Cultura 22/11/2019

Us proposam diferents plans culturals per a aquesta setmana

Teatre, música, dansa i molts d'espectacles més, a l'agenda de l'ARA Balears

Ara Balears
5 min
Imatge de ‘Casa de nines, vint anys després’

‘Casa de nines, vint anys després’

Verteatro-Grec 2019- Teatre Romea

'Casa de nines 20 anys després', del dramaturg nord-americà Lucas Hnath, ha estat un dels grans èxits de l’escena internacional dels darrers anys. Sílvia Munt dirigeix aquesta posada en escena atemporal. En una obra purament d’actors, Emma Vilarasau es posa a la pell de Nora Helmer, una dona empoderada, inconformista i lluitadora. Ramon Madaula, Isabel Rocatti i la mallorquina Júlia Truyol acompanyaran l’actriu en aquest drama contemporani que planteja la realitat de la icònica protagonista de 'Casa de nines', d’Henrik Ibsen, vint anys després d’abandonar la llar familiar. La llibertat, la renúncia i la dignitat són els grans protagonistes d’aquest text sense fissures.

Auditori de Manacor (passeig del Ferrocarril, s/n). Dissabte 23 a les 19.30 h i diumenge 24 a les 18.30 h. 24€.

TEATRE

‘Eh man hé’

Zero en Conducta

Antigament, els xeienes anomenaven 'eh man hé' les persones amb diversos esperits. Aquesta és la història d’un 'eh man hé' i els seus cinc esperits, un espectacle poètic i divers: dansa, teatre físic i titelles per donar vida al cos, les emocions i la imaginació de Nolan, el protagonista, que en la seva condició de titella es demana què és allò que el mou. Una proposta de la companyia Zero en Conducta, dirigida per José Antonio Puchades (Putxa) i Julieta Gascon.

Teatre del Mar (carrer de Llucmajor, 90. Palma). Dissabte 23 a les 20.30 h i diumenge 24 a les 19 h. Entre 14,50 € i 18,50 €.

Jorge Blass

‘Invención’

Jorge Blass aterra a Palma amb la seva màgia. “Com a il·lusionista mir de reinventar-me, crear efectes sorprenents mai vists abans, amb l’objectiu d’il·lusionar i entretenir milions de persones”, diu el mag. En l’espectacle 'Invención' no hi ha ni conills ni jocs de cartes, sinó que es tracta d’una proposta teatral en què Blass explora els misteris de la màgia moderna a través d’un viatge interactiu.

Auditòrium (av. de Gabriel Roca, 18. Palma). Dissabte 23 a les 20 h. Entre 25€ i 35€.

Miguel Delibes

‘Señora de rojo sobre fondo gris’

Un pintor, amb molts d’anys d’ofici, fa temps que es troba sumit en una crisi creativa. Des que va morir inesperadament la seva dona, que ho era tot per a ell, no ha estat capaç de tornar a pintar. Som a l’estiu i a la tardor de 1975. Aquesta obra de Miguel Delibes descriu una història d’amor en un camí desenfrenat cap a la mort. Parla de la felicitat i de la seva pèrdua, i arriba a la intimitat de qualsevol ésser humà, i a la seva emoció, pel camí recte i senzill de la veritat. José Sámano dirigeix aquesta obra, interpretada per José Sacristán i amb la veu de Mercedes Sampietro.

Teatre Principal (carrer d’en Deià, 41. Maó). Dijous, 28 de novembre, a les 20.30 h. Entre 15€ i 20€.

Clàudia Cedó

‘Una gossa en un descampat’

Clàudia Cedó va ser autora resident de la Sala Beckett la temporada 2017-18 i amb el autobiogràfic 'Una gossa en un descampat' guanyà el millor text als Premis de la Crítica 2018. El muntatge, dirigit per Sergi Belbel, també fou guardonat en les categories de millor espectacle i millors actrius principals, premi compartit entre les actrius Maria Rodríguez i Vicky Luengo. 'Una gossa en un descampat' explica la història de superació d’una parella que, com tantes altres, haurà d’enfrontar-se al fet de parir una criatura morta. Una producció de la Sala Beckett i del Grec 2018 Festival de Barcelona.

Teatre Principal (carrer de la Riera 2. Palma). Divendres 29 a les 20 h. 8€-25€.

