Cultura 08/11/2019

Us proposam diferents plans culturals per a aquesta setmana

Teatre, música i molts més espectacles a l'agenda de l'ARA Balears

Ara Balears
5 min
Imatge de l'obra ‘Un encuentro con Miguel Hernández’

Setmana del llibre en català

30a edició

La Setmana del Llibre en Català celebra el 30è aniversari amb un programa ple d’activitats entre presentacions d’obres, lectures, contacontes, tallers i concerts. L’actriu i poeta Agnès Llobet és l’encarregada de fer el pregó d’aquesta edició, i rebrà la col·laboració de l’artista Javier Barrera. Enguany, la fira es trasllada a l’Aljub d’Es Baluard museu d’Art Modern i Contemporani de Palma i hi assistiran alguns escriptors com Albert Sánchez Pinyol, Maria Mercè Roca i Sebastià Bennasar, entre d’altres. Les llibreries participants són Lluna, Quart Creixent, Jaume de Montsó, Drac Màgic, Embat, Abacus i Llibres Ramon Llull.

Aljub d’Es Baluard (plaça de la Porta de Santa Catalina, 10. Palma). Dijous 14 i divendres 15 d’11 a 21 h. Gratuït.

TEATRE

‘Un encuentro con Miguel Hernández’

Teatro Guirigai

'Un encuentro con Miguel Hernández' mostra el recorregut vital d’un jove ple d’energia i talent, implicat en la transformació del seu país. Com mestres d’una cerimònia, tres intèrprets conviden el públic a trobar-se amb els moments vitals de Miguel Hernández: infància, adolescència, primers amors, arribada a Madrid, emoció davant la creació, República, guerra, presó. Els versos de Miguel Hernández i una representativa banda sonora componen la dramatúrgia, que mostra la vida d’una generació de joves artistes en una època de grans transformacions.

Teatre Sans (carrer de Can Sanç, 5. Palma). Dissabte 9 a les 20.30 h. 12 €.

‘Otel·lo’

Oriol Tarrassón

'Otel·lo' és la gran tragèdia shakespeariana sobre la manipulació, que Oriol Tarrassón ha adaptat, despullant-la fins a l’essència, amb una posada en escena sòbria i suggeridora. Parla de masclisme, de violència, de racisme, de xenofòbia i de gelosia, però, sobretot, de manipulació i de mentides, que ara anomenam 'fake news' i que són utilitzades pels poders polítics, com ja va fer Iago.

Teatre del Mar (carrer de Llucmajor, 90. Palma). Dissabte 9 a les 19 h. De 14 a 28€.

‘Nenes i nens’

Anna Sahun

Un text dramàtic que fa freqüents incursions a la comèdia. Una clatellada al masclisme tan estès com invisible dins la nostra societat. 'Girls & Boys', en l’original de Dennis Kelly, es va estrenar el gener de 2018 al Royal Court Theatre de Londres; pocs mesos després ho va fer a Nova York i el juny passat, al Grec de Barcelona. Ara arriba al Principal amb l’aval de la crítica. L’espectacle disposa del servei de ludoteca ‘Principal Menut’ per a nins d’entre 3 i 12 anys.

Teatre Principal (carrer de la Riera 2. Palma). Diumenge 10 a les 18 h. De 8 a 20€.

‘Marat-Sade’

Sa Boira

Des que l’any 1964, Peter Brook va muntar a Londres 'Marat-Sade', aquesta obra ha anat convertint-se en tot un referent per a les companyies. La companyia Sa Boira, amb 60 espectacles i 32 anys damunt els escenaris, ofereix ara una nova proposta d’aquest títol ja mític dins del panorama teatral europeu. El fet que els actors de Sa Boira siguin invidents és un al·licient més per treure tots els matisos i subtilitats que aquesta peça conté. 'Marat-Sade', situada temporalment a l’any 1808, recorda l’assassinat de Jean Paul Marat en mans de Carlota Corday a través de l’escenificació a càrrec dels interns, en el manicomi de Charenton, que dirigeix el Marquès de Sade.

Teatre Principal (carrer de la Riera, 2. Palma). Dijous 14 a les 20 h. 8€.

MÚSICA

The Other Side

Pink Floyd

The Other Side és un grup de vuit músics, professionals de les arts visuals, amb el cantant Shanti Gordi al capdavant, que des de 2011 duen endavant una de les bandes homenatge a Pink Floyd més destacades. Després de l’'Horizon Tour 2017', The Other Side torna amb 'Coming Back to Life Tour 2019', una proposta de rock simfònic de 2 hores i mitja de durada, amb projeccions i mescla de llums.

