto i Pinotxo és un espectacle familiar que explica la història de la titella més famosa del món. El mestre Cirera, fuster d’ofici, i Gepeto, un actor, són dos amics que viuen en un poble d’Itàlia que fan una titella de fusta. Li posen de nom Pinotxo, i per a Gepeto és el fill que sempre havia volgut tenir. Però resulta que el jovenet de fusta surt més eixerit del que s’esperaven, i farà que Gepeto gariebé perdi el cap anant darrere ell. 

Sala La Fornal (c. de les Coves dels Hams, 4. Manacor). Diumenge 7 de febrer a les 18 hores. Entre 5 i 8 euros. 

MÚSICA

Orquestra Simfònica

Francisco Fullana

Arriba el novè concert de la temporada de l’Orquestra Simfònica de les Illes Balears (OSIB). El violinista Francisco Fullana serà el solista, i interpretarà el Concert per a violí núm. 3 de Mozart, una de les obres per a violí més importants del compositor, plena de matisos i contrastos. Aquest programa es completarà amb la Simfonia núm. 4 de J. Myslivecek i la Simfonia 104 Londres de J. Haydn, la darrera simfonia escrita pel compositor austríac. Com és habitual des de principi d’any, aquesta actuació s’emetrà en línia per minimitzar riscos i com a mesura preventiva afegida davant la tercera onada de la pandèmia. 

En línia al canal de YouTube de l’OSIB i pàgines web d’IB3. S’emetrà des de Trui Teatre. Dissabte 6 i diumenge 7 de febrer a les 20 hores. Gratuït. 

Damià Timoner

Grans èxits

El músic manacorí Damià Timoner suma 30 anys damunt els escenaris, però tot i així no se’n cansa i té ganes de més. Malgrat haver de fer concerts amb aforament limitat (només es pot omplir un 30 per cent de les sales), el músic vol oferir al públic la seva música. Ho farà aquest cap de semana amb una doble sessió al seu poble. Repassarà els seus millors èxits, i també tocarà alguna cançó de Jerry’s Smilin’, el seu darrer disc, un homenatge a la banda nord-americana The Grateful Dead.

Sala La Fornal (c. de les Coves dels Hams, 4. Manacor). Dissabte 6 de febrer a les 18 i les 19.30 hores. Entre 7 i 10 euros. 

‘Papageno & Cía’

Albert Gumí i Xavier Erra

Papageno & Cía. Un divertit recorregut per les òperes de W. A. Mozart és un espectacle familiar. El protagonista és Papageno, un dels personatges principals de La flauta màgica i, a la vegada, un dels  més divertits del món de l’òpera. I així és aquesta proposta:còmica, distesa, entranyable i ben animada. Papageno necessitarà l’ajuda del públic i dels músics, amb qui repassarà les òperes més famoses de Mozart, per trobar algú de qui enamorar-se. 

Dissabte 6 de febrer a les 11.30 i a les 18 hores. Diumenge 7 de febrer a les 12.30 hores. 6 euros. 

Joventuts Musicals de Maó

‘E lucevan le stelle’

Joventuts Musicals de Maó ofereix una compilació d’obres d’òpera italiana, francesa i espanyola, una actuació que s’emmarca en el seu cicle Clàssics d’Hivern, que és una proposta per a tots els aficionats de la lírica. El piano d’Akiko Nomoto acompanyarà les veus de Carles Llabrés (tenor), Ximena Agurto (soprano), Angela Lorite (mezzosoprano) i Lluís Sintes (baríton).

Teatre Principal de Maó (carrer d’en Deià, 40). Divendres 12 defebrer a les 20.30 hores. Entre 12 i 17 euros.

ALTRES

‘Esborrant els mites…’

Centre Flassaders

El taller Esborrant els mites de l’amor romàntic forma part de la programació d’hivern del centre Flassaders. Es farà en línia, per Zoom, i l’impartirà l’activista feminista Núria Prieto. L’objectiu és generar un espai de recerca col·lectiva en relació amb el concepte de l’amor romàntic, identificar les estructures que el sostenen. 

Online. Dies 10, 11 i 12 de febrer de 17.30 a 19.30 hores. Gratuït. Cal inscripció prèvia (www.flassaders.org).

stats