‘Políticament incorrecte’

Cucorba AC

Un conseller del PP del Govern de les Illes Balears planeja passar una nit esbojarrada amb una diputada del PSOE. El desastre comença quan descobreixen el cos d’un desconegut atrapat a la finestra de l’habitació. Desesperat, el conseller intentarà, amb l’ajuda del seu secretari, desfer-se de la víctima i esborrar qualsevol rastre de la seva aventura amb la diputada de l’oposició. 'Políticament incorrecte' és un vodevil anglès de Ray Cooney, adaptat per Francesc Aguiló i produït per Cucorba AC.

Auditori d’Alcúdia (plaça de la Porta de Mallorca, 3). Divendres 29 a les 20 h. 12 €.

MÚSICA

Quartet Morgana Jazz

Ensemble femení

El concert del Quartet Morgana Jazz consisteix en un recorregut per la música de jazz de totes les èpoques, des dels anys 20 fins a l’actualitat. Es tracta d’un ensemble femení format per Llucia Gomila (baix i violí), Xisca Oliver (piano i trompeta) i Lucía Latorre (veu), que oferirà un espectacle amb gran diversitat d’estils.

Auditori Sa Màniga (Son Galta, 4. Cala Millor). Dissabte 23 a les 19.30 h. Gratuït.

‘Serenata cubana’

Leonardo Gell

La 'Serenata cubana' fa un recorregut per la dansa cubana, des del segle XIX fins als nostres dies, mitjançant alguns dels principals compositors de l’illa caribenya que han utilitzat elements dels gèneres populars. Concert organitzat per l’Acadèmia 1830 a càrrec del pianista Leonardo Gell.

Can Balaguer (carrer de la Unió, 3. Palma). Dijous 28 a les 20 h. Entre 5€ i 10€.

Maria Joao Quartet

Jazz Voyeur

Maria João és una de les veus més rellevants de l’escena musical jazzística portuguesa. Va descobrir el cant a 26 anys d’una manera casual i va aprendre a cantar escoltant les grans dives del jazz –Ella Fitzgerald, Billie Holliday, Elis Regina– i s’enamora de la música d’artistes com Betty Carter i Al Jarreau. Vinculada a les arrels africanes a través de la seva mare (originària de Moçambic), té una facilitat natural cap a les complexitats rítmiques i la improvisació. Maria João ha tocat amb artistes que van de Bobby McFerrin a Joe Zawinul i Mário Laginha. El concert forma part de la programació del Jazz Voyeur Festival.

Teatre Municipal Xesc Forteza (plaça de Miquel Maura, s/n. Palma). Divendres 29 a les 20.30 h. Entre 10€ i 15€.

La Granja

‘Azul Eléctrica Emoción’

L’àlbum 'Azul Eléctrica Emoción' compleix trenta anys i La Granja ho celebra a Palma amb un concert commemoratiu. El disc, de pop-rock, va ser millor àlbum espanyol del 1989, segons les llistes publicades al Rockdelux 60. A més de repassar els temes d’aquest mític treball, tocaran altres èxits de la seva carrera. Al concert hi haurà músics amics que els han acompanyat al llarg de la seva trajectòria i altres sorpreses.

Es Gremi (carrer Gremi de Porgadors, 16. Polígon de Son Castelló, Palma). Divendres 29 a les 21 h. Entre 20€ i 25€.

DANSA

‘Likes’

Núria Guiu

Estrenada el febrer de 2017 a la Sala Hiroshima de Barcelona, 'Likes', de Núria Guiu, és una acurada exploració en el món de les xarxes socials amb el cos i la dansa com a llenguatge. Els 'likes' de les xarxes socials s’han convertit en tota una eina de control social i, fins i tot, econòmic. Guiu representa una simbologia relacionada amb el prestigi social i amb el capital, ja que hi ha moltes empreses i corporacions que utilitzen els 'likes' de manera acumulativa per escalar dins un mercat global, competitiu i jeràrquic i per guanyar prestigi en aquesta escala. Un retrat d’una faceta de la societat actual, tan crua com és aquesta lògica del món digital.

Teatre Principal (carrer de la Riera, 2. Palma). Dijous 28 a les 20 h. 15€.

stats