Auditòrium (avinguda Gabriel Roca, 18. Palma). Dissabte 9 a les 21 h. 38€.

Donallop

‘Crisàlide’

Donallop és el duet format pels mallorquins Pere Bestard i Joana Pol. Aquest 2019 han tret el seu tercer disc d’estudi, 'Crisàlide', que beu del minimalisme pop, de la prosa poètica i en el qual s’apropen a noves formes musicals, com les textures del trap, els ritmes del house i el beat de l’slowcore. Tracten temàtiques com l’aïllament, la incomunicació i la valentia, en un context de decadència i de lluita feminista.

Auditori d’Alcúdia (plaça de la Porta de Mallorca, s/n. Alcúdia). Dissabte 9 a les 20 hores. 7€-10€.

Ensemble Taller Sonoro

Cicle Phona

Ensemble Taller Sonoro és una formació sevillana especialitzada en música contemporània fundada l’any 2000. Amb gairebé 20 anys d’experiència, ara presenta al Cicle Phona de Noves Músiques de Mallorca un repertori de compositors espanyols amb obres d’autors com J. Duran-Loriga, C. Camarero i Juan de Dios García, entre d’altres.

Teatre Municipal Xesc Forteza (plaça Miquel Maura, s/n. Palma). Diumenge 10 a les 19 h. 10€.

Ceremoney

‘Concerts a la Petita’

Ceremoney celebra els primers 10 anys de carrera amb un repàs del seu repertori de l’inici fins a arribar al so que ara els caracteritza, un consolidat i personal estil ubicat en el powerpop. Aquest concert també suposa la presentació de material nou, cançons plenes d’harmonies vocals i 'riffs' de guitarra. Al llarg de l’actuació, pujaran a l’escenari antics components del grup, a més d’amics i col·laboradors que han fet de Ceremoney el que és ara: una de les propostes creatives més sòlides dins el panorama musical de Mallorca.

Teatre Principal (carrer de la Riera, 2. Palma). Dimarts 12 a les 20 h. 15€.

Yellow Jackets

Jazz Voyeur

Al llarg de la seva trajectòria musical, els Yellowjackets han gravat 22 àlbums, han rebut 17 nominacions als premis Grammy (havent aconseguit dos guardons), i han fet innumerables gires amb entrades esgotades. La formació comença a caminar a l’època dels 1970 com a banda d’acompanyament per al guitarrista Robben Ford i grava el seu primer àlbum junts l’any 1980, que va ser un gran èxit. A partir d’aquell moment fins ara, amb la incorporació de Bob Mintzer, els Yellowjackets han guanyat i mantingut la fama com un dels grups de jazz més influents i estimats del món del jazz fusió. Seran a Palma en el marc del festival Jazz Voyeur.

Es Gremi (polígon de Son Castelló, Carrer Gremi de Porgadors, 16. Palma). Dimecres 13 a les 21 h. 38,80€-49,50€.

Joan Colomo

‘L’oferta i la demanda’

Joan Colomo presenta el seu darrer treball, 'L’oferta i la demanda', un disc que continua demostrant la identitat musical de l’autor, que és un dels artistes més reconeguts en el panorama musical català. Per primera vegada, a les composicions de 'L’oferta i la demanda' s’hi uneixen les guitarres i els sintetitzadors per aconseguir unes atmosferes subjugadores.

Novo Café Lisboa (carrer de Sant Magí, 33. Palma). Divendres 15 a les 21.30 h. 8€.

LITERATURA

Fira del Llibre en Català

15a edició

La Fira del Llibre en Català ofereix una programació completa per tal de fomentar la lectura en català en els públics de totes les edats, formada per presentacions de llibres, recitals poètics, contacontes, tallers per a escolars, teatre, una performança i l’activitat 'Posam música a la nostra imatgeria', de la mà del cantant i compositor Leonmanso. Hi participen la llibreria Pau, vaDllibres, llibreria Catalana, llibreria Sa Catòlica, Juguettos, llibreria Jocs, Sa Llibreria i Espai 14, que lliuraran una bossa sostenible amb la compra de publicacions.

Plaça d’Espanya de Ferreries. Dissabte 9 de 10 a 21 h. Gratuït.

‘20 excursions curtes per Mallorca’

Lluís Valcaneras

Lluís Valcaneras presenta el seu nou llibre, '0 excursions curtes per Mallorca (IV)'. En aquesta ocasió, l’autor proposa una guia que comprèn una sèrie de passejades per Bunyola, Sóller i Fornalutx. Kenia Intersport (avinguda d’Alexandre Rosselló, 8. Palma). Dijous 14 a les 19:30 h. Gratuït.

stats